Vánoční cukroví v zahraničí: pestrá paleta i tradice
Vánoce jsou obdobím radosti, lásky, světýlek, vůní a pečení. A jednou z nejoblíbenějších tradic je pečení vánočního cukroví. A to nejenom u nás, ale po celém světě. I když, ne zrovna tak, jak jsme zvyklí. Jaké jsou tradice vánočního cukroví v zahraničí?
V Česku se tradičně peče několik druhů drobného cukroví. Milujeme perníčky, linecké slepované cukroví, úlky, vanilkové rohlíčky a další. V některých českých domácnostech se objevuje také tradice nepečeného vánočního cukroví na poslední chvíli. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, jak je to v jiných zemích? Já ano! Když jsem pro vás psala článek Historie vánočního cukroví – tradice vánočního cukroví v Čechách, napadlo mě, „jak jsou na tom jiné země?“. Takže jsem trochu zapátrala a sepsala pro vás článek na téma vánoční cukroví v zahraničí.
Tradice pečení vánočního cukroví a sladkého sahá hluboko do historie, ale každá kultura má své vlastní unikátní recepty a zvyky spojené s vánočním pečením. Podívejme se na několik zajímavých příkladů, jak se traduje vánoční cukroví v různých částech světa.
Vánoční cukroví v zahraničí – Evropa
Polsko: Pierniki a Kutia
Moje babička je Polka, takže mě přirozeně zajímalo, jaké cukroví pečou v Polsku. Vždycky si ráda poslechnu vyprávění babičky o tom, jak se sem přestěhovala za prací a jak tu zůstala, když se tady zamilovala do dědy. A také mě baví srovnávání polské a české kultury. Člověk by ani neřekl, jak rozdílné kultury to jsou. A přitom jsme sousedé!
Babička mi říkala, že v Polsku je jedním z nejoblíbenějších vánočních cukroví Pierniki, což jsou medové perníky s kandovaným ovocem a ořechy. Nejsou ale drobounké jako naše české cukroví. Jde o větší kus perníku, který často zdobí glazura nebo čokoláda. Dalším tradičním pokrmem je Kutia, což je sladká směs pšenice, medu, ořechů a sušeného ovoce. Kutia má hluboké kořeny v polské lidové kultuře a je nedílnou součástí vánočních oslav. Respektive, jí se jenom na Štědrý den a jde o jeden z 12 chodů toho večera.
Německo: štóla a tradiční pečivo
V Německu je tradice pečení cukroví v období vánočních svátků neodmyslitelně spojena s vánočními trhy. Proto mají v Německu asi největší vánoční trhy vůbec! Na těchto trzích můžete kromě svařáku, punče a dalších dobrot, objevit také bohatou nabídku vánočního cukroví. A to včetně známého Lebkuchen, což jsou medové perníčky. A určitě znáte také vánoční Štólu, což je něco jako naše vánočka, ale mnohem sladší, protože v ní najdete kandované ovoce. Navíc je obalena cukrem.
Dalším oblíbeným druhem je Spritzgebäck, což jsou křehké máslové sušenky ve tvaru hranolu nebo hvězdy obalené částečně v čokoládě. Tyto sušenky dělají i některé české domácnosti.
Itálie: Panettone a Pandoro
V Itálii není klasické cukroví, ale spíše vánoční pečivo. Z obchodů určitě znáte Panettone a možná jste někde potkali i Pandoro. Panettone je lehké a nadýchané kvasnicové pečivo s kandovaným ovocem a rozinkami. A je to fakt mňamka! Pandoro znamená „zlatá buchta“ a jde o bohatou máslovou bábovku ve tvaru osmihranné hvězdy. Typicky zlatou barvu dodává velké množství žloutků. Oba tyto dezerty jsou pečeny s láskou a péčí a jsou tradičně spojeny s italskými vánočními oslavami.
Belgie: Speculoos a Buche de Noël
Belgičané mají rádi Speculoos, což jsou kořeněné máslové sušenky s unikátní chutí skořice, zázvoru a hřebíčku. Tyto sušenky mají často různé obrazce nebo symboy ze života sv. Mikuláše. A jsou oblíbenou pochoutkou k nějakému horkému nápoji. Ale nejtradičnější vánoční cukroví v Belgii je Buche de Noël, což je takové malé vánočním poleno. Jde o chlazený sladký hřbet, který vypadá jako rozpůlený špalek. Ano, má suky i kúru. Většinou je plněný různými krémy s ovocem, čokoládovou pěnou a někdy i zmrzlinou.
Nizozemsko: Kerstkransjes a Banketstaaf
Vánoční cukroví v zahraničí se liší země od země, ale některé sousední státy mají podobné dobroty. Například v Nizozemsku lidé pečou také kořeněné máslové sušenky se skořicí, zázvorem a hřebíčkem. Ale název je tu jiný. V Nizozemsku tyto sušenky najdete pod pojmem Speculaas. Dále jsou populární vánoční kulaté sušenky zvané Kerstkransjes. Tyto malé sušenky mají tvar kolečka a bývají obalené čokoládou nebo cukrem. A v žádné domácnosti nesmí během vánočních svátků chybět ani Banketstaaf, což je vánoční pečivo z listového těsta, které je naplněno mandlemi a marcipánem.
Španělsko: Polvorones a Turrones
Ve Španělsku jsou vánoční svátky spojeny s tradičními sušenkami zvanými Polvorones. Tyto malé sušenky z mouky, sádla a cukru jsou oblíbené nejenom ve Španělsku, ale také ve španělsky mluvicích zemích. A svůj název získaly tím, že se rozpadají. Dalším klenotem vánočních oslav je pochoutka zvaná Turrones. Jde o vánoční cukrovinku na bázi mandlí nebo ořechů. Vzhledem je velice podobná tureckému medu a je populární po celém Španělsku.
Tradiční španělské Polvorones
Francie: Bûche de Noël a Galette des Rois
Ve Francii patří mezi klasické vánoční pochoutky Bûche de Noël, což je vánoční buchta ve tvaru polena zdobená máslem nebo čokoládou (ano, stejnou mají v Nizozemsku). Další oblíbenou dobrotou je Galette des Rois, neboli královský koláč. Když si ho ve Francii koupíte, většinou k němu dostanete papírovou královskou korunu. A specialita toho koláče je to, že se v něm ukrývá drobný předmět – oříšek, fazolka nebo figurka Ježíška. A ten, kdo předmět najde, stane se králem nebo královnou večera. Pokud sledujete seriály, tak jste mohli tuhle tradici vidět v seriálu Království (The Reign).
Skandinávie: Pepparkakor a Vaniljekranser
Ve skandinávských zemích, jako jsou Švédsko, Dánsko a Norsko, je oblíbeným druhem vánočního cukroví Pepparkakor, což jsou křehké perníčky ochucené skořicí a zázvorem. Tyto perníky mají většinou tvar různých postaviček a ozdob. Dalším tradičním vánočním cukrovím jsou máslové sušenky Vaniljekranser, které mají tvar malých kroužků. Skandinávci si takto vytvářejí nejen lahodné pochoutky, ale také krásné vánoční ozdoby – třeba na stromeček.
Komentáře