potravinové mýty
|

16 potravinových mýtů, které byly (naštěstí) vyvráceny

Kolem potravin koluje spousta mýtů. Každou chvíli se dozvídáme, co našemu tělu škodí, abychom za pár měsíců zjistili, že to není pravda. Dnešní článek obsahuje 16 potravinových mýtů.

Určitě také znáte podobné větičky:

„Nejez tolik vajíček, zvyšují ti cholesterol!“,

„Ty piješ kávu? A nebojíš se infarktu?“,

„Stačí mi energeťák a mám spousty kvalitní energie.“

Z tohoto důvodu jsem dnešní článek „16 potravinových mýtů, které byly (naštěstí) vyvráceny“ věnovala právě nejčastějším mýtům v oblasti jídla.

Já osobně jsem se setkala s povídáním o tom, jak jsou vajíčka k večeři pasé. Že kvůli nim budu mít vysoký cholesterol. Nebo, že mám přestat s pitím kávy, abych neměla infarkt. Vyvrácení mýtu ohledně kávy mě potěšilo nejvíc, protože jsem „kafoholik“ a pravidelné pití kávy mi pomáhá zlepšit můj extra nízký tlak. Takže uvařte si lahodnou kávu, a pojďte se podívat, co bylo naštěstí vyvráceno.

16 potravinových mýtů

1. Mýtus: Vejce zvyšují cholesterol

Pro milovníky vajec mám dobrou zprávu. Vědci konečně vyvrátili fám, že vejce zvyšují cholesterol. Naštěstí tomu tak není a vy si tak můžete v klidu dopřát svou oblíbenou omeletu k večeři. Naopak jsou podle nich vejce zdravá a měli by je do svého jídelníčku zařadit ženy, muži i děti.

2. Mýtus: Káva způsobuje rakovinu a je zodpovědná za infarkty

Dlouho se věřilo, že je káva škodlivá. Kolovaly fámy, že pravidelné pití kávy vám přivodí rakovinu nebo infarkt. Naštěstí je i tento fám vyvrácen. Naopak je pití kvalitní kávy bez cukru doporučováno pro snížení rizika cukrovky, žlučových kamenů, Parkinsonovy choroby, demence apod.

Sportovci dokonce pijí kávu pro zahnání chuti na jídlo a pro zrychlení metabolismu. Samozřejmě bez cukru a bez mléka. No a pokud chcete vyzkoušet kávovou bombu, mrkněte na můj recept na Dalgona coffee.

kafemysl

3. Mýtus: Ořechy z vás udělají tlouštíka

Milovníci FIT jídel vědí, že ořechy škodlivé nejsou. Nyní to potvrdili i vědci. Pravidelná konzumace ořechů přispívá ke správné funkci mozku, srdce, a díky svým cenným látkám snižují ořechy riziko srdečních chorob. Navíc jsou zdrojem zdravých tuků a bílkovin. Pozor však na množství! Všeho moc škodí. Samozřejmě se do zdravé varianty nepočítají ořechy v cukru nebo solené pražené oříšky. Nejlepší jsou neloupané nesolené ořechy.

4. Mýtus: Červené maso zvyšuje hladinu cholesterolu

Červeného masa se hodně lidí zříkalo, protože kolovala fáma, že je nezdravé. Konečně je tento fám vyvrácen. Vědci udělali výzkum, kde hodnotili 190 dobrovolníků. Polovina z nich jedla celý měsíc pouze kuřata a ryby a druhá část pouze libové červené maso. Výsledky na konci měsíce byly u obou skupin stejné. U žádné skupiny se neprojevila zvýšená hladina cholesterolu. Jezení červeného libového masa je naprosto v pořádku. Samozřejmě jako u všech věcí – všeho moc škodí, takže s mírou! Pozor i na tučné maso!

5. Mýtus: Džusy jsou skvělou náhradou ovoce

Ovoce je zdravé a každý den bychom měli sníst alespoň jeden kousek. Kolovala fáma, že se dá ovoce nahradit džusem. Těmi kupovanými, ale rozhodně ne, protože obsahují spousty cukrů. Navíc místo ovoce v sobě mají většinou ovocné extrakty nebo koncentráty. Pokud se nechcete vzdát ovocných džusů, ale zároveň chcete udělat něco pro své zdraví, pořiďte si odšťavňovač a udělejte si ovocný nápoj sami. A podle své chuti.

