Pečené plněné papriky s rajskou omáčkou podle mé babičky
Máte hodně zelených paprik a nevíte, co s nimi? Udělejte si plněné papriky, které můžete i zamrazit na horší časy! Dnes vám ukážu recept podle mé babičky.
Jsem omáčková. A vždycky, když měla babička plněné papriky s rajskou omáčkou, nemohla jsem odolat. Možná si pamatujete plněné papriky ze školní jídelny, ale tyhle k nim chuťově rozhodně nepatří!
Příběh receptu
Plněné papriky s rajskou omáčkou můžou mít hodně podob – někdo je plní pouze mletým masem, někdo k nim přidává další ingredience. Moje babička je Polka, takže dělá nádivku do plněných paprik po vzoru polské kuchyně a tradiční dobroty jménem Golombki. Tedy s mletým masem a rýží. A právě tento recept vám dneska ukážu.
Plněné papriky s rajskou omáčkou
obtížnost: snadné • doba přípravy: 20-40 minut • doba pečení: 20–30 minut • příloha: bramborová kaše, brambory, rýže, houskový knedlík nebo nic (paprika má v sobě maso a rýži)
Ingredience na plněné papriky:
- 1 cibule
- 500 g mletého masa (hovězí + vepřové mix)
- 1 vejce
- 8 zelených paprik (ideálně podobně velkých)
- 1 šálek rýže
- špetka soli
- 1 stroužek česneku
- špetka pepře
Ingredience na omáčku:
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 2 šálky vody
- menší krabička rajského protlaku
- 5 kuliček černého pepře
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- hladká mouka na zahuštění
- ocet (na dochucení)
- cukr (na dochucení)
Postup:
Nejdříve si dejte vařit rýži klasicky podle návodu. Já dělám většinou ze sypané rýže tak, že na 1 hrnek šálku přidám do hrnce 2 hrnky vody a lžičku soli. Poté nechám vařit do změknutí rýže. Rýži dejte vychladnout.
Mezitím, co rýže chladne, si připravte papriky. Ze všech paprik uřízněte vršky (nevyhazujte je!) a ostrým nožem z nich vydlabejte semínka i žebra. Papriky důkladně omyjte a nechte je okapat. Nakrájejte si 1 cibuli najemno.
Nyní se můžete vrhnout na nádivku do plněných paprik. Smíchejte si cibuli, maso, sůl, pepř, prolisovaný česnek a vajíčko. Směs pořádně propracujte – ideálně tak jako naše babičky – umytýma rukama nebo hnětacím hákem. Když máte vše propojené, přidejte vychladlou rýži a znovu propracujte. Touto směsí napěchujte papriky. Pozor, aby vám papriky nepraskly!
Nařízněte naplněné papriky z několika stran, aby měla pára při pečení kam odcházet. V opačném případě vám paprika praskne. Přikryjte papriku původním vrškem, který jste na začátku odřízli.
Pečení a příprava omáčky
Připravte si pekáček, ve kterém budete papriky péct. Musí se do nich vejít všech 8 paprik tak, aby byly vedle sebe, a ne na sobě.
2. cibuli nakrájejte najemno a zpěňte ji na másle v pekáčku. Jakmile je cibule do zlatova zpěněná, nalijte do pekáčku vodu smíchanou s rajčatovým protlakem. Přidejte bobkový list, pepř a nové koření a zamíchejte. Nakonec vložte do pekáčku papriky. Pekáček přikryjte pokličkou nebo alobalem a pečte v troubě na 180°C po dobu cca 20-30 minut.
Vyndejte papriky z pekáčku a také všechno koření, které tam zůstalo. Pokud potřebujete, rozmixujte zbytek cibule do omáčky. Dochuťte cukrem a octem podle chuti. Případně zahustěte pomocí hladké mouky.
Plněné papriky s rajskou omáčkou můžete podávat s brambory, bramborovou kaší, houskovým knedlíkem nebo jen tak bez ničeho. Paprika má v sobě rýži i maso, takže ji stačí přelít rajskou omáčkou. Dobrou chuť!
Plněné papriky s rajskou omáčkou podle mé babičky
Ingredience
- 1 ks cibule
- 500 g mleté maso, (ideálně mix hovězí + vepřové)
- 1 ks vejce
- 8 ks zelené papriky, (ideálně podobně velké)
- 1 šálek rýže
- špetka sůl
- 1 stroužek česnek
- špetka pepř
- 1 ks cibule
- 1 lžíce máslo
- 2 šálky voda
- 125 g rajský protlak
- 5 kuliček pepř
- 1 ks bobkový list
- 5 kuliček nové koření
- 1 lžíce hladká mouka, (na zahuštění)
- ocet, (podle chuti - na dochucení)
- cukr, (podle chuti - na dochucení)
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
Příprava rýže:
- Nejdříve si dejte vařit rýži klasicky podle návodu. Já dělám většinou ze sypané rýže tak, že na 1 hrnek šálku přidám do hrnce 2 hrnky vody a lžičku soli. Poté nechám vařit do změknutí rýže. Rýži dejte vychladnout.
Příprava paprik:
- Mezitím, co rýže chladne, si připravte papriky. Ze všech paprik uřízněte vršky (nevyhazujte je!) a ostrým nožem z nich vydlabejte semínka i žebra. Papriky důkladně omyjte a nechte je okapat. Nakrájejte si 1 cibuli najemno.
- Nyní se můžete vrhnout na nádivku do plněných paprik. Smíchejte si cibuli, maso, sůl, pepř, prolisovaný česnek a vajíčko. Směs pořádně propracujte – ideálně tak jako naše babičky – umytýma rukama nebo hnětacím hákem. Když máte vše propojené, přidejte vychladlou rýži a znovu propracujte. Touto směsí napěchujte papriky. Pozor, aby vám papriky nepraskly!
- Nařízněte naplněné papriky z několika stran, aby měla pára při pečení kam odcházet. V opačném případě vám paprika praskne. Přikryjte papriku původním vrškem, který jste na začátku odřízli.
Pečení a příprava omáčky:
- Připravte si pekáček, ve kterém budete papriky péct. Musí se do nich vejít všech 8 paprik tak, aby byly vedle sebe, a ne na sobě.
- Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte ji na másle v pekáčku. Jakmile je cibule do zlatova zpěněná, nalijte do pekáčku vodu smíchanou s rajčatovým protlakem. Přidejte bobkový list, pepř a nové koření a zamíchejte. Nakonec vložte do pekáčku papriky. Pekáček přikryjte pokličkou nebo alobalem a pečte v troubě na 180°C po dobu cca 20-30 minut.
- Vyndejte papriky z pekáčku a také všechno koření, které tam zůstalo. Pokud potřebujete, rozmixujte zbytek cibule do omáčky. Dochuťte cukrem a octem podle chuti. Případně zahustěte pomocí hladké mouky.
- Plněné papriky s rajskou omáčkou můžete podávat s brambory, bramborovou kaší, houskovým knedlíkem nebo jen tak bez ničeho. Paprika má v sobě rýži i maso, takže ji stačí přelít rajskou omáčkou. Dobrou chuť!