recept na domácí Baileys
Jedlé dárky,  Nápoje,  RECEPTY,  Zimní nápoje a likéry

Recept: Domácí Baileys ze Salka

Jako každá žena miluji Baileys a podobné sladké likéry s alkoholem. Hlavně v období vánočních svátků. Víte, ale co to vlastně je za likér? Jak vznikl? Nebo jak si ho doma připravit v českých podmínkách Mrkněte na recept na domácí Baileys z karamelového Salka a připravte si tuto lahodu pro sebe nebo pro své blízké jako „jedlý dárek“.

Baileys – ostřejší irské kakao pro dospělé

U nás ho kupujeme nebo tvoříme pod pojmem Baileys, ale jeho celý název je Baileys Original Irish Cream. Z názvu můžete zjistit nejenom to, kde tento lahodný nápoj vznikl, ale také, co v něm najdete. Tento likér vznikl unikátním spojením irské whiskey a kvalitní smetany. Samozřejmě v něm nechybí ani namleté kakaové boby, vanilkové lusky, karamel a cukr. Ale přesný poměr surovin je dosud tajemstvím.

Krémový likér vznikl v Irsku v roce 1974. Vyrobila jej společnost Gilbeys of Ireland, která je součástí velkého koncernu Distillers & Vintners. Zajímavé je to, že se název na likér zrodil o tři roky dříve, ale k realizaci došlo až v roce 1974. Další zajímavostí je samotný název. Spousta lidí si mylně myslí, že je tento likér pojmenován po svých autorech. To není tak úplně pravda. Na likéru sice najdete podpis R. A. Baileys, ale jde spíše o marketingový tah. Název je totiž inspirován londýnským hotelem Millennium Bailey’s.

Ať je to jak chce, pojďme si ho udělat po domácku a po svém. Samozřejmě z dostupných surovin. Tady je recept na domácí Baileys podle Brunety v kuchyni.

Recept na domácí Baileys


obtížnost: 
snadné • doba přípravy: 2 minuty • doba vaření: 2–3 minuty • vhodné jako: snídaně, svačina, dezert • počet porcí: 1 porce 

recept na domácí Baileys podle brunety v kuchyni

Ingredience:

  • kelímek smetany ke šlehání
  • kondenzované mléko s karamelovou příchutí
  • Salko bez příchuti
  • 500 ml rumu nebo irské whiskey
  • balíček vanilkového cukru
  • 500 ml mléka
  • balíček vanilkového pudinku
  • 1 lžička instantní kávy

Postup


A jak vytvořit domácí Baileys?

Plechovku kondenzovaného mléka můžete otevřít a dát ji do hrnce s vodou. V tomto případě je potřeba vařit přibližně 2-2,5 hodiny. Ale já většinou tolik času nemám, takže dělám rychlejší variantu. Plechovku kondenzovaného mléka otevřu a vložím ji do hrnce nebo do nějaké nádoby, která dobře drží teplo a nepraskne. Poté uvařím vodu v rychlovarné konvici a tuto horkou vodu naliji do nádoby s plechovkou kondenzovaného mléka. Nechám cca 5 minut, aby bylo kondenzované mléko tvárnější a lépe se s ním pracovalo.


Potom se vrhnu na přípravu pudinku. Ohřeji mléko, přidám do něj vanilkový cukr a instantní kávu, nasypu balíček pudinku a míchám, dokud směs lehce nezhoustne (ne úplně – nechceme pudink, ale likér). Při přípravě pudinku hodně míchám, aby se mi směs nepřipálila nebo nezačala dělat hrudky.

Hotový pudink pro Baileys nechám vychladnout, a i během této doby ho občas promíchám, aby se mi neudělal škraloup. Do vychladlého pudinku přidám kondenzované mléko bez příchutě i to karamelové a přidám i kelímek smetany. Takovou směs lehce našlehám metličkou, a nakonec přidám whiskey nebo rum.

Na závěr stačí hotovou směs nalít přes sítko do lahví. Já používám vymytou lahev od rumu nebo whiskey, kterou jsem použila.

recept na domácí Baileys

Baileys jako jedlý dárek


Domácí Baileys můžete připravit i jako jedlý dárek pro své blízké. Stačí ho nalít do menších lahviček, které můžete koupit například v IKEA, v Orionu, v Tescomě a dalších obchodech s domácími potřebami.

Pak už jenom stačí lahvičku s domácím Baileys likérem ozdobit stužkou, mašličkou, velkou mašlí a přidat ručně psanou visačku s věnováním. Nezapomeňte na ni dopsat i to, co obdarovaný v lahvičce najde.

V obou případech uchovávejte hotový Baileys likér v chladu – ideálně v lednici. A jak dlouho takový likér vydrží? Těžko říct, protože u nás se do týdne vypije. 😀

Ale nebojte, alkohol je konzervant.  

Vyzkoušejte i další likéry. Já si oblíbila například vánoční likér se skořicí nebo čokoládový likér z ledových kaštanů.
Láska prochází kuchyní recenze
Bruneta v kuchyni

Jsem milovnice dobrého jídla a pití. Ve volném čase ráda vařím, vytvářím recepty, tvořím a užívám si života. Vím, že nikdo není dokonalý, ale věřím, že každý může být šťastný.

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

error: Pozor: Obsah je chráněn proti zneužití