indukční deska nebo plyn
| |

Indukční deska, plyn nebo sklokeramika – na čem vařit?

Sto lidí, sto názorů. Když se někoho zeptáte, jestli je lepší plyn nebo indukční deska, každý vám řekne něco jiného. Někdo preferuje plyn, jiný nedá dopustit na indukci a někteří milují sklokeramickou desku. Pojďte se podívat, jaké jsou rozdíly.

Když jsme zařizovali kuchyň, první otázka byla – plyn, sklokeramická deska nebo indukce? Dosud jsem byla zvyklá vařit na plynu, ale u přítelových rodičů jsem vyzkoušela vaření na indukci a zalíbilo se mi to. Kamarádka mi zase básnila o elegantní sklokeramické desce. 

Indukční deska, plyn nebo sklokeramika? Na čem vařit?

Všechny typy sporáků mají své výhody a nevýhody, proto vám jednoznačně nikdo nemůže říct, co je pro vás lepší. Musíte si to rozhodnout sami, ale můžu vám ulehčit výběr vypsáním výhod a nevýhod jednotlivých vařičů.

Plynový sporák

Profesionální kuchaři milují vaření na plynovém sporáku. A já se jim ani nedivím, protože u plynu můžete rychle regulovat teplotu podle síly plamene. Navíc se plynový sporák snadno ovládá. Jenže jak všichni víte, plynový sporák má velice členitý povrch a ten se hodně špatně čistí. Navíc musíte mít zavedený plyn jinak si ani neškrtnete. Další nevýhodou je nebezpečí usmrcení, pokud plynový sporák špatně vypnete nebo je poškozen.

Výhody plynového sporáku

Nevýhody plynového sporáku

  • okamžitá regulace plamene
  • jednoduché ovládání sporáku
  • údržba
  • musíme mít zavedený plyn
  • nebezpečí usmrcení plynem
plynový sporák

Elegantní sklokeramická deska

Sklokeramická deska vypadá elegantně, většinou se snadno čistí a její plotýnka zůstane teplá i po jejím vypnutí, což se hodí, když chcete udržet teplotu pokrmu. Ale pokud vám na ni vyteče třeba omáčka, polévka nebo karamel, tak se z úklidu zblázníte.

Výhody sklokeramické desky

Nevýhody sklokeramické desky

  • elegantní vzhled
  • snadná údržba
  • jednoduchá obsluha
  • po vypnutí zůstává plotýnka teplá
  • hororová údržba, pokud vám z hrnce vyteče polévka, omáčka, cukr nebo cukrová voda
  • teplá plotýnka může zranit vaše dítě
indukční deska

Úsporná indukční deska

Nejmodernější jsou sklokeramické desky s indukčním ohřevem. V obchodě nebo na e-shopu je najdete i pod označením indukční deska (zkráceně indukce). Jsou účinné, bezpečné, rychlé, úsporné a dobře se udržují. A díky těmto plusům jsme si vybrali právě indukci jako našeho nového pomocníka v kuchyni. 😊

Vaření na indukci je rychlejší. Indukce totiž reguluje výkon – vytváří teplo přímo v hrnci nebo na pánvi s minimálními tepelnými ztrátami. A pokud jste tele jako já, určitě oceníte i to, že se vám rozlité jídlo z varné nádoby nepřipálí na desku. Bohužel nevýhodou je to, že musíme pořídit nádobí určené pro indukci. Až uvidíte v obchodě cvoka s magnetem, budu to určitě já nebo minimálně někdo, kdo si koupil nádobí na indukční desku, které tam nefungovalo.

Výhody indukční desky

Nevýhody indukční desky

  • rychlý ohřev jídla
  • snadná údržba
  • rozlité jídlo se nepřipálí
  • indukce je bezpečná a úsporná
  • musíte mít speciální nádobí

Ráda vařím, ale nesnáším úklid, takže u mě byla jasnou volbou indukční deska. Jak ji vybrat si nechám na jindy.  

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *