recept na domácí dýňové pyré na sladko
| | |

Domácí dýňové pyré na sladko

K podzimu neodmyslitelně patří dýně! Pokud ji doma máte dostatek nebo dýně prostě milujete, určitě vás zaujme recept na domácí dýňové pyré na sladko, které můžete použít jako základ dalších sladkých dobrot. Třeba ke snídani, ke svačině nebo k pečení.

Dýně je královna podzimu, takže se s ní během podzimního období setká každý nejméně jednou. Z dýně můžete připravit spoustu lahodných dobrot na sladko i na slano. Já nejvíc zbožňuji dýňovou polévku, ale letos se dýně urodilo trochu více, takže jsem se rozhodla udělat pár receptů i na sladké dobroty z dýně. A k těm potřebuji domácí dýňové pyré. Jde o základní ingredienci, kterou využijete i u dalších sladkých receptů.

Jaké dýně jsou na sladké dezerty nejlepší?

Není dýně jako dýně. Existuje spousty druhů od okrasných až po ty jedlé. Na dýňové pyré na sladko a celkově na sladké pečení a vaření se hodí spíše sladké odrůdy dýní. Tam spadá například máslová nebo muškátová dýně. Ty se ale hůře shání, takže sáhnout můžete také po klasické dýni Hokaido, kterou hodně lidí pěstuje na zahradě a dá se navíc sehnat i v supermarketech a obchodech se zeleninou. Právě z dýně Hokaido připravuji i pyré.

dýně hokaido

Jak využít dýňové pyré na sladko?

Dýňové pyré na sladko je velice univerzální pro mnoho receptů. Můžete ho přidat do lívanců, palačinek, muffinů, cup cakes, mug cakes, ovesných kaší, sušenek, koláčů, sladkých rolád, bábovek, podzimních cheesecake, truffles,…

Pyré se přidává buď přímo do těsta nebo do krému, případně do smetany, mascarpone, tvarohu, jogurtu a dalších náplní. Přidáním dýňového pyré do svého oblíbeného receptu docílíte nejenom podzimní oranžové barvy, ale také vláčné chuti.

Tip Brunety: Dýňové pyré na sladko můžete využít také k přípravě lahodných podzimních nápojů.

Dýně na sladko

Dýňovou chuť skvěle doplňují další sladké ingredience, které jsou při pečení i vaření oblíbené. Dýni můžete kombinovat s karamelem (včetně slaného karamelu), ale také s čokoládou, lotuskovým krémem, nutelou, jablky, hruškami, rozinkami, brusinkami, pekanovými ořechy, vlašskými ořechy a samozřejmě s kořením – například skořice, perníkové koření, dýňové koření, chai, muškát, zázvor, anýz nebo badyán.

Skvěle si rozumí také s vanilkou v jakékoliv podobě. Takový dýňový koláč s vanilkovou zmrzlinou je doslova pecka! Mňam. Ale dost namlsávání. Jdeme mlsat doopravdy.

Recept na dýňové pyré na sladko

Sladké dýňové pyré

Sladké dýňové pyré je základ pro snídaně, svačiny nebo sladké pečení. Můžete z něj vytvořit nespočet chutných dobrot.
5 od 3 hodnocení
Čas přípravy20 minuty
Čas vaření/pečení40 minuty
Čas celkem1 hodina
Počet porcí: 1 větší sklenice
Chod: snídaně a brunch, svačiny
Typ jídla: bez masa, pyré, sladká jídla
Národní kuchyně: česká
Obtížnost: snadné, velmi snadné
Speciální strava: bezlaktózové, bezlepkové, pro děti od 1 roku, vegetariánské
Příležitost: Halloween, recepty pro každý den, redukce váhy

Ingredience

  • 1 ks dýně Hokaido, (nebo 2 menší)
  • 1 čajová lžička třtinový cukr
  • 2 čajové lžičky skořice

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

Jak na to

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 180°C (já peču v horkovzdušné troubě, takže případně upravte).
  • Mezitím si můžeme připravit dýni - rozkrojíme na poloviny, pokud máme 2 menší dýně nebo na čtvrtiny, pokud máme 1 větší dýni. Dýni zbavíme semínek a slupku necháme.
  • Plech si vyložíme pečicím papírem a na něj položíme kousky dýně tak, aby byly slupky vždy nahoře. Nemusíme přidávat olej, stačí nechat dýni na pečicím papíře na sucho.
  • Potom stačí posypat kousky dýně skořicí a třtinovým cukrem a dát péct. Menším dýním bude stačit cca 30-40 minut.
    Nezvyšujte teplotu, jinak dýně spálíte, což se projeví také na chuti!
  • Upečenou dýni necháme trochu vychladnout, aby nebyla příliš horká na dotek, ale ještě za tepla ji rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Konzistence by měla být tak akorát bez přidání dalších surovin, ale pokud byla dýně hodně šťavnatá a pustila hodně šťávy, můžeme pyré propasírovat přes tenké plátýnko nebo síto. Pyré můžeme případně nechat okapat přes noc.

Poznámky

Takto připravené dýňové pyré můžeme skladovat v ledničce, v mrazáku nebo rovnou jíst. Skvěle se hodí do jogurtů, na přípravu bábovek, lívanců, vaflí, palačinek, mug cakes, ale také na sušenky.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 78kcal | Sacharidy: 15g | Bílkoviny: 0.1g | Tuky: 0.3g | Vláknina: 4g | Cukr: 5g | Vápník: 72mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
dýňová sezóna, fitness recepty, jedlé dárky, neplýtváme jídlem, recepty do skleničky, základní recepty, zdravé mlsání, zdravé recepty

Jak skladovat domácí dýňové pyré

Hotové pyré můžete skladovat hned 3 způsoby:

  • Vůbec – hotové pyré můžete rovnou jíst nebo spotřebovat. Ideální případ.
  • V ledničce – pokud vím, že domácí dýňové pyré na sladko spotřebuji do 3 dnů, dávám pyré do skleničky a dobře uzavřu. Pak skladuji v ledničce.
  • V mrazáku – pokud pyré dělám víc než sníme, dávám dýňové pyré na sladko do sáčku a zamrazuji.

Domácí dýňové pyré je také skvělý jedlý dárek, ALE, musí ho obdarovaný sníst co nejdříve. Jak jsem psala, v ledničce v uzavřené nádobě vydrží takto připravené pyré pouze 3 dny!

Recepty, kde použijete dýňové pyré:

Recept na dýňové vafle – s lepkem i bez lepku

Recept na dýňové cappuccino z dýňového pyré

Dýňové sušenky hotové za 20 minut a bez lepku

Líbí se vám mé recepty? Přidejte si mě také na Instagram, ať vám nic neuteče!

Podobné články

7 Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu