pečená granola se švestkami

Domácí pečená granola se sušenými švestkami a ořechy

Potřebujete rychlé fitness snídaně, ale nevíte, jak na to? Podívejte se na recept na pečenou granolu podle Brunety v kuchyni. Lahodná granola se sušenými švestkami a ořechy vás dostane do kolen. Je to dobrota, kterou můžete použít do jogurtu, tvarohu nebo jíst jen tak je tady!

Od té doby, co jím pravidelně se snažím vymýšlet snídaně, které si mohu vzít s sebou do práce. Bohužel kvůli lékům na štítnou žlázu nemůžu snídat doma (nebo bych musela vstávat o hodinu dříve, a to se mi nechce). Skvělou alternativou přenosné fitness snídaně je například pečená granola. Tu můžete koupit v obchodě, ale můžete si ji vytvořit i doma. Je to levnější a chutnější, protože si do ní dáte jen to, co sami chcete. Navíc v kupovaných je většinou spousta cukru a sacharidů – zbytečně.

Domácí pečená granola

Co je vlastně granola? Jde o kombinaci několika ingrediencí, které se po upečení spojí do sebe a vytvoří takovou křupavou směsku chutí. Většinou se tvoří z ovesných vloček, ořechů, semínek, sušeného ovoce, koření, ochucovadel a dalších ingrediencí. Peče se většinou 10-30 minut podle ingrediencí.

Pečenou granolu si můžete rozdělit do pytlíčků nebo do skleniček a jíst samostatně jako svačinu. Ale já preferuji kombinaci granoly a jogurtu, tvarohu nebo mléka. Je to vážně dobrota! 😉

Recept: domácí pečená granola se sušenými švestkami a ořechy

Ingredience:

Na 10 porcí budete potřebovat následující ingredience:

  • 300 g ovesných vloček (pokud držíte bezlepkovou dietu, tak volte bezlepkové)
  • 150 g neloupaných mandlí
  • 80 g slunečnicových semínek
  • špetka soli
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • špetka skořice
  • 1 vrchovatá lžíce včelího medu
  • 50 g sušených brusinek
  • 70 g sušených švestek

Postup:

Předehřejte si troubu na 160 stupňů a vyložte si plech pečicím papírem.

Všechny ingredience kromě švestek a brusinek důkladně smíchejte ve velké míse. Vysypte obsah mísy na pečicí papír a rozetřete po celé ploše.

Vložte plech s vytvořenou směsí do trouby a pečte při 160 stupních 15 minut. Po 15 minutách směs na plechu důkladně promíchejte a nechce péct ještě 10-15 minut.

Po této době plech vyndejte z trouby, položte na mřížku a nechte vychladnout.

Do vychladlé směsi přidejte kousky sušených švestek a brusinek.

Jak skladovat pečenou granolu se švestkami a ořechy?

Po úplném vychladnutí můžete směs nasypat do uzavíratelné sklenice (já používám sklenice z IKEA, Pepca nebo klasické od přesnídávky) a skladovat na suchém tmavém místě po dobu 2 týdnů. Někdo dává granolu i do lednice, což rozhodně není na škodu. A pokud si chcete pečenou granolu se švestkami a ořechy užít o něco déle, můžete ji dát do uzavíratelného sáčku a vložit do mrazáku. Takto vám vydrží až 3 měsíce.

Domácí pečená granola se sušenými švestkami a ořechy

Vyzkoušejte lahodnou a voňavou granolu ke snídani nebo ke svačině.
Ještě nikdo nehodnotil
Čas přípravy5 minuty
Čas vaření/pečení30 minuty
Čas celkem35 minuty
Počet porcí: 10 porcí
Chod: snídaně a brunch, svačiny
Typ jídla: bez masa, granola a müsli
Národní kuchyně: německá, švýcarská
Obtížnost: snadné
Speciální strava: bezlepkové
Příležitost: na cesty, recepty pro každý den, redukce váhy

Ingredience

  • 300 g ovesné vločky, (pokud držíte bezlepkovou dietu, tak volte bezlepkové)
  • 150 g mandle, (neloupané)
  • 80 g slunečnicová semínka
  • 3 lžíce kokosový olej
  • špetka skořice
  • 1 lžíce med
  • 50 g sušené brusinky, (sušené)
  • 70 g sušené švestky, (sušené)
  • špetka sůl

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

plech na pečení

Jak na to

  • Předehřejte si troubu na 160℃ a vyložte si plech pečicím papírem.
  • Všechny ingredience kromě švestek a brusinek důkladně smíchejte ve velké míse. Vysypte obsah mísy na pečicí papír a rozetřete po celé ploše.
    domácí granola recept
  • Vložte plech s vytvořenou směsí do trouby a pečte při 160℃ cca 15 minut. Po 15 minutách směs na plechu důkladně promíchejte a nechce péct ještě 10-15 minut.
    pečená granola s čokoládou
  • Po této době plech vyndejte z trouby, položte na mřížku a nechte vychladnout. Do vychladlé směsi přidejte kousky sušených švestek a brusinek.
    pečená granola se sušenými švestkami

Poznámky

Jak směs uchovávat?

Po úplném vychladnutí můžete směs nasypat do uzavíratelné sklenice (já používám sklenice z IKEA, Pepca nebo klasické od přesnídávky) a skladovat na suchém tmavém místě po dobu 2 týdnů. Někdo dává granolu i do lednice, což rozhodně není na škodu. A pokud si chcete pečenou granolu se švestkami a ořechy užít o něco déle, můžete ji dát do uzavíratelného sáčku a vložit do mrazáku. Takto vám vydrží až 3 měsíce.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 279kcal | Sacharidy: 34g | Bílkoviny: 10g | Tuky: 14g | Nasycené mastné kyseliny: 2g | Vláknina: 6g | Cukr: 8g | Vápník: 66mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
fitness recepty, jedlé dárky, jídlo do krabičky, neplýtváme jídlem, recepty do skleničky, základní recepty, zdravé mlsání, zdravé recepty

Nezdá se vám chuťová kombinace? Ochutnejte pečenou granolu s ořechy a čokoládou nebo si vytvořte svou vlastní chuťovou směs. Napsala jsem pro vás článek, ve kterém najdete, co všechno můžete do granoly dát -> Základní pečená granola pro zdravé fitness snídaně.

Podobné články

2 Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu