Recept na dýňové koření pro podzimní dobroty z dýně
Podzim je plný barev, ale také vůní. A jeho královnou je dýně. Podívejte se na rychlý a jednoduchý recept na dýňové koření známé také jako Pumpkin spice. 🎃
Já osobně jsem milovník podzimu z mnoha důvodů. Ale nejvíc asi kvůli barvám a vůním pečených jablek, skořice, badyánu, hřebíčku a dýňových dobrot. Zamilovala jsem si dýňové cappuccino a také Pumpkin spice latté. A proto mi v kuchyni nesmí chybět dýňové koření.
Co je to Pumpkin spice? Dýňové koření bez dýně!
Ano, i tak by se to dalo říct. Pumpkin spice, nebo česky také dýňové koření, je vlastně podzimní koření na dýňové dobroty. První recept na Pumpkin spice byl určený konkrétně na dýňový koláč, protože samotná dýně nebyla moc chutná. Dýňové koření pochází z Ameriky a můžete ho tam běžně koupit i v obchodech. U nás tak rozšířené zatím není, takže v kamenném obchodě ho nejspíš neseženete. Ale nezoufejte, stačí ho vytvořit z koření, které máte určitě doma. Podívejte se na tradiční recept na dýňové koření (Pumpkin spice) a na mnou vylepšenou verzi.
Tradiční recept na Pumpkin spice
Tradiční koření Pumpkin spice na dýňový koláč je hodně podobné pudingovému koření Britů. Jde o sladko štiplavé koření, které můžete přidat do sladkých i slaných dýňových receptů. Ale hodí se také na jiné vaření bez dýně.
Na tradiční americké dýňové koření budete potřebovat:
- 3 polévkové lžíce mleté skořice
- 2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 3 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lžička mletého hřebíčku
Postup:
Pokud máte všechno koření mleté, tak stačí pouze zamíchat dohromady všechny ingredience výše. Pokud doma seženete celou skořici, muškátový oříšek i hřebíček, je potřeba koření nejdříve rozdrtit v hmoždíři nebo namlít. Hotové dýňové koření skladujte v kořence jako každé jiné koření.
Recept na dýňové koření podle Brunety v kuchyni
Já si tradiční recept trošku vylepšila, protože ho nejčastěji používám na sladké pečení, vaření a také na dýňové latté.
Ingredience:
- 3 polévkové lžíce mleté skořice
- 2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 3 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lžička mletého hřebíčku
- 4 kuličky nového koření
- 1 čajová lžička třtinového cukru
Postup:
Nové koření rozdrťte v hmoždíři, nasekejte nožem nebo rozmixujte na jemný prášek. Potom k němu přidejte zbytek již mletého koření a třtinový cukr. Vše důkladně zamíchejte a naplňte do klasické kořenky. Skladujte jako každé jiné koření v suchu.
Dýňové koření podle Brunety
Ingredience
- 3 polévkové lžíce mletá skořice
- 2 čajové lžičky mletý muškátový oříšek
- 3 čajové lžičky mletý zázvor
- 1 čajová lžička mletý hřebíček
- 4 kuličky nové koření
- 1 čajová lžička třtinový cukr
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Nové koření rozdrťte v hmoždíři, nasekejte nožem nebo rozmixujte na jemný prášek. Potom k němu přidejte zbytek již mletého koření a třtinový cukr. Vše důkladně zamíchejte a naplňte do klasické kořenky. Skladujte jako každé jiné koření v suchu.