Recept na domácí čokoládový likér – vhodný i jako dárek
Domácí čokoládový likér
Ingredience
- 0,5 l hnědý rum
- 250 ml smetana ke šlehání
- 5 kostiček hořká čokoláda, (použila jsem Figaro na vaření)
- 5 kostiček ledová čokoláda, (použila jsem ledovou čokoládu Moritz)
- 1 plechovka kondenzované slazené mléko, (použila jsem klasické Salko)
Jak na to
- Do hrnce nalijeme smetanu ke šlehání a k ní přidáme kousky hořké čokolády a kostičky čokolády ledové. Tuto směs pomalu zahřejeme na mírném plameni. Neustále hmotu mícháme, aby se nám dokonale rozpustila čokoláda. Za stálého míchání přivedeme směs k bodu varu a poté ihned odstavíme z plotny.
- Necháme náš likér pomalu vychladnout. A aby se nám ve směsi netvořily hrudky nebo nevzhledný škraloup, občas vytvořenou směs promícháme.
- Než nám vychladne naše připravená směs, ohřejeme vodu v rychlovarné konvici. Do menšího hrnce vložíme plechovku Salka nebo jiného kondenzovaného mléka a zalijeme ji horkou vodou. Necháme prohřát přibližně 3 minuty a plechovku vytáhneme. Při vyndávání plechovky z horké vody buďte velice opatrní, ať se nespálíte!
- Do naší vychladlé směsi smetany a čokolády nalijeme za stálého míchání prohřáté Salko. Vmícháme dohladka a poté přidáme 0,5 l hnědého rumu. Opět pořádně promícháme a můžeme nalít do připravených sklenic nebo flašek.
Poznámky
Bylo na vás Bombardino z minulého článku moc silné? Vyzkoušejte domácí čokoládový likér z ledové čokolády. Než se s vámi podělím o recept na tento báječný likér, chci vám dát ještě rychlý tip na Vánoce. Tento likér můžete připravit do ozdobných lahví nebo lahviček a darovat jej rodině, přátelům nebo svým kolegyním v práci. V ledničce vydrží několik týdnů, ale myslím, že ho obdarovaný vypije téměř okamžitě. Jeho chuť je totiž návyková.
Příběh receptu
Loňské Vánoce jsme měli s přítelem trochu dilema, co dát našim rodičům a prarodičům. Vyřešili jsme to pomocí domácího čokoládového likéru a dalších jedlých dárků. Nyní už mám zpětnou vazbu od obdarovaných, takže jsem se rozhodla, dát vám tip na domácí likér pro všechny dospělé z ledové čokolády.
Recept jsem našla na internetu, ale jak je mým zvykem, upravila jsem si jej podle své chuti a dostupnosti ingrediencí. Bohužel nemám vyzkoušeno, jak dlouho likér vydrží, protože hned po obdarování přežil v ledničce dva dny, než tam zbyla prázdná lahev. Ale likér jsme s přítelem tvořili přibližně dva týdny před Vánoci. Hotový likér uchovávejte v chladu a temnu, aby vám vydržel, co nejdéle.
Domácí čokoládový likér
Domácí čokoládový likér
Ingredience
- 0,5 l hnědý rum
- 250 ml smetana ke šlehání
- 5 kostiček hořká čokoláda, (použila jsem Figaro na vaření)
- 5 kostiček ledová čokoláda, (použila jsem ledovou čokoládu Moritz)
- 1 plechovka kondenzované slazené mléko, (použila jsem klasické Salko)
Jak na to
- Do hrnce nalijeme smetanu ke šlehání a k ní přidáme kousky hořké čokolády a kostičky čokolády ledové. Tuto směs pomalu zahřejeme na mírném plameni. Neustále hmotu mícháme, aby se nám dokonale rozpustila čokoláda. Za stálého míchání přivedeme směs k bodu varu a poté ihned odstavíme z plotny.
- Necháme náš likér pomalu vychladnout. A aby se nám ve směsi netvořily hrudky nebo nevzhledný škraloup, občas vytvořenou směs promícháme.
- Než nám vychladne naše připravená směs, ohřejeme vodu v rychlovarné konvici. Do menšího hrnce vložíme plechovku Salka nebo jiného kondenzovaného mléka a zalijeme ji horkou vodou. Necháme prohřát přibližně 3 minuty a plechovku vytáhneme. Při vyndávání plechovky z horké vody buďte velice opatrní, ať se nespálíte!
- Do naší vychladlé směsi smetany a čokolády nalijeme za stálého míchání prohřáté Salko. Vmícháme dohladka a poté přidáme 0,5 l hnědého rumu. Opět pořádně promícháme a můžeme nalít do připravených sklenic nebo flašek.
Poznámky

Ingredience na domácí čokoládový likér
- 0,5 l hnědého rumu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 5 kostiček hořké čokolády (použila jsem Figaro na vaření)
- 5 kostiček ledové čokolády (já použila ledovou čokoládu Moritz)
- 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka (já použila klasické Salko)
Postup
Do hrnce nalijeme smetanu ke šlehání a k ní přidáme kousky hořké čokolády a kostičky čokolády ledové. Tuto směs pomalu zahřejeme na mírném plameni. Neustále hmotu mícháme, aby se nám dokonale rozpustila čokoláda. Za stálého míchání přivedeme směs k bodu varu a poté ihned odstavíme z plotny.
Necháme náš likér pomalu vychladnout. A aby se nám ve směsi netvořily hrudky nebo nevzhledný škraloup, občas vytvořenou směs promícháme.
Než nám vychladne naše připravená směs, ohřejeme vodu v rychlovarné konvici. Do menšího hrnce vložíme plechovku Salka nebo jiného kondenzovaného mléka a zalijeme ji horkou vodou. Necháme prohřát přibližně 3 minuty a plechovku vytáhneme. Při vyndávání plechovky z horké vody buďte velice opatrní, ať se nespálíte!
Do naší vychladlé směsi smetany a čokolády nalijeme za stálého míchání prohřáté Salko. Vmícháme dohladka a poté přidáme 0,5 l hnědého rumu. Opět pořádně promícháme a můžeme nalít do připravených sklenic nebo flašek.
Vyzkoušejte i další recepty!
Nejlahodnější vaječný likér (musíte povařit)
Domácí čokoládový likér
Domácí Baileys ze Salka
Tip Brunety v kuchyni
Domácí čokoládový likér můžete darovat k narozeninám nebo k Vánocům. Stačí nalít likér do ozdobných flašek, které seženete například v obchodech Pepco, Orion nebo Tescoma. Pokud nemáte ozdobné flašky, využijte znovu uzavíratelnou lahev například od rumu.
Lahev důkladně vymyjte horkou vodou a jarem a stáhněte z ní etikety. Pokud nejde lepidlo z etiket dolů, namočte flašku na pár minut do horké vody a zbytky lepidla oloupejte.
No a pak už stačí pouze nalít likér, zavřít víčko a vytvořit ozdobnou etiketu s věnováním.
2 Komentáře