recept na vaječný likér
| |

Nejlahodnější vaječný likér, který musíte povařit

Vaječný likér (nebo vaječný koňak) patří do povinné vánoční výbavy v každé kuchyni. Podívejte se na jednoduchý recept na nejlahodnější vaječný likér, který si zamilujete.

Vaječňák je společně se svařákem taková česká tradice, kterou rádi dodržujeme. Popíjení vaječného likéru v období adventu je naší kratochvílí nejenom na vánočních trzích, ale i při posezení s přáteli a rodinou.

Já vaječný likér miluji a bylo to asi první alkoholický nápoj, který jsem před Vánoci ochutnávala. Vzhledem ke svému těhotenství si letos žádný vaječňák s alkoholem nedopřeju, ale připravila jsem si pro vás recept z loňských Vánoc.

Postup je opravdu jednoduchý a stačí přidat jen pár ingrediencí jako je smetana, mléko, žloutky, kondenzované mléko, cukr a samozřejmě rum. Nebojte, žloutky prochází varem, takže se nemusíte bát onemocnění ze syrových potravin. A v případě rumu doporučuji použít pravý rum, protože je vyrobený z cukrové třtiny. Cukrová třtina dodává tomuto vaječnému likéru výslednou chuť.

Tip Brunety: Pokud budete chtít použít český Tuzemák, prosím, nedělej to. Je příliš aromatizovaný různými rumovými tresťmi a výsledná chuť by nebyla stejná!

Na co použít DIY vaječný likér

vaječňák jedlý dárek

Tento likér můžete připravit pro sebe jako adventní pití. Ale můžete ho přidat jako součást dalších zimních koktejlů. Vaječný likér, ale můžete použít také jako základ pro krémy do dortů a bábovek, nebo pokud vám zůstanou žloutky z pečení.

DIY vaječňák jako jedlý dárek na Vánoce

Je to také skvělý vánoční dárek!

Příprava je stejná. Jen ho stačí udělat víc a nalít do uzavíratelných lahví. Lahve můžete různě nazdobit nebo popsat. Já přidávám také cedulku vyrobeno s láskou. Vlastnoručně vyrobený jedlý dárek vždycky potěší nejvíce a v případě alkoholu to platí dvojnásob.

Ale dost povídání, tady je recept na DIY vaječný likér, na který se už určitě těšíte!

Recept na nejlahodnější vaječný likér

Ingredience na 800 ml likéru: 

  • 250 ml kravského mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání (min 30% tuku)
  • 4 žloutky
  • 25 g cukru krupice
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 1 vanilkový lusk (případně vanilkovou pastu)
  • špetka muškátového oříšku
  • 300 ml rumu – já používám například Captain Morgan nebo Bacardi

Postup:

Vyšlehejte žloutky s cukrem do světle žluté pěny. Můžete pěnu vyšlehat metličkou v hrnci nebo si vzít na pomoc kuchyňského robota, který udělá práci za vás.

Poté přidejte do této pěny mléko, smetanu ke šlehání, kondenzované mléko, zrnka vanilkového lusku (nebo trochu vanilkové pasty) a špetku muškátového oříšku.

Tuto směs přiveďte za stálého míchání k varu. Směs začne pomalu houstnout a měla by mít řidší konzistenci než puding. Pozor na připalování od spodu. Je potřeba směs opravdu důkladně míchat. Nebojte, netrvá to dlouho. Jakmile má vaječný likér ideální hustotu, odstavte hrnec z plotny a nechte směs vychladnout.

Rum ze třtinového cukru nalijte do směsi až po jejím vychladnutí, aby se vám neodpařil alkohol z rumu.

Takto připravenou směs můžete ihned podávat ve skleničkách se šlehačkou nebo jen tak. Z této dávky vám vyjde necelý litr vaječného likéru, takže pokud si ho chcete uchovat „na potom“, stačí vaječný likér nalít do uzavíratelné lahve (nebo lahví). DIY vaječný likér skladujte v lednici nebo na jiném chladném místě. Díky alkoholu, což je vlastně konzervant, vám takto připravený vaječňák vydrží v chladu i měsíc. Teda, pokud ho dřív nevypijete…Ale kdo by mu odolal, že?

Doufám, že se vám recept líbí a pochlubíte se v komentáři nebo na sociálních sítích svými výtvory a dojmy. Koukněte i na další zimní likéry.

Nejlahodnější vaječný likér (musíte povařit)

Vyzkoušejte ten nejlahodnější vaječný likér, který projde varem.
Ještě nikdo nehodnotil
Čas přípravy5 minuty
Čas vaření/pečení15 minuty
Čas celkem20 minuty
Počet porcí: 800 ml
Chod: nápoje
Národní kuchyně: americká, anglická, belgická, česká, evropská, francouzská, irská, německá, rakouská, světová
Obtížnost: snadné
Příležitost: párty a oslavy, Silvestr, Vánoce, večer s přáteli, Velikonoce

Ingredience

  • 250 ml mléko
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • 4 žloutek
  • 25 g krupicový cukr
  • 1 plechovka kondenzované mléko
  • 1 ks vanilkový lusk, (případně vanilková pasta)
  • špetka muškátový oříšek
  • 300 ml rum, (já používám například Captain Morgan nebo Bacardi)

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

Jak na to

  • Vyšlehejte žloutky s cukrem do světle žluté pěny. Můžete pěnu vyšlehat metličkou v hrnci nebo si vzít na pomoc kuchyňského robota, který udělá práci za vás.
  • Poté přidejte do této pěny mléko, smetanu ke šlehání, kondenzované mléko, zrnka vanilkového lusku (nebo trochu vanilkové pasty) a špetku muškátového oříšku.
  • Tuto směs přiveďte za stálého míchání k varu. Směs začne pomalu houstnout a měla by mít řidší konzistenci než puding. Pozor na připalování od spodu. Je potřeba směs opravdu důkladně míchat. Nebojte, netrvá to dlouho. Jakmile má vaječný likér ideální hustotu, odstavte hrnec z plotny a nechte směs vychladnout.
  • Rum ze třtinového cukru nalijte do směsi až po jejím vychladnutí, aby se vám neodpařil alkohol z rumu.

Poznámky

Takto připravenou směs můžete ihned podávat ve skleničkách se šlehačkou nebo jen tak. Z této dávky vám vyjde necelý litr vaječného likéru, takže pokud si ho chcete uchovat "na potom", stačí vaječný likér nalít do uzavíratelné lahve (nebo lahví). DIY vaječný likér skladujte v lednici nebo na jiném chladném místě. Díky alkoholu, což je vlastně konzervant, vám takto připravený vaječňák vydrží v chladu i měsíc. Teda, pokud ho dřív nevypijete...Ale kdo by mu odolal, že?

Nutriční hodnoty

Kalorie: 3kcal | Sacharidy: 0.3g | Bílkoviny: 0.1g | Tuky: 0.05g | Nasycené mastné kyseliny: 0.05g | Cholesterol: 1mg | Cukr: 0.3g | Vápník: 1mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
alkohol, jedlé dárky, likéry, na zahřátí, nepočítám kalorie, recepty do skleničky, rychlé recepty do 30 minut, Vánoce, vánoční cukroví

Podobné články

4 Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu