halloweenský dýňový koláč s pavučinou
| |

Halloweenský dýňový koláč s pavučinou

Hledáte elegantní koláč na halloweenskou oslavu? Mám pro vás recept na jednoduchý halloweenský dýňový koláč, který doplní každý party stůl.

Dýně k podzimu rozhodně patří, takže není divu, že se objevuje také v mém halloweenském receptu. Halloweenský dýňový koláč má jemné máslové těsto, voňavou krémovou dýňovou náplň a sladkou čokoládu. Možná si říkáte, že kombinace dýně a čokolády není zrovna běžná, ale ručím vám za to, že si ji zamilujete. Stejně jako design. Pavučina z rozpuštěné čokolády je velice snadná a potěší malé i velké hosty večírku.

Nelíbí se vám čokoládová pavučina? Vyzkoušejte jiné strašidelné motivy. Z čokolády můžete vytvořit ducha, černou kočku, obrys čarodějnice, netopýra nebo další obrázky.

Nejnáročnější část je za mě těsto. Ale naštěstí ho můžete připravit den předem, zabalit do potravinářské folie a nechat v lednici. V den pečení stačí jen těsto rozválet a vytvarovat.

Recept na halloweenský dýňový koláč

Ingredience

Na těsto budete potřebovat:

  • 175 g hladké mouky
  • 15 g třtinového cukru
  • 110 g másla
  • 30-50 ml vody
  • špetku soli

Ingredience na náplň:

  • 400 g dýňové pyré z dýně Hokkaidó
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • špetku soli
  • 1-2 hřebíčky (koření)
  • špetku mletého zázvoru
  • 1 čajovou lžičku mleté skořice

Na polevu potřebujete:

  • tabulku hořké čokolády

Postup

Nejdřív si připravte a odměřte všechny ingredience. Měly by mít pokojovou teplotu. Pro usnadnění můžete použít kuchyňského robota, ale těsto se dá také připravit v míse za pomoci vařečky.

Jak na těsto

Hladkou mouku prosejte přes sítko a promíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte na plátky nakrájené máslo a zpracujte v drobenku. K drobence přilijte trochu studené vody a rukou zapracujte v hladké těsto. Těsto zabalte do fólie a uložte na minimálně 60 minut do lednice. Ale jak jsem psala v úvodu, můžete nechat také přes noc, pokud chcete těsto připravit předem.

Jak udělat náplň

Vejce rozklepněte do mísy nebo do kuchyňského robota a rozšlehejte do pěny. K vaječné pěně přisypte třtinový cukr a ještě chvíli prošlehejte. Přidejte smetanu, sůl a dobře promíchejte. Do směsi přisypte skořici, rozdrcený hřebíček a mletý zázvor. Pokud máte už připravené dýňové pyré, vložte ho tam. A naposled pečlivě promíchejte.

Pokud dýňové pyré nemáte, ale na kuchyňské lince vám leží dýně hokaido, můžete si ho v rychlosti udělat. Dýni rozkrojte, vydlabejte semínka a dužinu nakrájejte na kostky. Dýňové kostky dejte do hrnce, povařte cca 5-10 minut, slijte a rozmixujte na pyré.

Předehřejte si troubu na 190 °C.

Těsto rozválejte na kulatý plát a opatrně ho přeneste do kulaté nízké formy. Pokud přečnívají nějaké okraje, odřízněte je. Dno propíchněte vidličkou. Na takto připravené těsto vlijte dýňovou náplň. Takto připravený halloweenský dýňový koláč pečte v troubě 40-45 minut. Po této době zkontrolujte, jestli jsou okraje zlatavé a náplň tuhá.

Dýňový koláč nechte vychladnout a pak ho můžete ozdobit polevou.

Udělejte polevu

Čokoládu nalámejte na kousky a pomalu ji rozpusťte ve vodní lázni. Můžete ji také vložit do mističky a opatrně ji připravit v mikrovlnné troubě. Ale nespalte ji! Lepší je ji nechat na pár vteřin rozpustit, zamíchat a znovu takto pokračovat do úplného rozpuštění.

Čokoládu přendejte do uzavíratelného sáčku s malým otvorem v jednom rohu a zdobte halloweenský dýňový koláč podle libosti. Podzimní koláč se zdobením nechte v chladu, dokud neztuhne (trvá to cca 1 hodinu). A pokud koláč hned nesníte, můžete ho skladovat v lednici až 2 dny. Ale zaručuji vám, že z něj nic nezbyde! Děláte nějakou halloweenskou party nebo se nějaké účastníte?

Halloweenský dýňový koláč s pavučinou

Halloweenský dýňový koláč má jemné máslové těsto, voňavou krémovou dýňovou náplň a sladkou čokoládu. Možná si říkáte, že kombinace dýně a čokolády není zrovna běžná, ale ručím vám za to, že si ji zamilujete.
Ještě nikdo nehodnotil
Čas přípravy30 minuty
Čas vaření/pečení45 minuty
Nicnedělání2 hod
Čas celkem3 hod 15 minuty
Počet porcí: 12 porcí
Chod: dezerty a pečení
Typ jídla: koláč, sladká jídla
Národní kuchyně: anglická, světová
Obtížnost: pro zkušené
Příležitost: Halloween

Ingredience

Ingredience na těsto:
  • 175 g hladká mouka
  • 15 g třtinový cukr
  • 110 g máslo
  • 30-50 ml voda
  • špetku sůl
Ingredience na náplň:
  • 400 g dýňové pyré
  • 100 g třtinový cukr
  • 3 ks vejce
  • 120 ml smetana ke šlehání
  • špetka sůl
  • 1-2 ks hřebíček, (koření)
  • špetka mletý zázvor
  • 1 čajová lžička mletá skořice
Ingredience na polevu:
  • tabulka hořká čokoláda

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

Jak na to

  • Nejdřív si připravte a odměřte všechny ingredience. Měly by mít pokojovou teplotu. Pro usnadnění můžete použít kuchyňského robota, ale těsto se dá také připravit v míse za pomoci vařečky.

Jak na těsto:

  • Hladkou mouku prosejte přes sítko a promíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte na plátky nakrájené máslo a zpracujte v drobenku. K drobence přilijte trochu studené vody a rukou zapracujte v hladké těsto. Těsto zabalte do fólie a uložte na minimálně 60 minut do lednice. Ale jak jsem psala v úvodu, můžete nechat také přes noc, pokud chcete těsto připravit předem.

Jak udělat náplň:

  • Vejce rozklepněte do mísy nebo do kuchyňského robota a rozšlehejte do pěny. K vaječné pěně přisypte třtinový cukr a ještě chvíli prošlehejte. Přidejte smetanu, sůl a dobře promíchejte. Do směsi přisypte skořici, rozdrcený hřebíček a mletý zázvor. Pokud máte už připravené dýňové pyré, vložte ho tam. A naposled pečlivě promíchejte.
  • Předehřejte si troubu na 190 °C.
  • Těsto rozválejte na kulatý plát a opatrně ho přeneste do kulaté nízké formy. Pokud přečnívají nějaké okraje, odřízněte je. Dno propíchněte vidličkou. Na takto připravené těsto vlijte dýňovou náplň. Takto připravený halloweenský dýňový koláč pečte v troubě 40-45 minut. Po této době zkontrolujte, jestli jsou okraje zlatavé a náplň tuhá.
    Dýňový koláč nechte vychladnout a pak ho můžete ozdobit polevou.

Jak udělat polevu:

  • Čokoládu nalámejte na kousky a pomalu ji rozpusťte ve vodní lázni. Můžete ji také vložit do mističky a opatrně ji připravit v mikrovlnné troubě. Ale nespalte ji! Lepší je ji nechat na pár vteřin rozpustit, zamíchat a znovu takto pokračovat do úplného rozpuštění.
    Čokoládu přendejte do uzavíratelného sáčku s malým otvorem v jednom rohu a zdobte halloweenský dýňový koláč podle libosti. Podzimní koláč se zdobením nechte v chladu, dokud neztuhne (trvá to cca 1 hodinu). A pokud koláč hned nesníte, můžete ho skladovat v lednici až 2 dny.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 190kcal | Sacharidy: 25g | Bílkoviny: 2g | Tuky: 9g | Nasycené mastné kyseliny: 5g | Cholesterol: 25mg | Vláknina: 2g | Cukr: 11g | Vápník: 33mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
čokománie, dýňová sezóna, Halloween, slavnostní

Podobné články

2 Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu