recept na domácí dýňové pyré na sladko
| | |

Recept na domácí dýňové pyré na sladko

K podzimu neodmyslitelně patří dýně! Pokud ji doma máte dostatek nebo dýně prostě milujete, určitě vás zaujme recept na domácí dýňové pyré na sladko, které můžete použít jako základ dalších sladkých dobrot. Třeba ke snídani, ke svačině nebo k pečení.

Dýně je královna podzimu, takže se s ní během podzimního období setká každý nejméně jednou. Z dýně můžete připravit spoustu lahodných dobrot na sladko i na slano. Já nejvíc zbožňuji dýňovou polévku, ale letos se dýně urodilo trochu více, takže jsem se rozhodla udělat pár receptů i na sladké dobroty z dýně. A k těm potřebuji domácí dýňové pyré. Jde o základní ingredienci, kterou využijete i u dalších sladkých receptů.

Jaké dýně jsou na sladké dezerty nejlepší?

Není dýně jako dýně. Existuje spousty druhů od okrasných až po ty jedlé. Na dýňové pyré na sladko a celkově na sladké pečení a vaření se hodí spíše sladké odrůdy dýní. Tam spadá například máslová nebo muškátová dýně. Ty se ale hůře shání, takže sáhnout můžete také po klasické dýni Hokaido, kterou hodně lidí pěstuje na zahradě a dá se navíc sehnat i v supermarketech a obchodech se zeleninou. Právě z dýně Hokaido připravuji i pyré.

dýně hokaido

Jak využít dýňové pyré na sladko?

Dýňové pyré na sladko je velice univerzální pro mnoho receptů. Můžete ho přidat do lívanců, palačinek, muffinů, cup cakes, mug cakes, ovesných kaší, sušenek, koláčů, sladkých rolád, bábovek, podzimních cheesecake, truffles,…

Pyré se přidává buď přímo do těsta nebo do krému, případně do smetany, mascarpone, tvarohu, jogurtu a dalších náplní. Přidáním dýňového pyré do svého oblíbeného receptu docílíte nejenom podzimní oranžové barvy, ale také vláčné chuti.

Tip Brunety: Dýňové pyré na sladko můžete využít také k přípravě lahodných podzimních nápojů.

Dýně na sladko

Dýňovou chuť skvěle doplňují další sladké ingredience, které jsou při pečení i vaření oblíbené. Dýni můžete kombinovat s karamelem (včetně slaného karamelu), ale také s čokoládou, lotuskovým krémem, nutelou, jablky, hruškami, rozinkami, brusinkami, pekanovými ořechy, vlašskými ořechy a samozřejmě s kořením – například škořice, perníkové koření, dýňové koření, chai, muškát, zázvor, anýz nebo badyán.

Skvěle si rozumí také s vanilkou v jakékoliv podobě. Takový dýňový koláč s vanilkovou zmrzlinou je doslova pecka! Mňam. Ale dost namlsávání. Jdeme mlsat doopravdy.

Recept na domácí dýňové pyré na sladko

obtížnost: snadné • počet porcí: 3 menší sklenice • doba přípravy: 10 minut + 45-60 min. pečení

recept na domácí dýňové pyré

Ingredience:

  • 2 menší dýně Hokaido (nebo 1 větší)
  • lžičku třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice

Postup:

Nejdříve si předehřejte si troubu na 185 °C. Já peču v horkovzdušné troubě.

Mezitím si můžete dýni rozkrojit. Pokud máte 2 menší dýně, stačí je rozpůlit. V případě 1 větší dýně ji rozkrojte na čtvrtiny. Zbavte dýni semínek. A jestli používáte jinou dýně než Hokaido, zbavte ji také slupky. Já dělám pyré na sladko z dýně Hokaido, která má slabou slupku, takže ji nechávám.

Na plech si připravte pečicí papír a na něj položte kousky dýně tak, aby byly slupky vždy nahoře. Nemusíte přidávat olej, stačí nechat dýni na pečicím papíře na sucho. Potom stačí posypat kousky dýně skořicí a třtinovým cukrem a dát péct.

Menším dýním bude stačit cca 45 minut, u větších dýní můžete nechat klidně 45-60 minut. Nezvyšujte teplotu, jinak dýně spálíte, což se projeví také na chuti!

Díky cukru a skořici se podzimní chuť a vůně dýně ještě znásobí, takže už ke konci pečení ucítíte příjemnou vůni.

Upečenou dýni nechte trochu vychladnout, aby nebyla příliš horká na dotek, ale ještě za tepla ji rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Konzistence by měla být tak akorát bez přidání dalších surovin, ale pokud byla dýně hodně šťavnatá a pustila hodně šťávy, můžete pyré propasírovat přes tenké plátýnko nebo síto. Pyré můžete případně nechat okapat přes noc.

Jak skladovat domácí dýňové pyré

Hotové pyré můžete skladovat hned 3 způsoby:

  • Vůbec – hotové pyré můžete rovnou jíst nebo spotřebovat. Ideální případ.
  • V ledničce – pokud vím, že domácí dýňové pyré na sladko spotřebuji do 3 dnů, dávám pyré do skleničky a dobře uzavřu. Pak skladuji v ledničce.
  • V mrazáku – pokud pyré dělám víc než sníme, dávám dýňové pyré na sladko do sáčku a zamrazuji.

Domácí dýňové pyré je také skvělý jedlý dárek, ALE, musí ho obdarovaný sníst co nejdříve. Jak jsem psala, v ledničce v uzavřené nádobě vydrží takto připravené pyré pouze 3 dny!

Podobné články

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *