Halloweenský dýňový koláč s pavučinou
Hledáte elegantní koláč na halloweenskou oslavu? Mám pro vás recept na jednoduchý halloweenský dýňový koláč, který doplní každý party stůl.
Dýně k podzimu rozhodně patří, takže není divu, že se objevuje také v mém halloweenském receptu. Halloweenský dýňový koláč má jemné máslové těsto, voňavou krémovou dýňovou náplň a sladkou čokoládu. Možná si říkáte, že kombinace dýně a čokolády není zrovna běžná, ale ručím vám za to, že si ji zamilujete. Stejně jako design. Pavučina z rozpuštěné čokolády je velice snadná a potěší malé i velké hosty večírku.
Nelíbí se vám čokoládová pavučina? Vyzkoušejte jiné strašidelné motivy. Z čokolády můžete vytvořit ducha, černou kočku, obrys čarodějnice, netopýra nebo další obrázky.
Nejnáročnější část je za mě těsto. Ale naštěstí ho můžete připravit den předem, zabalit do potravinářské folie a nechat v lednici. V den pečení stačí jen těsto rozválet a vytvarovat.
Recept na halloweenský dýňový koláč
Ingredience
Na těsto budete potřebovat:
- 175 g hladké mouky
- 15 g třtinového cukru
- 110 g másla
- 30-50 ml vody
- špetku soli
Ingredience na náplň:
- 400 g dýňové pyré z dýně Hokkaidó
- 100 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 120 ml smetany ke šlehání
- špetku soli
- 1-2 hřebíčky (koření)
- špetku mletého zázvoru
- 1 čajovou lžičku mleté skořice
Na polevu potřebujete:
- tabulku hořké čokolády
Postup
Nejdřív si připravte a odměřte všechny ingredience. Měly by mít pokojovou teplotu. Pro usnadnění můžete použít kuchyňského robota, ale těsto se dá také připravit v míse za pomoci vařečky.
Jak na těsto
Hladkou mouku prosejte přes sítko a promíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte na plátky nakrájené máslo a zpracujte v drobenku. K drobence přilijte trochu studené vody a rukou zapracujte v hladké těsto. Těsto zabalte do fólie a uložte na minimálně 60 minut do lednice. Ale jak jsem psala v úvodu, můžete nechat také přes noc, pokud chcete těsto připravit předem.
Jak udělat náplň
Vejce rozklepněte do mísy nebo do kuchyňského robota a rozšlehejte do pěny. K vaječné pěně přisypte třtinový cukr a ještě chvíli prošlehejte. Přidejte smetanu, sůl a dobře promíchejte. Do směsi přisypte skořici, rozdrcený hřebíček a mletý zázvor. Pokud máte už připravené dýňové pyré, vložte ho tam. A naposled pečlivě promíchejte.
Pokud dýňové pyré nemáte, ale na kuchyňské lince vám leží dýně hokaido, můžete si ho v rychlosti udělat. Dýni rozkrojte, vydlabejte semínka a dužinu nakrájejte na kostky. Dýňové kostky dejte do hrnce, povařte cca 5-10 minut, slijte a rozmixujte na pyré.
Předehřejte si troubu na 190 °C.
Těsto rozválejte na kulatý plát a opatrně ho přeneste do kulaté nízké formy. Pokud přečnívají nějaké okraje, odřízněte je. Dno propíchněte vidličkou. Na takto připravené těsto vlijte dýňovou náplň. Takto připravený halloweenský dýňový koláč pečte v troubě 40-45 minut. Po této době zkontrolujte, jestli jsou okraje zlatavé a náplň tuhá.
Dýňový koláč nechte vychladnout a pak ho můžete ozdobit polevou.
Udělejte polevu
Čokoládu nalámejte na kousky a pomalu ji rozpusťte ve vodní lázni. Můžete ji také vložit do mističky a opatrně ji připravit v mikrovlnné troubě. Ale nespalte ji! Lepší je ji nechat na pár vteřin rozpustit, zamíchat a znovu takto pokračovat do úplného rozpuštění.
Čokoládu přendejte do uzavíratelného sáčku s malým otvorem v jednom rohu a zdobte halloweenský dýňový koláč podle libosti. Podzimní koláč se zdobením nechte v chladu, dokud neztuhne (trvá to cca 1 hodinu). A pokud koláč hned nesníte, můžete ho skladovat v lednici až 2 dny. Ale zaručuji vám, že z něj nic nezbyde! Děláte nějakou halloweenskou party nebo se nějaké účastníte?
Halloweenský dýňový koláč s pavučinou
Ingredience
- 175 g hladká mouka
- 15 g třtinový cukr
- 110 g máslo
- 30-50 ml voda
- špetku sůl
- 400 g dýňové pyré
- 100 g třtinový cukr
- 3 ks vejce
- 120 ml smetana ke šlehání
- špetka sůl
- 1-2 ks hřebíček, (koření)
- špetka mletý zázvor
- 1 čajová lžička mletá skořice
- tabulka hořká čokoláda
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Nejdřív si připravte a odměřte všechny ingredience. Měly by mít pokojovou teplotu. Pro usnadnění můžete použít kuchyňského robota, ale těsto se dá také připravit v míse za pomoci vařečky.
Jak na těsto:
- Hladkou mouku prosejte přes sítko a promíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte na plátky nakrájené máslo a zpracujte v drobenku. K drobence přilijte trochu studené vody a rukou zapracujte v hladké těsto. Těsto zabalte do fólie a uložte na minimálně 60 minut do lednice. Ale jak jsem psala v úvodu, můžete nechat také přes noc, pokud chcete těsto připravit předem.
Jak udělat náplň:
- Vejce rozklepněte do mísy nebo do kuchyňského robota a rozšlehejte do pěny. K vaječné pěně přisypte třtinový cukr a ještě chvíli prošlehejte. Přidejte smetanu, sůl a dobře promíchejte. Do směsi přisypte skořici, rozdrcený hřebíček a mletý zázvor. Pokud máte už připravené dýňové pyré, vložte ho tam. A naposled pečlivě promíchejte.
- Předehřejte si troubu na 190 °C.
- Těsto rozválejte na kulatý plát a opatrně ho přeneste do kulaté nízké formy. Pokud přečnívají nějaké okraje, odřízněte je. Dno propíchněte vidličkou. Na takto připravené těsto vlijte dýňovou náplň. Takto připravený halloweenský dýňový koláč pečte v troubě 40-45 minut. Po této době zkontrolujte, jestli jsou okraje zlatavé a náplň tuhá.Dýňový koláč nechte vychladnout a pak ho můžete ozdobit polevou.
Jak udělat polevu:
- Čokoládu nalámejte na kousky a pomalu ji rozpusťte ve vodní lázni. Můžete ji také vložit do mističky a opatrně ji připravit v mikrovlnné troubě. Ale nespalte ji! Lepší je ji nechat na pár vteřin rozpustit, zamíchat a znovu takto pokračovat do úplného rozpuštění.Čokoládu přendejte do uzavíratelného sáčku s malým otvorem v jednom rohu a zdobte halloweenský dýňový koláč podle libosti. Podzimní koláč se zdobením nechte v chladu, dokud neztuhne (trvá to cca 1 hodinu). A pokud koláč hned nesníte, můžete ho skladovat v lednici až 2 dny.
Zajímavý recept, dělám klasický cheesecake.. vyzkouším 🙂
Děkuji za komentář. Určitě vyzkoušej a dej vědět, jak ti chutnal. Už víš, jak budeš zdobit? 🙂