recept na dýňové cappuccino
| | | |

Recept na dýňové cappuccino z dýňového pyré

Podzim je plný barev, vůní a skvělých chutí. Pokud milujete kávu, podívejte se, jak ji připravit v podzimním stylu. Připravila jsem pro vás recept na dýňové cappuccino z domácího dýňového pyré.

Miluju podzim. Všude je spousta barev, skvělých vůní a příjemné podzimní atmosféry. No, jak pro koho… Někdo má podzim jako chmurné období, kdy je zima, mlha a déšť. Ale berte to z té lepší stránky – můžete se zachumlat do deky, uvařit si teplý čaj a koukat na Netflix. Nebo si můžete udělat nějakou dobrotu na zahřátí – třeba dýňovou polévku nebo mrkvovou polévku.

Nebo vyzkoušet něco dobrého z dýně. Dnes vám ukážu recept na dýňové cappuccino z dýňového pyré. V kavárnách se spíše setkáte s dýňovým latte, které mám taky velice ráda, ale říkala jsem si, že bude fajn vyzkoušet i dýňové capuccino.

Jaký je rozdíl mezi dýňovým latte a cappuccinem?

Kromě toho, že se tyto kávové nápoje dělají do jiných skleniček a hrníčků, je rozdíl tak ve složení. Cappuccino tvoří espresso a mikropěna. V latte najdete teplé mléko, espresso a mléčnou pěnu. Ale o kávových specialitách si řekneme někdy jindy. Dnes jste tu pro podzimní recept ne?

Já mám doma kávovar, takže si většinou dělám dýňové cappuccino nebo latte tak, že nechám pracovat kávovar a pak si jen naliju dýňový sirup. Ale když mám čas chuť a náladu, tak si vytvořím domácí dýňové cappuccino a na to vám právě ukážu recept. Ale nejdřív si řekneme, jak napěnit mléko, protože to budete potřebovat.

výborná káva

Jak napěnit mléko?

Druh mléka

Mléko můžete napěnit hned několika způsoby, o kterých si za chvíli řekneme. Ale důležité je také, jaké mléko chcete napěňovat. Ideální je mít kravské mléko se snížením obsahem tuku, takže třeba polotučné mléko. Pokud máte alergii na laktózu nebo si rádi dopřáváte rostlinná mléka, pořiďte si raději napěňovač mléka, protože tyto mléka se špatně šlehají.

Teplota mléka

Důležitá je také teplota. Aby vám pěna hned nespadla, je lepší použít teplé mléko. Nejlepší teploty dosáhnete, když budete mléko ohřívat v mikrovlnné troubě. Bude stačit přibližně 45 sekund. Dalším způsobem je ohřát mléko v hrnci, dokud nedosáhne teploty 65 °C. Tady ale potřebujete teploměr.

Způsoby, jak napěnit mléko

  1. Nejjednodušší je, když máte ruční napěňovač mléka, který udělá většinu práce za vás.
  2. Skvěle vám pomůže také ruční mixér s nástavcem na šlehání pěny (krému).
  3. Alternativou může být i tyčový mixér, ale tady je potřeba počítat s vysokou nádobou, ať nezacákáte celou kuchyň.
  4. Kuchyňský robot se správným nástavcem vám také našlehá krásně hustou pěnu.
  5. Pokud nemáte napeňovač, robota ani mixér, vyzkoušejte ruční metličku. Dá to víc práce, ale rozhodně vám pomůže.
  6. Máte doma french press? V tom případě si můžete pěnu vytvořit pumpováním.
  7. Poslední možností je protřepat teplé mléko v uzavíratelné nádobě. Sice nebudete mít tak jemnou pěnu jako když použijete napěňovač mléka, ale k domácí kávě to bohatě stačí.

Recept na dýňové cappuccino z dýňového pyré

obtížnost: snadné • počet porcí: 1 • doba přípravy: 5-10 minut

domácí dýňové cappuccino

Ingredience:

  • 2 lžíce dýňového pyré (recept na domácí dýňové pyré)
  • 30 ml espressa
  • 250 ml našlehaného mléka
  • špetka skořice
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka muškátového oříšku

Postup:

Do větší skleničky s uchem nebo do buclatého hrnečku propasírujte dýňové pyré a přidejte koření. Následně přelijte napěněným teplým mlékem a nakonec zalijte šálkem espressa.

Recept na dýňové cappuccino z dýňového sirupu

Další variantou je dýňové cappuccino z dýňového sirupu. Tato varianta je chuťově mnohem výraznější.

Ingredience na sirup:

  • 1 lžíce dýňového pyré
  • 30 g moučkového cukru
  • 50 ml vody
  • koření: skořice, hřebíček, muškátový oříšek a zázvor

Ingredience na dýňové cappuccino:

  • dýňový sirup
  • 30 ml espressa
  • 250 ml našlehaného mléka

Postup:

Nejdřív si připravte sirup. V hrnci svařte dýňové pyré, vodu a moučkový cukr. Přidejte podle chuti koření (skořici, hřebíček, muškátový oříšek a zázvor). Vařte dokud tekutina nezhoustne. Sirup na závěr přeceďte, aby v něm nebyly kousky koření.

Tip Brunety: Pokud vám sirup zbyde, můžete ho přelít do skleněné lahvičky a nechat v lednici přibližně na týden. Sirup můžete využít nejenom na přípravu nápojů, ale také ke zdobení nebo ochucení dezertů nebo přelévání vaflí, lívanečků, palačinek apod.

Pak už je postup stejný. Do větší skleničky s uchem nebo do buclatého hrnečku nalijte dýňový sirup podle chuti a následně přelijte napěněným teplým mlékem. Nakonec zalijte šálkem espressa.

Krásné podzimní večery a dobrou chuť přeji!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *