recept na čokoládový likér
| |

Recept na domácí čokoládový likér – vhodný i jako dárek


Bylo na vás Bombardino z minulého článku moc silné? Vyzkoušejte domácí čokoládový likér z ledové čokolády. Než se s vámi podělím o recept na tento báječný likér, chci vám dát ještě rychlý tip na Vánoce. Tento likér můžete připravit do ozdobných lahví nebo lahviček a darovat jej rodině, přátelům nebo svým kolegyním v práci. V ledničce vydrží několik týdnů, ale myslím, že ho obdarovaný vypije téměř okamžitě. Jeho chuť je totiž návyková 😋

Příběh receptu

Loňské Vánoce jsme měli s přítelem trochu dilema, co dát našim rodičům a prarodičům. Vyřešili jsme to pomocí domácího čokoládového likéru a dalších jedlých dárků. Nyní už mám zpětnou vazbu od obdarovaných, takže jsem se rozhodla, dát vám tip na domácí likér pro všechny dospělé z ledové čokolády.

Recept jsem našla na internetu, ale jak je mým zvykem, upravila jsem si jej podle své chuti a dostupnosti ingrediencí. Bohužel nemám vyzkoušeno, jak dlouho likér vydrží, protože hned po obdarování přežil v ledničce dva dny, než tam zbyla prázdná lahev. Ale likér jsme s přítelem tvořili přibližně dva týdny před Vánoci. Hotový likér uchovávejte v chladu a temnu, aby vám vydržel, co nejdéle.

Vyzkoušejte i recept na domácí Bombardino, které vzniklo v Itálii.

Domácí čokoládový likér

 

Domácí čokoládový likér

Lahodný, sladký, opojný čokoládový likér, který můžete popíjet nebo darovat.
5 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy5 minuty
Čas vaření/pečení15 minuty
Čas celkem20 minuty
Počet porcí: 1 litr
Chod: nápoje
Národní kuchyně: belgická, česká, irská, německá
Obtížnost: snadné, velmi snadné
Příležitost: párty a oslavy, Silvestr, Vánoce, večer s přáteli, Velikonoce

Ingredience

  • 0,5 l hnědý rum
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • 5 kostiček hořká čokoláda, (použila jsem Figaro na vaření)
  • 5 kostiček ledová čokoláda, (použila jsem ledovou čokoládu Moritz)
  • 1 plechovka kondenzované slazené mléko, (použila jsem klasické Salko)

Jak na to

  • Do hrnce nalijeme smetanu ke šlehání a k ní přidáme kousky hořké čokolády a kostičky čokolády ledové. Tuto směs pomalu zahřejeme na mírném plameni. Neustále hmotu mícháme, aby se nám dokonale rozpustila čokoláda. Za stálého míchání přivedeme směs k bodu varu a poté ihned odstavíme z plotny.
  • Necháme náš likér pomalu vychladnout. A aby se nám ve směsi netvořily hrudky nebo nevzhledný škraloup, občas vytvořenou směs promícháme.
  • Než nám vychladne naše připravená směs, ohřejeme vodu v rychlovarné konvici. Do menšího hrnce vložíme plechovku Salka nebo jiného kondenzovaného mléka a zalijeme ji horkou vodou. Necháme prohřát přibližně 3 minuty a plechovku vytáhneme. Při vyndávání plechovky z horké vody buďte velice opatrní, ať se nespálíte!
  • Do naší vychladlé směsi smetany a čokolády nalijeme za stálého míchání prohřáté Salko. Vmícháme dohladka a poté přidáme 0,5 l hnědého rumu. Opět pořádně promícháme a můžeme nalít do připravených sklenic nebo flašek.

Poznámky

Tip Brunety v kuchyni
Domácí čokoládový likér můžete darovat k narozeninám nebo k Vánocům. Stačí nalít likér do ozdobných flašek, které seženete například v obchodech Pepco, Orion nebo Tescoma. Pokud nemáte ozdobné flašky, využijte znovu uzavíratelnou lahev například od rumu.
Lahev důkladně vymyjte horkou vodou a jarem a stáhněte z ní etikety. Pokud nejde lepidlo z etiket dolů, namočte flašku na pár minut do horké vody a zbytky lepidla oloupejte.
No a pak už stačí pouze nalít likér, zavřít víčko a vytvořit ozdobnou etiketu s věnováním.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 2770kcal | Sacharidy: 238g | Bílkoviny: 33g | Tuky: 25g | Nasycené mastné kyseliny: 38g | Cholesterol: 48mg | Vláknina: 1g | Cukr: 233g | Vápník: 68mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
alkohol, čokománie, jedlé dárky, likéry, na zahřátí, nepočítám kalorie, recepty do skleničky, rychlé recepty do 30 minut, Silvestr, Vánoce

recept na čokoládový likér

Ingredience na domácí čokoládový likér

  • 0,5 l hnědého rumu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 5 kostiček hořké čokolády (použila jsem Figaro na vaření)
  • 5 kostiček ledové čokolády (já použila ledovou čokoládu Moritz)
  • 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka (já použila klasické Salko)

Postup

Do hrnce nalijeme smetanu ke šlehání a k ní přidáme kousky hořké čokolády a kostičky čokolády ledové. Tuto směs pomalu zahřejeme na mírném plameni. Neustále hmotu mícháme, aby se nám dokonale rozpustila čokoláda. Za stálého míchání přivedeme směs k bodu varu a poté ihned odstavíme z plotny.

Necháme náš likér pomalu vychladnout. A aby se nám ve směsi netvořily hrudky nebo nevzhledný škraloup, občas vytvořenou směs promícháme.

Než nám vychladne naše připravená směs, ohřejeme vodu v rychlovarné konvici. Do menšího hrnce vložíme plechovku Salka nebo jiného kondenzovaného mléka a zalijeme ji horkou vodou. Necháme prohřát přibližně 3 minuty a plechovku vytáhneme. Při vyndávání plechovky z horké vody buďte velice opatrní, ať se nespálíte!

Do naší vychladlé směsi smetany a čokolády nalijeme za stálého míchání prohřáté Salko. Vmícháme dohladka a  poté přidáme 0,5 l hnědého rumu. Opět pořádně promícháme a můžeme nalít do připravených sklenic nebo flašek.

Tip Brunety v kuchyni

Domácí čokoládový likér můžete darovat k narozeninám nebo k Vánocům. Stačí nalít likér do ozdobných flašek, které seženete například v obchodech Pepco, Orion nebo Tescoma. Pokud nemáte ozdobné flašky, využijte znovu uzavíratelnou lahev například od rumu.

Lahev důkladně vymyjte horkou vodou a jarem a stáhněte z ní etikety. Pokud nejde lepidlo z etiket dolů, namočte flašku na pár minut do horké vody a zbytky lepidla oloupejte.

No a pak už stačí pouze nalít likér, zavřít víčko a vytvořit ozdobnou etiketu s věnováním.

Podobné články

2 Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu