rajská s masovými koulemi
|

Recept na špagety s rajskou omáčkou a masovými koulemi

Miluji rajskou omáčku! A dnešní recept na špagety s rajskou omáčkou je věnován mé mamce, protože takto lahodnou rajskou omáčku s masovými koulemi zvládá bravurně pouze ona.

Jak vznikl recept na masové koule v rajské omáčce se špagetami?

Příběh receptu

Rajská se dělá na několik způsob – někdo si ji neumí představit bez houskových knedlíků s vařením hovězím masem. Jiní zase preferují rajskou s kolínky nebo jinými těstovinami. V Čechách a nejenom tady děláme i rajskou polévku s písmenky, obrázky, tarhoňou nebo s rýží.

Ale už jste zkoušeli rajskou omáčku s masovými koulemi a špagetami? Tenhle recept mám od své mamky, ale lehce jsem si ho upravila podle aktuálně dostupných ingrediencí. Je sice trochu časově náročnější než mé běžné recepty, ale opravdu stojí za vyzkoušení!

špagety s rajskou omáčkou a masovými koulemi

Perfektní oběd pro celou rodinu, který můžete jíst i několik dní v kuse.
5 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy15 minuty
Čas vaření/pečení50 minuty
Čas celkem1 hodina 5 minuty
Počet porcí: 4 porce
Typ jídla: maso, omáčky, těstoviny
Národní kuchyně: česká
Obtížnost: pro zkušené
Speciální strava: bezlepkové
Příležitost: recepty pro každý den

Ingredience

Ingredience na masové koule:
  • 500 g mleté maso
  • 1 ks vejce
  • 1 ks cibule
  • špetka sůl
  • špetka pepř
  • špetka majoránka
  • strouhanka, (nebo bezlepkové ovesné vločky)
Ingredience na omáčku:
  • 60 g máslo
  • 1 l zeleninový vývar
  • 280 g rajčatový protlak
  • 250 ml smetana na vaření
  • 1 lžíce hladká mouka, (nebo rýžová mouka v bezlepkové variantě)
  • 2 ks bobkový list
  • 1 ks cibule
  • 5 kuliček nové koření
  • 5 kuliček černý pepř
  • špetka mletá skořice
  • špetka sůl
na dochucení: ocet a cukr podle chuti
    Ingredience na přílohu:
    • 450 g špagety, (případně bezlepkové těstoviny)

    Jak na to

    • Ze všeho nejdřív si musíme připravit ingredience – oloupeme slupku z obou cibulí a nakrájíme je najemno. Já osobně vyndávám i maso z ledničky, aby nebylo příliš studené až z něj budu dělat masové koule.
    • Připravujeme masové koule:
    • Do středně velké mísy dáme mleté maso, najemno nakrájenou cibuli (ne všechnu!) a rozklepnuté vejce. Následně přidáme koření – špetku soli, mletého pepře a trochu majoránky. A aby nám masové koule držely pěkně pohromadě, přidáme trochu strouhanky.
      špagety s rajskou omáčkou recept
    • Takto připravené ingredience smícháme umytýma rukama a tvoříme stejně velké koule. Ty dáme zatím na tác do ledničky a jdeme dělat omáčku.
    • Připravujeme omáčku:
    • V hrnci si rozpustíme máslo a osmažíme na něm cibulku. Stáhneme plamen na co nejmenší žár a osmaženou cibulku poprášíme hladkou moukou. Pořádně promíchejte, aby se vám mouka nepřipálila!
    • Přilijeme zeleninový vývar a přidáme do něj bobkový list, kuličky pepře a nového koření. Přikryjeme pokličkou a necháme přibližně 10 minut vařit.
      recept na špagety s rajskou omáčkou
    • Poté přidáme do hrnce připravené masové koule a vaříme přibližně 30 minut.
    • Po 30 minutách vyndáme masové koule a dáme je bokem na tácek nebo prkénko. Přecedíme vytvořenou omáčku přes síto do jiného hrnce. Nechceme přeci v omáčce žvýkat bobkový list nebo kousky pepře.
    • Do naší čisté omáčky přidáme rajský protlak a špetku mleté skořice. A teď nám zbývá omáčku dochutit solí, cukrem a octem podle vaší chuti. Někdo má rád rajskou omáčku sladší, někdo naopak lehce kyselejší.
    • Jakmile bude omáčka přesně podle vaší chuti, přidejte do ní smetanu a důkladně promíchejte metličkou. Zbývá posledních pár kroků. Jedním z nich je uvaření špaget přesně podle návodu na obalu a samozřejmě dohřátí masových koulí. Nyní je čas přidat masové koule zpět do omáčky a na nízkém plamenu je nechat dohřát.
    • Uvařené špagety „al dente“ dáme do hlubokého talíře a zalijeme je vytvořenou rajskou omáčkou. Na vrch dáme masové koule. Takto připravený oběd můžete ozdobit čerstvými bylinkami a podávat posypané sýrem. Dobrou chuť!

