Recept na špagety s rajskou omáčkou a masovými koulemi
Miluji rajskou omáčku! A dnešní recept na špagety s rajskou omáčkou je věnován mé mamce, protože takto lahodnou rajskou omáčku s masovými koulemi zvládá bravurně pouze ona.
Jak vznikl recept na masové koule v rajské omáčce se špagetami?
Příběh receptu
Rajská se dělá na několik způsob – někdo si ji neumí představit bez houskových knedlíků s vařením hovězím masem. Jiní zase preferují rajskou s kolínky nebo jinými těstovinami. V Čechách a nejenom tady děláme i rajskou polévku s písmenky, obrázky, tarhoňou nebo s rýží.
Ale už jste zkoušeli rajskou omáčku s masovými koulemi a špagetami? Tenhle recept mám od své mamky, ale lehce jsem si ho upravila podle aktuálně dostupných ingrediencí. Je sice trochu časově náročnější než mé běžné recepty, ale opravdu stojí za vyzkoušení!
špagety s rajskou omáčkou a masovými koulemi
Ingredience
- 500 g mleté maso
- 1 ks vejce
- 1 ks cibule
- špetka sůl
- špetka pepř
- špetka majoránka
- strouhanka, (nebo bezlepkové ovesné vločky)
- 60 g máslo
- 1 l zeleninový vývar
- 280 g rajčatový protlak
- 250 ml smetana na vaření
- 1 lžíce hladká mouka, (nebo rýžová mouka v bezlepkové variantě)
- 2 ks bobkový list
- 1 ks cibule
- 5 kuliček nové koření
- 5 kuliček černý pepř
- špetka mletá skořice
- špetka sůl
- 450 g špagety, (případně bezlepkové těstoviny)
Jak na to
- Ze všeho nejdřív si musíme připravit ingredience – oloupeme slupku z obou cibulí a nakrájíme je najemno. Já osobně vyndávám i maso z ledničky, aby nebylo příliš studené až z něj budu dělat masové koule.
- Připravujeme masové koule:
- Do středně velké mísy dáme mleté maso, najemno nakrájenou cibuli (ne všechnu!) a rozklepnuté vejce. Následně přidáme koření – špetku soli, mletého pepře a trochu majoránky. A aby nám masové koule držely pěkně pohromadě, přidáme trochu strouhanky.
- Takto připravené ingredience smícháme umytýma rukama a tvoříme stejně velké koule. Ty dáme zatím na tác do ledničky a jdeme dělat omáčku.
- Připravujeme omáčku:
- V hrnci si rozpustíme máslo a osmažíme na něm cibulku. Stáhneme plamen na co nejmenší žár a osmaženou cibulku poprášíme hladkou moukou. Pořádně promíchejte, aby se vám mouka nepřipálila!
- Přilijeme zeleninový vývar a přidáme do něj bobkový list, kuličky pepře a nového koření. Přikryjeme pokličkou a necháme přibližně 10 minut vařit.
- Poté přidáme do hrnce připravené masové koule a vaříme přibližně 30 minut.
- Po 30 minutách vyndáme masové koule a dáme je bokem na tácek nebo prkénko. Přecedíme vytvořenou omáčku přes síto do jiného hrnce. Nechceme přeci v omáčce žvýkat bobkový list nebo kousky pepře.
- Do naší čisté omáčky přidáme rajský protlak a špetku mleté skořice. A teď nám zbývá omáčku dochutit solí, cukrem a octem podle vaší chuti. Někdo má rád rajskou omáčku sladší, někdo naopak lehce kyselejší.
- Jakmile bude omáčka přesně podle vaší chuti, přidejte do ní smetanu a důkladně promíchejte metličkou. Zbývá posledních pár kroků. Jedním z nich je uvaření špaget přesně podle návodu na obalu a samozřejmě dohřátí masových koulí. Nyní je čas přidat masové koule zpět do omáčky a na nízkém plamenu je nechat dohřát.
- Uvařené špagety „al dente“ dáme do hlubokého talíře a zalijeme je vytvořenou rajskou omáčkou. Na vrch dáme masové koule. Takto připravený oběd můžete ozdobit čerstvými bylinkami a podávat posypané sýrem. Dobrou chuť!
Nutriční hodnoty
Špagety s rajskou omáčkou a masovými koulemi
obtížnost: snadné • počet porcí: 4 • doba přípravy: 15 minut • doba vaření: 50 minut
Ingredience na špagety s rajskou omáčkou
Masové koule:
- 500 g mletého masa
- 1 vejce
- 1 menší cibule
- sůl, pepř, majoránka
- trocha strouhanky
Na omáčku:
- 60 g másla
- 1 l zeleninového vývaru
- 280 g rajčatového protlaku
- 1 lžička hladké mouky
- 2 ks bobkového listu
- 1 střední cibule
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- špetka mleté skořice
- špetka soli
- ocet a cukr na dochucení
- smetana na vaření
Příloha:
- špagety (já miluju těstoviny Adriana)
Postup
Ze všeho nejdřív si musíme připravit ingredience – oloupeme slupku z obou cibulí a nakrájíme je najemno. Já osobně vyndávám i maso z ledničky, aby nebylo příliš studené až z něj budu dělat masové koule.
Připravujeme masové koule:
Do středně velké mísy dáme mleté maso, najemno nakrájenou cibuli (ne všechnu!) a rozklepnuté vejce. Následně přidáme koření – špetku soli, mletého pepře a trochu majoránky. A aby nám masové koule držely pěkně pohromadě, přidáme trochu strouhanky.
Takto připravené ingredience smícháme umytýma rukama a tvoříme stejně velké koule. Ty dáme zatím na tác do ledničky a jdeme dělat omáčku.
Připravujeme omáčku:
V hrnci si rozpustíme máslo a osmažíme na něm cibulku. Stáhneme plamen na co nejmenší žár a osmaženou cibulku poprášíme hladkou moukou. Pořádně promíchejte, aby se vám mouka nepřipálila!
Přilijeme zeleninový vývar a přidáme do něj bobkový list, kuličky pepře a nového koření. Přikryjeme pokličkou a necháme přibližně 10 minut vařit.
Poté přidáme do hrnce připravené masové koule a vaříme přibližně 30 minut.
Po 30 minutách vyndáme masové koule a dáme je bokem na tácek nebo prkénko. Přecedíme vytvořenou omáčku přes síto do jiného hrnce. Nechceme přeci v omáčce žvýkat bobkový list nebo kousky pepře.
Do naší čisté omáčky přidáme rajský protlak a špetku mleté skořice. A teď nám zbývá omáčku dochutit solí, cukrem a octem podle vaší chuti. Někdo má rád rajskou omáčku sladší, někdo naopak lehce kyselejší.
Jakmile bude omáčka přesně podle vaší chuti, přidejte do ní smetanu a důkladně promíchejte metličkou. Zbývá posledních pár kroků. Jedním z nich je uvaření špaget přesně podle návodu na obalu a samozřejmě dohřátí masových koulí. Nyní je čas přidat masové koule zpět do omáčky a na nízkém plamenu je nechat dohřát.
Uvařené špagety „al dente“ dáme do hlubokého talíře a zalijeme je vytvořenou rajskou omáčkou. Na vrch dáme masové koule.
Takto připravený oběd můžete ozdobit čerstvými bylinkami a podávat posypané sýrem. Dobrou chuť!