Kokosový mug cake
Cítíte tu vůni kokosu a mandlí? Nechte se okouzlit letní tropickou náladou. Tady je recept na kokosový mug cake, který zvládnete za 5 minut!
Jak už o mně víte, miluju hrníčkové buchty. Dávám si je ke snídani nebo si je dělám, když mě honí mlsná. Mug cake je za mě skvělá alternativa sladkého, pokud bez něčeho sladkého nevydržíte. Zároveň je to mnohem víc zdravější než třeba tabulka čokolády. Dneska jsem si pro vás připravila recept na kokosový mug cake. Je sladký, je úžasně jednoduchý a zároveň má nízkou energetickou hodnotu, takže ho můžete zařadit do svého fitness jídelníčku.
Co je mug cake, neboli hrníčková buchta?
Anglický název je mug cake nebo mug cakes v množném čísle. Pokud umíte anglicky, snadno si přeložíte, že jde o složení „hrnek“ (mug) a „dort“ (cake). Takže je to hrníčkový dort nebo buchta. K přípravě vám postačí několik ingrediencí a hrnek nebo miska, ve kterém necháte dortík upéct. Vybrat si můžete troubu, horkovzdušnou fritézu nebo mikrovlnku.
Recept na kokosový mug cake
Obtížnost: snadné • Počet porcí: 1 • Doba přípravy: 5 minut
Ingredience:
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- 2 polévkové lžíce strouhaného kokosu
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce bílého jogurtu
- 1/2 čajové lžičky kypřícího prášku
- čekankový sirup nebo med na oslazení
- hrst mandlí (vcelku nebo nasekané)
Postup:
Hrnek nebo misku určenou do mikrovlnky nebo do trouby vymažte olejem. Rozklepněte si vajíčko a důkladně ho rozkvedlejte. Přidejte lžíci bílého jogurtu a čekankový sirup nebo med na oslazení. Tuto směs pořádně zamíchejte.
Poté postupně přidávejte všechny sypké ingredience a průběžně kokosový mug cake míchejte, ať nemáte hrudky.
Na závěr vmíchejte do směsi těsta většinu nasekaných mandlí. Zbytek mandlí si nechte na ozdobení.
Takto připravený hrníček nebo misku dejte do mikrovlnné trouby na plný výkon na cca 2-3 minuty.
Já dávám těsto péct na 2 minuty. Potom udělám test špejlí a pokud je špejle čistá, hrneček už vyndám. Pokud necháte těsto moc dlouho v mikrovlnné troubě, může být mug cake suchý. A to nechcete. Pokud vidím na špejli ještě kousky těsta, dávám zpět do mikrovlnné trouby ještě na půl minutky nebo minutku dopéct.
Opatrně vyndejte hrnek nebo misku – pozor pálí to! Nechte chvíli vychladnout a poté můžete jíst přímo z misky nebo hrnku nebo vyklopit buchtu na talířek a ozdobit kokosem a mandlemi.
2 Komentáře