Aperol Spritz – letní drink s vůní pomerančů
Kdo by alespoň jednou v životě neslyšel o letním koktejlu zvaném Aperol Spritz. Někdo si bez něj neumí představit své léto, jiný nechce o tomto drinku ani slyšet, protože mu nechutná. Většinou jsem se setkala s tím, že ženám chutná, ale chlapům moc ne. Je na ně moc hořký. I když nechápu proč, protože i pivo je hořké a většina chlapů ho miluje.
Mně osobně Aperol Sprizt chutná a piju ho dokonce i nyní při psaní tohoto receptu. Nejenom kvůli tomu, že je to aktuální trend, ale také kvůli tomu, že je osvěžující, chuťově skvělý a recept na něj je nesmírně jednoduchý.
Jak chutná Aperol Spritz?
Tento typicky červenooranžový koktejl vyniká svou ovocnou, lehce hořkou chutí. Skvěle se hodí pro letní oslavy nebo party, protože není tak silný a má svěží ovocnou vůni. Hořkou chuť mu dodává hořký bitter Aperol, což je alkohol vyrobený na bázi lihu z hořce, rebarbory, pomerančů a koření. Do Aperol Sprizt se pro zjemnění hořkosti přidává ještě perlivá voda a bílé šumivé víno z Itálie zvané Prosecco.
Víte, že Aperol Spritz je tu s námi již od 1. světové války?
Historie Aperol Spritz
Aperol Spritz je sice trend moderní doby hlavně u nás v Čechách, ale rozhodně nejde o nový drink. Tento zářivě oranžovo-červený koktejl byl lidem představen po 1. světové válce. A zkuste si tipnou, kde recept vznikl. Samozřejmě ve slunné Itálii. Přesněji řečeno v Padově jako alternativa Spritz Veneto, což byl benátský vinný střik.
Recept na svěží Aperol Spritz
obtížnost: snadné • počet porcí: 1 • doba přípravy: 5 minut
Ingredience
- 20 ml perlivé vody (1 malý panák)
- 60 ml Prosecca (3 malé panáky)
- 40 ml Aperolu (2 menší panáky)
- led
- pomeranč
Jak připravit Aperol Spritz
Jak už jsem psala v úvodu – recept je opravdu rychlý a jednoduchý. Sklenice do 2/3 naplníte ledem, přilijete perlivou vodu a Prosecco. Přidáte na kousky nakrájený pomeranč a na závěr krouživými pohyby nalijete do sklenice hořký bitter Aperol.
Sklenici můžete ozdobit ještě kouskem pomeranče a popřípadě brčkem.
Aperol Sprizt se skvěle hodí na letní zahradní party, na oslavu narozenin nebo jen tak – na chuť doma. Hojně ho najdete také v kavárnách nebo cukrárnách. A pokud jste ho ještě nezkoušeli, tak rozhodně doporučuji!
Aperol Spritz
Ingredience
- 20 ml perlivá voda, (1 malý panák)
- 60 ml Prosecco, (3 malé panáky)
- 40 ml Aperol, (2 malé panáky)
- ½ ks pomeranč
- led
Jak na to
- Sklenici naplňte do ⅔ ledem, přilijte perlivou vodu a Prosecco.
- Přidejte na kousky nakrájený pomeranč a na závěr krouživými pohyby nalijte do sklenice hořký bitter Aperol.
- Sklenici můžete ozdobit ještě kouskem pomeranče a popřípadě brčkem.