Odpeckování třešní – osvědčené tipy, jak na to!
Sezóna lahodných třešní je tady! Konečně můžeme sklízet plody svého úsilí a vrhnout se na přípravu jídel z těchto červených bobulek. Pokud i vy patříte mezi milovníky třešní, ale nesnášíte jejich odpeckování, připravila jsem pro vás článek s jednoduchými tipy, jak na to.
Něco málo o třešních
Třešně jsou peckoviny, které jsou k vidění v Čechách přibližně od 12. století. Podle wikipedie se pecky třešní nacházely po celé Evropě od doby bronzové a vycházely z plané ptáčnice. Nyní existuje přes 1 000 různých druhů, ale všechny mají něco společného – mají vynikající plody!
80% dužiny třešní tvoří voda, ale kromě toho v třešních najdete ovocný cukr (fruktózu), minerální látky (hořčík, železo, jód, fosfor, vápník, draslík a křemík), betakaroten a plno vitamínů! Hodně lidí vyřazuje třešně a další ovoce ze svého jídelníčku během redukce váhy, což je špatně. Třešně sice mají cukry, ale jde o ovocné cukry, které nejsou ani trochu podobné klasickému cukru. Naopak třešně jsou skvělým antioxidantem a výživový poradci je doporučují i během redukčního jídelníčku v kombinaci s oříšky, jogurtem, ovesnými vločkami a dalšími potravinami.
Na třešně nikdy nepijte vodu!
Pamatujete si na doby svého dětství, kdy jste seděli na stromě a jedli třešně? Vaše maminky a babičky vás varovali, ať na třešně nepijete mléko ani vodu. Má to svůj důvod. Třesně osahují ovocný cukr, který po styku s kapalinou může začít kvasit. To způsobuje nadýmání, průjem a bolesti břicha. Takže naše babičky a maminky měly pravdu.
Jak odčervit třešně?
Bojíte se malých červíků z třešní? Před odpeckováním se jich můžete zbavit a na chuti třešní to následně ani nepoznáte. Třešně namočte na 1-2 hodiny do vody se solí nebo s octem. Červíci z třešní vyplavou a po důkladném vypláchnutí třešní neucítíte ani ocet ani sůl. Pokud kromě červů vyplave na povrch i nějaká třešeň, tak ji rovnou vyhoďte, protože nebude dobrá.
Já si dávám třešně do cedníku a ten i s třešněmi namočím na 1,5 hodiny do octové vody. Přidávám 1 dl (100 ml) octa na 5 litrů vody. Poté cedník vytáhnu, propláchnu třešně čistou vodou a nechám okapat.
Jak zužitkovat třešně
V Čechách jsou třesně velmi oblíbené do bublanin, buchet, koláčů nebo jako dezertní koktejlové třešně. Já miluju třešně za syrova jen tak do pusy, ale ráda z nich připravuji i třešňové knedlíky, marmeládu, bublaninu nebo drinky.
Recepty z třešní
Třešňové sušenky s čokoládou (Valentýnské sušenky)
Třešňové knedlíky ze špaldové mouky
Jasně, na internetu si můžete koupit odpeckovač třešní, ale opravdu ho potřebujete? Ne opravdu, zeptejte se sami sebe – hodí se mi další krám do kuchyně, který použiju 1-2 do roka? Moc ne. Navíc jsem zjistila, že nejrychleji a nejlépe odpeckuji třešně ručně.
Na internetu najdete několik návodů, jak rychle a efektivně odpeckovat třešně. I já jich vyzkoušela mnoho, ale nejvíce se mi osvědčil jeden.
Odpeckování třešní pomocí čínských hůlek nebo špejle
Milovníci asijské kuchyně mají výhodu – vše potřebné na odpeckování třešní mají doma. K efektivnímu a rychlému odpeckování vám totiž bude stačit 1 čínská hůlka a nějaká skleněná lahev s hrdlem tak akorát na třešni. Pokud doma čínské hůlky nemáte, připravte si silnější špejli.
Jak odpeckovat třešně pomocí hůlek
Já si nejdříve omyju třešně a dám je do cedníku, aby z nich okapala voda. Pak si ovoce položím na hrdlo láhve, chytím ho mezi prsty a čínskou hůlkou propíchnu střed. Pecka spadne do lahve a mně zůstane pouze vypeckované ovoce, které dám do vedlejší mísy.
Video návod najdete tady:
Odpeckování třešní pomocí brčka
Dalším pomocníkem v domácnosti, který máme většinou přes léto doma, je brčko. Může být plastové, bambusové nebo nerezové. Brčkem propíchnete třešni na nějaké tvrdé podložce – třeba na prkénku a tím vytlačíte pecku ven. Musím se přiznat, že tomuto způsobu jsem nikdy nepřišla na chuť, protože to trvá děsně dlouho.
Další tipy na odpeckování třešní
Způsobů, jak odpeckovat třešně je velké množství. Já jsem zmínila dva nejoblíbenější, ale můžete se setkat i s dalšími radami.
- Odpeckování třešní pomocí hrnce, pečícího plechu nebo prkénka – třešně položíte na prkénko a zmáčknete je pečícím plechem, hrncem nebo jiným prkénkem. Tento způsob je nejrychlejší, ale udělá vám v kuchyni pěkný nepořádek.
- Třešně můžete rozkrájet i nožem na dvě poloviny, ze které vyndáte pecku snadněji. Ale, zase jde o pomalý způsob.
Tip Brunety v kuchyni
Pokud nechcete vypadat jako po Texaském masakru motorovou pilou, vybírejte si nepřezrálé třešně. Jestli máte už přezrálé třešně, udělejte z nich marmeládu. Uvařte třešně s cukrem přímo v hrnci i s peckami a potom marmeládu přelijte přes cedník. Pecky zůstanou v cedníku a vám zůstane sladoučká marmeláda téměř bez práce.
A co můžete vytvořit z třešní? Sledujte můj blog, protože budu přidávat recepty z třešní. Tak ať vám nic neuteče!
Komentáře