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 1138kcal | Sacharidy: 99g | Bílkoviny: 42g | Tuky: 64g | Nasycené mastné kyseliny: 32g | Cholesterol: 255mg | Vláknina: 6g | Cukr: 10g | Vápník: 143mg
    Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
    jako od babičky, jídlo do krabičky, mleté maso, z jednoho hrnce

    Špagety s rajskou omáčkou a masovými koulemi

    obtížnost: snadné • počet porcí: 4 • doba přípravy: 15 minut • doba vaření: 50 minut

    špagety s rajskou omáčkou

    Ingredience na špagety s rajskou omáčkou

    Masové koule:

    • 500 g mletého masa
    • 1 vejce
    • 1 menší cibule
    • sůl, pepř, majoránka
    • trocha strouhanky

    Na omáčku:

    • 60 g másla
    • 1 l zeleninového vývaru
    • 280 g rajčatového protlaku
    • 1 lžička hladké mouky
    • 2 ks bobkového listu
    • 1 střední cibule
    • 5 kuliček nového koření
    • 5 kuliček pepře
    • špetka mleté skořice
    • špetka soli
    • ocet a cukr na dochucení
    • smetana na vaření

    Příloha:

    • špagety (já miluju těstoviny Adriana)

    Postup

    Ze všeho nejdřív si musíme připravit ingredience – oloupeme slupku z obou cibulí a nakrájíme je najemno. Já osobně vyndávám i maso z ledničky, aby nebylo příliš studené až z něj budu dělat masové koule.

    Připravujeme masové koule:

    Do středně velké mísy dáme mleté maso, najemno nakrájenou cibuli (ne všechnu!) a rozklepnuté vejce. Následně přidáme koření – špetku soli, mletého pepře a trochu majoránky. A aby nám masové koule držely pěkně pohromadě, přidáme trochu strouhanky.

    Takto připravené ingredience smícháme umytýma rukama a tvoříme stejně velké koule. Ty dáme zatím na tác do ledničky a jdeme dělat omáčku.

    Připravujeme omáčku:

    V hrnci si rozpustíme máslo a osmažíme na něm cibulku. Stáhneme plamen na co nejmenší žár a osmaženou cibulku poprášíme hladkou moukou. Pořádně promíchejte, aby se vám mouka nepřipálila!

    Přilijeme zeleninový vývar a přidáme do něj bobkový list, kuličky pepře a nového koření. Přikryjeme pokličkou a necháme přibližně 10 minut vařit.

    Poté přidáme do hrnce připravené masové koule a vaříme přibližně 30 minut.

    Po 30 minutách vyndáme masové koule a dáme je bokem na tácek nebo prkénko. Přecedíme vytvořenou omáčku přes síto do jiného hrnce. Nechceme přeci v omáčce žvýkat bobkový list nebo kousky pepře.

    Do naší čisté omáčky přidáme rajský protlak a špetku mleté skořice. A teď nám zbývá omáčku dochutit solí, cukrem a octem podle vaší chuti. Někdo má rád rajskou omáčku sladší, někdo naopak lehce kyselejší.

    Jakmile bude omáčka přesně podle vaší chuti, přidejte do ní smetanu a důkladně promíchejte metličkou. Zbývá posledních pár kroků. Jedním z nich je uvaření špaget přesně podle návodu na obalu a samozřejmě dohřátí masových koulí. Nyní je čas přidat masové koule zpět do omáčky a na nízkém plamenu je nechat dohřát.

    Uvařené špagety „al dente“ dáme do hlubokého talíře a zalijeme je vytvořenou rajskou omáčkou. Na vrch dáme masové koule.

    Takto připravený oběd můžete ozdobit čerstvými bylinkami a podávat posypané sýrem. Dobrou chuť!

    Podobné články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Hodnocení receptu