Vyzkoušejte hořkosladké espresso tonic i u vás doma!
Už vás nebaví klasické espresso a potřebujete trochu větší vzpruhu? Vyzkoušejte Espresso tonic nebo jeho alkoholovou variantu Espresso & gin tonic. Kde se tento recept vzal a jak si ho doma připravíte?
Loni frčela korejská Dalgonna coffee, letos boduje spojení hořkého tonicu a kávy. A také jeho druhá verze s trochou ginu. Toto netradiční kávové osvěžení si můžete dát v každé lepší kavárně, ale můžete si ho připravit i sami doma. Stačí vám k tomu pár ingrediencí.
Je káva škodlivá? Přečtěte si také 16 potravinových mýtů, které byly (naštěstí) vyvráceny.
Příběh a historie receptu na Espresso tonic
Nápad vznikl ve Švédsku po jedné bujaré party. Partička přátel potřebovala dobít energii a rozhodla se připravit opravdový životabudič. Jenže k mání byl jenom hořký tonic. Tak vznikla kombinace kávy a tonicu (a později i ginu).
A ani název nebyl složitý. Odvozuje se 2-3 ingrediencemi, které v nápoji použijete. Na druhou stranu, alespoň podle názvu víte, co máte očekávat, protože některé drinky mají úžasný název, ale složení nejasné. Víte, co je například v drinku Bombardino? Pokud ho neznáte, tak ne (ale určitě ho v zimě vyzkoušejte – tady je recept). 😊
Svůdná kombinace kávy a tonicu se dál šířila Evropou, a proto si tento drink můžete dát i v českých kavárnách. Teda, ne ve všech. Ale můžete si ho připravit i doma.
Recept na Espresso tonic (nealko)
obtížnost: snadné • počet porcí: 1 • doba přípravy: 5 minut
Ingredience
- led
- 150 ml tonicu
- 50 ml espressa podle chuti
Návod na přípravu
Osobně doporučuji připravit espresso tonic do long sklenice, skleničky na whisky nebo do menší široké sklenice s obsahem minimálně 350 ml.
Vybranou sklenici naplňte do 2/3 ledem a následně do ní pomalu přilijte alespoň 100 ml tonicu. Pokud nalijete tonic příliš rychle, ztratíte bublinky, což by byla škoda.
Poté krouživými pohyby nalijte espresso – je jenom na vás, jestli si vybere slabší kávu nebo dvojité expresso. I chuť kávy by měla odpovídat vašim chuťovým pohárkům. Káva může být ochucená, robustní, sladká, hořká, kyselá nebo aromatická. Opravdoví coffeeholici si mohou dát klidně espresso s vysokou aciditou pro minimalizaci kyselosti tonicu.
Recept na Espresso & Gin tonic (alkohol)
obtížnost: snadné • počet porcí: 1 • doba přípravy: 5 minut
Ingredience
- led
- 150 ml tonicu
- 50 ml espressa podle chuti
- 20-30 ml ginu
Návod na Espresso & Gin tonic
Tady je příprava stejná jako u předešlé varianty, ale nakonec ještě přidáte panák ginu. Do sklenice vložíte led, opatrně nalijete tonic a krouživými pohyby přilijte espresso. Nakonec nalijte gin podle chuti a nálady. 🙂
Nezapomeňte, že po této variantě nemůžete řídit!
Komentáře