Plněné papriky s rajskou omáčkou podle mé babičky
|

Pečené plněné papriky s rajskou omáčkou podle mé babičky

Máte hodně zelených paprik a nevíte, co s nimi? Udělejte si plněné papriky, které můžete i zamrazit na horší časy! Dnes vám ukážu recept podle mé babičky.

Jsem omáčková. A vždycky, když měla babička plněné papriky s rajskou omáčkou, nemohla jsem odolat. Možná si pamatujete plněné papriky ze školní jídelny, ale tyhle k nim chuťově rozhodně nepatří!

Příběh receptu

Plněné papriky s rajskou omáčkou můžou mít hodně podob – někdo je plní pouze mletým masem, někdo k nim přidává další ingredience. Moje babička je Polka, takže dělá nádivku do plněných paprik po vzoru polské kuchyně a tradiční dobroty jménem Golombki. Tedy s mletým masem a rýží. A právě tento recept vám dneska ukážu.

Plněné papriky s rajskou omáčkou

obtížnost: snadné • doba přípravy: 20-40 minut • doba pečení: 20–30 minut • příloha: bramborová kaše, brambory, rýže, houskový knedlík nebo nic (paprika má v sobě maso a rýži)

pečená plněná paprika s rajskou recept

Ingredience na plněné papriky:

  • 1 cibule
  • 500 g mletého masa (hovězí + vepřové mix)
  • 1 vejce
  • 8 zelených paprik (ideálně podobně velkých)
  • 1 šálek rýže
  • špetka soli
  • 1 stroužek česneku
  • špetka pepře

Ingredience na omáčku:

  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 šálky vody
  • menší krabička rajského protlaku
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • hladká mouka na zahuštění
  • ocet (na dochucení)
  • cukr (na dochucení)

Postup:

Nejdříve si dejte vařit rýži klasicky podle návodu. Já dělám většinou ze sypané rýže tak, že na 1 hrnek šálku přidám do hrnce 2 hrnky vody a lžičku soli. Poté nechám vařit do změknutí rýže. Rýži dejte vychladnout.

Mezitím, co rýže chladne, si připravte papriky. Ze všech paprik uřízněte vršky (nevyhazujte je!) a ostrým nožem z nich vydlabejte semínka i žebra. Papriky důkladně omyjte a nechte je okapat. Nakrájejte si 1 cibuli najemno.

Nyní se můžete vrhnout na nádivku do plněných paprik. Smíchejte si cibuli, maso, sůl, pepř, prolisovaný česnek a vajíčko. Směs pořádně propracujte – ideálně tak jako naše babičky – umytýma rukama nebo hnětacím hákem. Když máte vše propojené, přidejte vychladlou rýži a znovu propracujte. Touto směsí napěchujte papriky. Pozor, aby vám papriky nepraskly!

Plněné papriky s rajskou omáčkou recept

Nařízněte naplněné papriky z několika stran, aby měla pára při pečení kam odcházet. V opačném případě vám paprika praskne. Přikryjte papriku původním vrškem, který jste na začátku odřízli.

Pečení a příprava omáčky

Připravte si pekáček, ve kterém budete papriky péct. Musí se do nich vejít všech 8 paprik tak, aby byly vedle sebe, a ne na sobě.

plněná paprika recept

2. cibuli nakrájejte najemno a zpěňte ji na másle v pekáčku. Jakmile je cibule do zlatova zpěněná, nalijte do pekáčku vodu smíchanou s rajčatovým protlakem. Přidejte bobkový list, pepř a nové koření a zamíchejte. Nakonec vložte do pekáčku papriky. Pekáček přikryjte pokličkou nebo alobalem a pečte v troubě na 180°C po dobu cca 20-30 minut.

Vyndejte papriky z pekáčku a také všechno koření, které tam zůstalo. Pokud potřebujete, rozmixujte zbytek cibule do omáčky. Dochuťte cukrem a octem podle chuti. Případně zahustěte pomocí hladké mouky.

Plněné papriky s rajskou omáčkou můžete podávat s brambory, bramborovou kaší, houskovým knedlíkem nebo jen tak bez ničeho. Paprika má v sobě rýži i maso, takže ji stačí přelít rajskou omáčkou. Dobrou chuť!

Plněné papriky s rajskou omáčkou podle mé babičky

Lahodné plněné papriky s rajčatovou omáčkou po vzoru polské kuchyně.
Ještě nikdo nehodnotil
Čas přípravy20 minuty
Čas vaření/pečení30 minuty
Čas celkem50 minuty
Počet porcí: 8 porcí
Typ jídla: maso, omáčky
Národní kuchyně: polská
Obtížnost: pro zkušené
Příležitost: recepty pro každý den, večer s přáteli

Ingredience

Ingredience na plněné papriky:
  • 1 ks cibule
  • 500 g mleté maso, (ideálně mix hovězí + vepřové)
  • 1 ks vejce
  • 8 ks zelené papriky, (ideálně podobně velké)
  • 1 šálek rýže
  • špetka sůl
  • 1 stroužek česnek
  • špetka pepř
Ingredience na omáčku:
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce máslo
  • 2 šálky voda
  • 125 g rajský protlak
  • 5 kuliček pepř
  • 1 ks bobkový list
  • 5 kuliček nové koření
  • 1 lžíce hladká mouka, (na zahuštění)
  • ocet, (podle chuti - na dochucení)
  • cukr, (podle chuti - na dochucení)
Vhodná příloha: brambory, bramborová kaše, houskový knedlík

    Kuchyňské vybavení (může se hodit)

    Jak na to

    Příprava rýže:

    • Nejdříve si dejte vařit rýži klasicky podle návodu. Já dělám většinou ze sypané rýže tak, že na 1 hrnek šálku přidám do hrnce 2 hrnky vody a lžičku soli. Poté nechám vařit do změknutí rýže. Rýži dejte vychladnout.

    Příprava paprik:

    • Mezitím, co rýže chladne, si připravte papriky. Ze všech paprik uřízněte vršky (nevyhazujte je!) a ostrým nožem z nich vydlabejte semínka i žebra. Papriky důkladně omyjte a nechte je okapat. Nakrájejte si 1 cibuli najemno.
    • Nyní se můžete vrhnout na nádivku do plněných paprik. Smíchejte si cibuli, maso, sůl, pepř, prolisovaný česnek a vajíčko. Směs pořádně propracujte – ideálně tak jako naše babičky – umytýma rukama nebo hnětacím hákem. Když máte vše propojené, přidejte vychladlou rýži a znovu propracujte. Touto směsí napěchujte papriky. Pozor, aby vám papriky nepraskly!
      Plněné papriky s rajskou omáčkou recept
    • Nařízněte naplněné papriky z několika stran, aby měla pára při pečení kam odcházet. V opačném případě vám paprika praskne. Přikryjte papriku původním vrškem, který jste na začátku odřízli.
      plněná paprika recept

    Pečení a příprava omáčky:

    • Připravte si pekáček, ve kterém budete papriky péct. Musí se do nich vejít všech 8 paprik tak, aby byly vedle sebe, a ne na sobě.
    • Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte ji na másle v pekáčku. Jakmile je cibule do zlatova zpěněná, nalijte do pekáčku vodu smíchanou s rajčatovým protlakem. Přidejte bobkový list, pepř a nové koření a zamíchejte. Nakonec vložte do pekáčku papriky. Pekáček přikryjte pokličkou nebo alobalem a pečte v troubě na 180°C po dobu cca 20-30 minut.
    • Vyndejte papriky z pekáčku a také všechno koření, které tam zůstalo. Pokud potřebujete, rozmixujte zbytek cibule do omáčky. Dochuťte cukrem a octem podle chuti. Případně zahustěte pomocí hladké mouky.
    • Plněné papriky s rajskou omáčkou můžete podávat s brambory, bramborovou kaší, houskovým knedlíkem nebo jen tak bez ničeho. Paprika má v sobě rýži i maso, takže ji stačí přelít rajskou omáčkou. Dobrou chuť!

    Poznámky

    Plněné papriky s rajskou omáčkou můžou mít hodně podob – někdo je plní pouze mletým masem, někdo k nim přidává další ingredience. Moje babička je Polka, takže dělá nádivku do plněných paprik po vzoru polské kuchyně a tradiční dobroty jménem Golombki. Tedy s mletým masem a rýží. A právě tento recept vám dneska ukážu.

     

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 204kcal | Sacharidy: 6g | Bílkoviny: 12g | Tuky: 15g | Nasycené mastné kyseliny: 6g | Cholesterol: 51mg | Vláknina: 1g | Cukr: 2g | Vápník: 26mg
    Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
    jako od babičky, jídlo do krabičky, mleté maso, z jednoho hrnce

    Podobné články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Hodnocení receptu