Těhotenství 1. trimestr
| |

Těhotenství: 1. trimestr týden po týdnu

Jste těhotná a nevíte, co vás čeká? Podívejte se na těhotenství týden po týdnu. Sepsala jsem pro vás přehledný článek, co se děje v prvních třech měsících těhotenství. Co vás čeká a jak vypadá vaše dítě v 1. trimestru těhotenství?

Těhotenský test vám ukázal 2 čárky? Gratuluji! Nejspíš jste těhotná. A pokud se právě děsíte toho, co vás čeká, nebojte se. Provedu vás těhotenstvím týden po týdnu – jednoduše a přehledně. Dnes se podíváme na to, co se děje v prvním trimestru těhotenství – tedy 1., 2. a 3. měsíc.

Pozor: Každá žena prožívá těhotenství jinak, takže jde o orientační přehled založený na mých zkušenostech ze dvou těhotenství + zkušenostech mého okolí.

1. trimestr

1. trimestr vám uteče velice rychle, pokud těhotenství zjistíte až po prvním měsíci (nebo déle). Ale z těhotenského testu můžete zjistit těhotenství už 10 dní po oplodnění. Já zjistila, že jsem těhotná až 5. týden.

Pokud těhotenství plánujete nebo zjistíte, že jste těhotná, doporučuji se zaměřit na zdravou životosprávu – a to nejen co se týká jídla, ale také pohybu. Lékaři doporučují přidat do jídelníčku také vitamíny s kyselinou listovou. Jde o zásadní látku, kterou bude vaše dítě později potřebovat pro správný vývoj nervové trubice.

Co vás tedy čeká v 1.trimestru těhotenství?

1. měsíc těhotenství (1.-4. týden, 1. trimestr)

    • 1. týden: Tento týden je posledním týdnem vaší menstruace, tedy ještě před samotným otěhotněním. Proč je tento týden součástí těhotenství? Je to kvůli přesnějšímu výpočtu termínu porodu.
    • 2. týden: V tomto týdnu dochází k oplodnění, ačkoliv vy ještě ani netušíte, že jste těhotná. Uvnitř vás se již tvoří buňka s genetickou informací od obou rodičů.
    • 3. týden: Vaše dítě je zatím mikroskopický zárodek, ale už nyní můžete správnou výživou ovlivnit jeho zdraví a vývoj.
    • 4. týden: V tomto týdnu se objevují první příznaky těhotenství – většinou se jedná o vynechání menstruace. Ale také se objevují pocity podobné jako před příchodem menstruace – bolest v podbřišku, pocit plného břicha, plynatost, citlivější prsa a dokonce i v určitých případech nevolnost až pocity na zvracení. Mezi příznaky pak patří také pocit únavy (kvůli nižšímu krevnímu tlaku), větší spavost, bolesti zad nebo bolesti hlavy.
      Vývoj dítěte: Začínají se tvořit hlavní orgány (mozek, játra, ledviny, slinivka, brzlík a slezina). Velikost plodu odpovídá zrnku máku.

 

2. měsíc těhotenství (5.-8. týden, 1. trimestr)

  • 5. týden: Hormony se začínají bouřit, což může způsobit, že se budete cítit přecitlivělá a emocionálně rozladěná. Zvyšuje se hladina těhotenského hormonu, takže si můžete v klidu udělat těhotenský test. Embryo má zatím velikost jadérka z jablka, ale už se mu začíná pomalu přizpůsobovat děloha. Proto můžete pociťovat lehké křeče do břicha a občasné špinění. Dalšími příznaky v této rané fázi těhotenství bývá únava, citlivost prsou, nevolnost a bolesti hlavy.
  • 6. týden: Tady začíná „zábava“ – v tomto týdnu mohou začít ranní (a někdy i celodenní) nevolnosti, nechutenství nebo problémy s čichem, kdy vám začne vadit téměř každý pach. Embryo je malinkaté jako hrášek.
  • 7. týden: Pozorné oko již může poznat, že jste těhotná, ačkoliv vnější změny zatím nejsou příliš výrazné. Embryo je teď stejné velké jako kanadská borůvka. Vyvíjí se trávicí trakt a začínají se tvořit dýchací cesty, z nichž vzniknou plíce. Vznikají základy pohlavních orgánů, svalů, nervů, krvetvorná tkáň a také základy očí, úst a nosu.
  • 8. týden: Dítě roste rychlým tempem a začínají se formovat rysy jeho obličeje. Embryo se začíná pohybovat a formují se základy jícnu, plic a žaludku. Oční víčka už se vyvíjejí, ale oči zůstávají stále zavřené. Zároveň se tvoří základy mléčných zubů. Klouby se vyvíjejí, a ruce i nohy postupně ztrácejí „ploutvičky“, které je dříve spojovaly. Všechny orgány jsou již na svém místě a začínají se vytvářet jedinečné otisky prstů. Vy můžete začít pociťovat větší únavu. Velikost embrya nyní odpovídá malině.

1. trimestr těhotenství 2. měsíc velikost dítěte

3. měsíc těhotenství (9.-13. týden, 1. trimestr)

  • 9. týden: Plod má již vyvinuté všechny základní orgány, i když stále rostou a vyvíjejí se. Může se u vás objevit zvýšená citlivost prsou a větší potřeba spánku. Když si sáhnete na podbříšek, můžete cítit dělohu, která má teď velikost jako hruška. I když je miminko aktivní a neustále se pohybuje nebo přetáčí, vy ještě pohyby necítíte. Plod je nyní velký jako oliva.
  • 10. týden: Dítě pohybuje končetinami a může mít dokonce škytavku, ale vy stále pohyby necítíte. Velmi rychle se rozvíjí mozek vašeho dítěte a pro jeho správný vývoj dítě potřebuje dostatečný přísun železa. U vás mohou přetrvávat nevolnosti a citlivost prsou. Můžete se také setkat s rychlejším srdečním tepem a návaly horka a chladu. Velikost plodu teď odpovídá velikosti jahody.
  • 11. týden: Mozek, plíce, játra a ledviny jsou funkční, ale i nadále se budou rozvíjet a dozrávat. Objevují se i reflexy končetin – na ultrazvuku můžete vidět, že si vaše dítě cucá palec, otvírá a zavírá pěsti, zívá nebo polyká plodovou vodu. Dítě zažívá také svůj první růstový sprut – rychleji roste (a s ním i vaše těhotenské bříško). Tento týden se snižuje riziko potratu, což je určitě dobrá zpráva pro všechny nastávající maminky! Máte rádi limetky? Vaše dítě je teď velké právě jako limetka!
  • 12. týden: Dítě má vyvinuté nehty. A pokud budete mít štěstí, tak můžete vidět na ultrazvuku, že si miminko cucá palec nebo hraje s pupeční šňůrou. A jako bonus by měly ustupovat těhotenské nevolnosti! (Bohužel ne u každého). Dalšími příznaky jsou zvětšující se prsa a dvorce, bolesti zad hlavně ve spodní části a také přibývání pigmentových skvrn, výrůstků nebo znamének. Velikost dítěte nyní odpovídá švestce.

Více informací o 1. trimestru, a jak ho zvládnout, si můžete přečíst v mém článku Moje rady, jak přežít 1. trimestr těhotenství, ve kterém také zmiňuji, jak eliminovat těhotenské nevolnosti. 

1. trimestr těhotenství 3. měsíc velikost dítěte

Líbil se vám článek? Budu ráda, když mi zanecháte komentář, budete sdílet článek dál nebo si přečtete další články z mého blogu.

Použité zdroje:
https://www.nutriklub.cz/
aplikace Těhotenství+

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *