Recenze: Dej tělu šanci s Ivanou Stenzlovou
Po operaci štítné žlázy jsem začala více uvažovat nad svým životním stylem. Více přemýšlím, co jím, co piju a jak pestrý mám jídelníček. Když jsem dostala nabídku spolupráce s knihkupectvím SmartPress, pečlivě jsem zvážila, jakou knihu vybrat. Dnes se podíváme na recenzi knihy o zdraví od Ivany Stenzlové s názvem Dej tělu šanci.
Již recenzovaný Tradinář pro mě byl jasnou volbou, protože mám ráda vaření, tvoření, dekorace, a hlavně oslavy a tradice. Další volbou byla kniha Láska prochází kuchyní, kde jsou různé tipy na dárky v každém ročním období. Tyto recenze už najdete na mém blogu, ale dnes se chci věnovat knize, která se zaměřuje na kombinaci zdraví a jídla.
Kniha Dej tělu šanci
cena: 599 Kč (nyní akce za 509 Kč) • kde koupit: Smart press • počet stran: 283 stran • rozměry: 21 cm × 22 cm
Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví, tak se jmenuje celým názvem kniha od autorky Ivany Stenzlové. Ivana je bioložka a odbornice na západní a východní dietologii, a tak přistupuje také ke své knize.
Recenze knihy Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví
Autorka knihu rozdělila do dvou hlavních částí. V teoretické částí se dozvíte, jaké jsou hlavní pilíře zdraví a praktická část zahrnuje spíše recepty a rady, jak jednotlivé potraviny zpracovat.
Teoretická část knihy
V teoretická části knihy Dej tělu šanci se dozvíte, co jsou živiny, jaké potraviny jsou vhodné pro hormonální rovnováhu, proč jsou bílkoviny pro naše tělo důležité a další informace ohledně potravin. Kromě potravin, které napomáhají k hormonální rovnováze se tu dozvíte, jaké jsou nejlepší alternativy pečiva, jaká zelenina je vhodná, jaké jsou rozdíly mezi zdravými a nezdravými tuky a jaké jíst ovoce.
Pro někoho může být tato část nudná, ale je to velice důležitá kapitola, pokud to s pestrou zdravou stravou myslíte opravdu vážně. Navíc na ni navazuje druhá část knihy.
Praktická část knihy
Tato část vás navede, jak správně upravovat jídlo. Dozvíte se tady, jak na fermentaci obilnin a luštěnin, jak upéct kváskový chléb doma, jak si doma připravit kefír, ale také to, co je pětielementová kuchyně. (Ano, i já o tomhle slyšela poprvé). V této části najdete i super zdravé recepty pro každé období roku. Samozřejmě s ohledem na západní kulturu.
Recepty
Ivana Stenzlová rozdělila recepty nejenom podle ročního období, ale také podle jednotlivých elementů. Jaro patří dřevu, léto je element ohně, podzim souzní s kovem a zima s vodou. Co je pátý element? No přeci země. A tento element najdete v nynějším období, což je babí léto.
Kromě toho autorka myslela i na zdravotní problémy v jednotlivé části roku. Jarními recepty detoxikujete svá játra a žlučník, na podzim se zaměříte na plíce a tlusté střevo a například nyní v období babího léta se zaměříte na žaludek a slezinu.
Já s těmito recepty začala v polovině léta, a i když jsem byla skeptická, musím říct, že se cítím mnohem lépe. Recepty jsou navíc velice chutné, takže je může jíst celá rodina i bez reptání. Líbí se mi i to, že použijete dostupné suroviny, takže nemusíte objíždět různé krajiny a hledat neznámé ingredience.
A pro koho je kniha Dej tělu šanci vhodná? Pro každého, kdo chce zlepšit svůj zdravotní stav, zhubnout nebo jen vyzkoušet něco nového. Receptů je v každé sezóně plno.
Závěrečné hodnocení
Zdraví je důležité, a tak by se mělo k této knize také přistupovat. Pokud je vám jedno, co jíte, asi pro vás tahle kniha nic extra nebude, ale pokud máte jako já problémy se štítnou žlázou, trpíte hormonální nerovnováhu, chcete zlepšit svůj zdravotní stav, potřebujete zhubnout nebo jen vyzkoušet nové zdravé recepty, rozhodně vás tato kniha nadchne.
Kromě srozumitelně napsaných receptů pro každý element je k dispozici i informace ohledně samotných potravin. Doporučuji tuhle sekci nepřeskakovat, protože vám může pomoct s tím, po čem sáhnout v obchodě. Brzy totiž zjistíte, že ne vše, co jako zdravé vypadá, opravdu zdravé je.
Nakladatelství SmartPress děkuji za poskytnutou knihu. Fotografie jsem pro vás s láskou nafotila já.
4 Komentáře