Jen tak pro zajímavost 1 litr Hello 100% ananas džusu v sobě má 32 kostek cukru. Pro srovnání 1 litr Coly má „pouhých“ 28 kostek cukru.

6. Mýtus: Energetické drinky vám dodají kvalitní přísun energie

Moje odpověď – vážně? Energetické drinky vám opravdu dodají energii, ale to je díky velkému obsahu cukrů a kofeinu. Takže nemůžeme říct, že by to byl zrovna kvalitní přísun energie. Jen tak pro zajímavost – 0,5 l Red Bull Energy Drinku v sobě má přibližně 12,5 kostek cukru.

7. Mýtus: Kečup muže chrání před rakovinou prostaty

Ano, i tento mýtus dlouho koloval nejenom v České republice. Bohužel musím zklamat naše pánské polovičky, protože to bohužel není pravda. Kečup, rajčata ani rajské protlaky bohužel nemají vliv na rakovinu prostaty. Rajčata jsou sice silný antioxidant, ale před rakovinou vás bohužel neochrání.

8. Mýtus: Vláknina sníží riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku

I kdyby to bylo krásné, není tomu tak. Vědci průzkumem zjistili, že je vláknina sice zdravá, ale riziko rakoviny nedokáže snížit. Ale vlákninu nemusíte zavrhovat úplně. V průzkumu z roku 2019 bylo zjištěno, že vláknina snižuje riziko cukrovky, protože tlumí výkyvy krevního cukru.

9. Mýtus: Plastová prkénka jsou hygieničtější než ta dřevěná

Vědci se domnívali, že jsou plastová prkénka více hygienická oproti těm dřevěným. Důvod byl jednoduchý – plast je totiž jednoduší na údržbu na rozdíl od dřeva, které musí být důkladně očištěno a vysušeno. Opak je ale pravdou. Plastová prkénka mají sice jednoduchou údržbu, ale nožem do nich děláte rýhy, které se hůře čistí a mohou se v nich snáze rozmnožovat bakterie.

10. Mýtus: Brambory se vaří ve studené vodě

Pokud chcete zachovat, co nejvíce vitamínu C, dejte brambory až do vařící vody. Tento způsob přípravy používám také a musím říct, že to jde hodně znát i na chuti brambor. Nejlepší brambory jsou vařené ve šlupce a následně oloupané.

11. Mýtus: Mléko není pro dospělé

Omyl. Mléko je velkým zdrojem vápníku pro děti i dospělé. Pokud však nemáte rádi mléko, můžete vápník získat z máku, špenátu, sezamu, zelí nebo mandlí.

domácí makové mléko

12. Mýtus: Všechna éčka škodí

Ano, „éčka“ jsou sice škodlivá, ale ne všechna. Protože například E330 je kyselina citronová, kterou najdete i v citrusových plodech.

13. Mýtus: Tmavé pečivo je zdravé

Není tmavé pečivo jako tmavé pečivo. Některé pečivo je pouze dobarvováno, aby vypadalo jako tmavé. Zdravější pečivo musí obsahovat 80 % celozrnných obilovin. A jen tak pro zajímavost, víte, že tmavé pečivo ve středověku jedli pouze chudí lidé? To světlé, které je paradoxně aktuálně levnější si mohli dovolit pouze šlechtici a boháči.

14. Mýtus: Mrkev je zdravá pouze v syrovém stavu

Zase omyl. Mrkev je zdravá i ve vařeném stavu. Některé prameny dokonce uvádí, že mrkev má lepší výživovou hodnotu ve vařeném nebo dušeném stavu. A některým jedincům (jako třeba mně) nedělá moc dobře zelenina v syrovém stavu.

15. Mýtus: Vitamín C chrání před chřipkou a nachlazením

Vitamín C je sice pro naše tělo velice prospěšný, ale bohužel vás nezbaví nachlazení ani chřipky. Podpoří imunitu, ale není všemocné.

16. Mýtus: Kuře zbavíte spousty kalorií, když odstraníte jeho kůži

Bylo by to krásné, ale není to tak. Ať už vaříte, pečete nebo grilujete maso s kůží, neovlivníte obsah tuku nebo kalorií. Když necháte kůži na kuřeti, pomůžete tím zachovat přírodní šťávy a jídlo tak bude chutnější a zdravější.

To je z dnešních 16 potravinových mýtů všechno. A jaké potravinové mýty znáte vy?

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *