kari rýže
|

Kari rýže – chutná příloha k masu i omáčkám

Kari rýže skvěle doplní každý oběd i večeři. Zamilujete si ji nejenom k indické a čínské kuchyni, ale využijete ji také v kuchyni české.

Příběh receptu

Miluji asijskou a indickou kuchyni, takže mám doma opravdu velké zásoby jasmínové a basmati rýže. Kari rýži dělám už opravu dlouho, protože mám ráda koření a nikdy mi nechutnala klasická suchá rýže. Ale dovětek – tu mají chlapi rádi, jsem získala díky jednomu českému filmu. Viděli jste Všechno nebo nic? Pokud ne, tak rozhodně doporučuji, protože je to opravdu skvělá romantická komedie s perfektním obsazením. No nic, jdeme zpět k receptu.

Kari rýže je skvělou přílohou asijských i indických jídel a je opravdu jednoduché ji vytvořit. A nebojte se používat basmati nebo jasmínovou rýži. Slyšela jsem názor, že obě rýže smrdí, ale já si to nemyslím. Obě jsou sice více aromatické, ale když je správně připravíte, na talíři smrdět nebude ani jedna z nich.

Dost povídá, pojďme na recept, protože od toho tu je, no ne?

Kari rýže

Voňavá a barevná příloha vhodná k orientálním jídlům.
5 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy1 minute
Čas vaření/pečení10 minuty
Čas celkem11 minuty
Počet porcí: 4 porce
Typ jídla: bez masa, přílohy
Národní kuchyně: čínská, indická, orientální
Obtížnost: snadné, velmi snadné
Speciální strava: bezlaktózové, bezlepkové
Příležitost: recepty pro každý den

Ingredience

  • 1 hrnek basmati rýže, (nebo jasmínová)
  • 2 hrnky voda
  • špetka sůl
  • 1 kapka olivový olej
  • 2 lžička kari koření

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

Jak na to

  • Rýži propláchněte pod tekoucí vodou.
    jak připravit rýži
  • Pokud máte doma rýžovar, tak máte půl práce hotovo. Pokud mezi šťastlivce s rýžovarem nepatříte (stejně ajko já), pojďte na starý dobrý osvědčený recept.
    připravujeme rýži
  • Hrnek důkladně propláchnuté rýže nasypte do hrnce a zalijte ji 2 hrnky vody. Přidejte špetku soli, kapku olivového oleje a na mírném ohni chvíli vařte. Přidejte 2 lžičky kari koření, promíchejte a opět vařte až do změknutí rýže. Často rýži v hrnci promíchejte, aby se vám nepřipálila.
    kari rýže

Poznámky

Na recept můžete použít jasmínovou či basmati rýži. Někdo tvrdí, že jasmínová rýže smrdí, ale není to pravda. Jasmínová rýže je sice více aromatická a používá se spíše v čínské kuchyni, ale nesmrdí. Ne, pokud ji správně propláchnete! Basmati rýže se používá spíše v indické kuchyni, ale oba typy rýže můžete pro naše účely použít.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 5kcal | Sacharidy: 0.5g | Bílkoviny: 0.1g | Tuky: 0.3g | Nasycené mastné kyseliny: 0.03g | Vláknina: 0.2g | Cukr: 0.01g | Vápník: 3mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
chuť orientu, rychlé recepty do 30 minut, z jednoho hrnce, základní recepty

Recept na kari rýži

obtížnost: snadné • počet porcí: 4 • doba přípravy: 7 minut

Recept na kuřecí prsa s nádechem orientu

Ingredience

  • 1 hrnek basmati nebo jasmínové rýže
  • 2 hrnky vody
  • špetka soli
  • kapka olivového oleje
  • 2 lžička kari koření

Postup Kari rýže

Ať už použijete basmati nebo jasmínovou rýži, musíte ji nejdřív důkladně propláchnout. Někdo tvrdí, že jasmínová rýže smrdí, ale není to pravda. Jasmínovka je sice více aromatická a používá se spíše v čínské kuchyni, ale nesmrdí. Ne, pokud ji správně propláchnete! Basmati rýže se používá spíše v indické kuchyni, ale oba typy rýže můžete pro naše účely použít.

kari rýže recept

Pokud máte doma rýžovar, tak máte půl práce hotovo. Pokud mezi šťastlivce s rýžovarem nepatříte (stejně ajko já), pojďte na starý dobrý osvědčený recept.

Máte doma rýžovar? Použijte ho! Kari rýže bude dokonalá, ale nezapomeňte přidat kari koření po uvaření.

 

Hrnek důkladně propláchnuté rýže nasypte do hrnce a zalijte ji 2 hrnky vody. Přidejte špetku soli, kapku olivového oleje a na mírném ohni chvíli vařte. Přidejte 2 lžičky kari koření, promíchejte a opět vařte až do změknutí rýže. Často rýži v hrnci promíchejte, aby se vám nepřipálila.

kari rýže

Kari rýži můžete použít jako přílohu k orientálním kuchyním. Já miluji například Kuřecí prsa s Teriyaki omáčkou a kari rýží.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu