Recept: pečená granola s čokoládou a ořechy
Zdravá granola u vás doma? Jasně! Vyzkoušejte recept na pečenou granolu podle Brunety. Granola s čokoládou a ořechy vás dostane do kolen při každé vaší snídani!
Pečená granola s čokoládou je moje velká slabost. Miluji chuť a vůni čokolády v kombinaci s ořechy. Dávám si granolu k snídani nebo ke svačině, protože bych bez sladkého dopoledne asi nemohla fungovat. Skvěle se hodí do jogurtu, tvarohu nebo do mléka.
Doufám, že vám můj recept bude chutnat tak jako mně.
Co si mám představit pod slovem granola?
Granola je spojení ovesných vloček, ořechů, medu a dalších dobrot. Tato směs se většinou peče, aby byla lahodně křupavá. A můžete ji koupit i v obchodě, ale ne všechny druhy jsou vhodné pro fitness snídaně, protože v sobě mají hodně cukrů. Jiné jsou sice kaloricky vyvážené, ale moc drahé. Já si připravuji pečenou granolu doma – zabere mi to jen půl hodiny času a vydrží mi 2 týdny ve špajzu a až 3 měsíce v mrazáku (nebo dokud ji nesním).
Recept: Pečená granola s čokoládou a ořechy
Ingredience (na 5 skleniček od přesnídávky):
- 3 šálky ovesných vloček v celku
- 1 ½ šálku semínek a ořechů – já použila kombinaci para ořechů, vlašských ořechů a slunečnicových semínek
- špetka soli
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ šálku olivového oleje
- ½ šálku medu
- vysokoprocentní čokoláda
Postup přípravy:
Nejdřív jsem předehřála troubu na 170 stupňů. Mezitím jsem smíchala všechny suroviny kromě čokolády ve velké míse, aby se ingredience spojily.
Celou směs jsem vyklopila na pečicí papír na plech. Vložila jsem do předehřáté trouby a pekla jsem na 17 stupňů po dobu 10 minut. Směs jsem potom vařečkou promíchala a pekla dalších 10 minut.
Během pečení jsem si nakrájela kousky vysokoprocentní čokolády na malé kousíčky a dala bokem do misky. Když jsem vyndala hotovou granolu, vhodila jsem do ni kousky čokolády a nechala jsem ji vychladnout.
Skladování granoly
Po úplném vychladnutí můžete granolu dát do uzavíratelné sklenice, kde vydrží cca 2 týdny, nebo dokud ji nesníte. Někdy udělám granolu s čokoládou a ořechy ve větším množství a následně ji rozdělím na několik porcí. Každou porci uzavřu do pytlíku a vložím do mrazáku, kde vydrží po dobu 3 měsíců. Je to dobrota, ale doporučuji ji před konzumací na pár minut vyndat.
A s čím můžete granolu jíst?
Se vším! Je výborná s mlékem místo cereálií, já si ji nejčastěji dávám k jogurtu a ovoci, ale můžete z ní udělat klidně i truffle, jíst ji jen tak nebo ji použít jako základ dalšího pečení. Je vhodná jako vyvážená fitness snídaně nebo svačina.
Vypečená dobrota, nemyslíte?
A pokud vás tato kombinace nezaujala vyzkoušejte recept napečenou domácí granolu se sušenými švestkami.
2 Komentáře