Dýňová polévka z pečené dýně Hokaido
Dýňová polévka z pečené dýně Hokadio vás zahřeje i v těchto chladných dnech. Zatočte s nachlazením skvělým jídlem. Dnes vám ukážu recept na krémovou dýňovou polévku z pečené dýně, kterou si zamiloval i můj přítel.
Na podzim sklízíme úrodu jablek, hrušek, ořechů, brambor, ale i dýní. Někdo pěstuje dýně na jídlo, někdo na ozdobu a někdo jako krásný doplněk do zahrady. Ne každý má rád chuť dýně, a ne každý ji umí připravit. Dříve se dýně spíš kompotovala společně s angreštem nebo ananasem, ale moderní kuchyně vyzdvihla dýni na vyšší úroveň. Na internetu najdete spousty receptů na dýňové rizoto, pečenou dýni, dýňové pyré nebo dýni na sladko, ale já vám dnes ukážu recept na výbornou krémovou dýňovou polévku z pečené dýně Hokaido.
Dýně Hokaido – co to je?
Dýně Kokaido je považována za královnu podzimu. Je nádherně oranžová, a proto je typickou podzimní plodinou. V Českém jídelníčku sice není moc dlouho, ale už si získala své příznivce. Tento druh dýně pochází z japonského ostrova Hokkaidó. Postupně se díky námořníkům rozšířily také do Ameriky a Evropy.
Jde o plodinu bohatou na živiny, vitamíny a minerály.
Inspirujte se dalšími recepty v článku Dýňové hody: nejlepší recepty z dýně, které musíte vyzkoušet!
Dýně Hokaido – stručné nutriční hodnoty
- Zařazení: zelenina
- Vitamíny: vitamín A, vitamín C, vitamín B
- Minerály: železo, vápník, hořčík, vlákninu a draslík
Dýňová polévka pro zdraví
Díně Hokaido je močopudná a žlučopudná zelenina, která pomáhá z těla vylučovat toxické látky. Doporučuje se podávat při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku dělá z dýňové dužiny také skvělý lék na srdeční a ledvinové potíže.
Více o dýně Hokaido se můžete dozvědět v mém článku Poznejte historii a krásu dýně Hokaido.
Recept na dýňovou polévku z pečené Hokaido se smetanou
Dýňová polévka z pečené Hokaido
Ingredience
- 1 ks dýně Hokaido
- 1 ks česnek
- 2 ks cibule
- 1,5 l voda
- 1 polévková lžíce olivový olej
- 150 ml smetana na vaření
- citronová šťáva
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Nejdříve si připravíme plech na pečení. Vyložíme ho pečicím papírem a dáme zatím stranou.
- Omyjeme dýni Hokaido i se slupkou a nakrájíme na kousky. Očistíme cibuli a česnek a nakrájíme na kousky.1 ks dýně Hokaido, 2 ks cibule, 1 ks česnek
- Vše přidáme na plech, zakápneme olivovým olejem a posypeme solí.1 polévková lžíce olivový olej
- Plech vložíme do trouby a pečeme při teplotě 200° C přibližně 20 – 30 minut. Tento krok mnoho lidí přeskakuje, ale dýňová polévka z pečené Hokaido je mnohem chutnější.
- Upečenou dýni s cibulí a česnekem přendáme do hrnce a podlijeme vodou. Necháme chvíli povařit a pak rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Pokud je polévka moc hutná, přidáme ještě vodu.1,5 l voda
- Chvíli povaříme a pak do dýňové polévky nalijeme smetanu. Stáhneme plamen na minimum a ještě chvíli vaříme.150 ml smetana na vaření
- Dýňovou polévku nakonec dochutíme zázvorem, solí, pepřem, sladkou paprikou a zakápneme trochou citronové šťávy.citronová šťáva
Poznámky
Nutriční hodnoty
6 Komentáře