recept na zdravou bábovku
Dezerty a pečení,  RECEPTY

Chutná banánová bábovka ze špaldové mouky

Máte rádi bábovku? Zapomeňte na dusivé suché těsto a vyzkoušejte snadný recept na vláčnou banánovou bábovku ze špaldové mouky, po které se slehne zem. Banánová bábovka je vláčná, chutná a ocení ji milovníci zdravého i sladkého pečení.

Příběh receptu

Bábovky mají špatnou pověst! No opravdu. Když někomu řeknu, že budu dělat bábovku, tak se vyděsí a ptají se mě, jestli nechci dělat spíše buchtu nebo koláč. Bábovka je prý suchá a drhne v krku. No, naštěstí znám recept na bábovku, která vám v krku opravdu nezůstane.

Pokud máte i vy chuť na vláčnou bábovku ze špaldové mouky, vyzkoušejte můj recept. Zvládne ho i začátečník. A jak jsem na recept přišla? Moje babička vždycky dělala skvělé bábovky, ale bohužel pouze z bílé mouky. A pokud jste někdy zkoušeli péct z mouky špaldové, určitě víte, že je to trochu jiné. Zkoušela jsem upravit babiččin recept, ale s použitím špaldové mouky.

Bábovka byla dobrá, ale nebylo to tak úplně ono. V době, kdy jsem začala dělat palačinky z banánu a různé kefírové a jogurtové bábovky, napadlo mě spojit sladkost banánů se špaldovou moukou. Bábovka měla úspěch. Banány ji totiž dodají na vláčnosti a zároveň na sladké chuti. A díky špaldové mouce ji mohou jíst i alergici na lepek.

Banánová bábovka ze špaldové mouky – recept

obtížnost: snadné • počet porcí: 12 (forma o průměru 22 cm) • doba přípravy: 25 minut • doba pečení: cca 50 minut

banánová bábovka ze špaldové mouky

Ingredience

Na těsto:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 180 g třtinového cukru
  • 6 g kypřícího prášku do pečiva
  • 1,5 lžičky mleté skořice
  • 2 šťastná vejce
  • 150 ml řepkového oleje
  • 2 velké zralé banány
  • 180 g třtinového cukru
  • 150 ml řepkového oleje do těsta
  • 200 ml mléka
  • pár kapek vanilkového extraktu nebo pasty

Na vymazání formy:

  • 1 lžíce oleje
  • lžíce hrubé mouky nebo sušeného kokosu

Banánová bábovka – postup

Mouku společně s kypřícím práškem prosejte do větší mísy a přimíchejte skořici. Dejte na chvíli bokem a zatím si dejte předehřát troubu na 180 °C.

Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a dejte ho na chvíli bokem. Žloutky vyšlehejte do pěny společně s cukrem a olejem. Do žloutků přidejte mléko, vanilkový extrakt nebo pastu, rozmačkané banány a důkladně tuto směs promíchejte.

Do misky ke směsi po malých dávkách přimíchávejte mouku s kypřícím práškem a skořicí. Mouku opatrně zapracujte vařečkou, aby se celá směs spojila. Poté postupně přidávejte sníh.

Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte hrubou moukou nebo sušeným kokosem. Do vymazané formy nalijte rovnoměrně těsto. Formu vložte do předehřáté trouby, snižte teplotu na 150 °C a při této teplotě pečte přibližně 50 minut.

Po 50 minutách zkontrolujete, jestli je bábovka upečená pomocí špejle. Když na několika místech píchnete do těsta špejlí, nemělo by na ní zůstávat těsto.

Hotovou bábovku nechte vychladnout ve formě na mřížce a až poté vyklopte. Bábovku krájejte až po jejím úplném vyhladnutí.

Líbí se vám recept? Pochlubte se svým výtvorem na Instagramu použitím #brunetavkuchyni. Nebo vyzkoušejte i další recepty.

Jsem milovnice dobrého jídla a pití. Ve volném čase ráda vařím, vytvářím recepty, tvořím a užívám si života. Vím, že nikdo není dokonalý, ale věřím, že každý může být šťastný.

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

error: Pozor: Obsah je chráněn proti zneužití