Podzimní nápoje: top 13 nápojů, které vás v chladných dnech zahřejí
Pojďte se zahřát teplými alkoholickými i nealko nápoji a zpříjemnit si podzimní sychravé počasí. Mám pro vás tipy na nejlepší podzimní nápoje, které musíte letos vyzkoušet!
Já nevím jak vy, ale já miluju podzim! Podzimní období přináší sice chladnější počasí, ale také spoustu příležitostí pro útulné chvíle s hrnkem teplého nápoje v ruce, zapálenou svíčkou a hřejivou dekou. Zahřát se můžete nejen čajem, ale i dalšími voňavými a lahodnými nápoji, které jsou plné podzimních chutí a vůní. Připravila jsem pro vás inspiraci na několik receptů, které vás zahřejí a dodají energii během sychravých dní. Tady jsou nejlepší podzimní nápoje!
Nejlepší kávové podzimní nápoje
Dýňová káva s kořením (Pumpkin spice Latte)
Dýně k podzimu neodmyslitelně patří! Takže není divu, že s podzimním obdobím v kavárnách můžete vidět nabídku ikonického podzimního nápoje Pumpkin spice latte. Díky těmto receptům si můžete užít jemnou, nasládlou chuť i u vás doma. Tento nápoj je navíc jednoduchý na přípravu a plný podzimního koření jako skořice, muškátový oříšek nebo třeba zázvor, takže váš domov nádherně provoní!
Budete potřebovat:
- 1 hrnek mléka (můžete použít i rostlinné)
- 1–2 polévkové lžíce dýňového pyré
- 1/2 čajové lžičky skořice
- špetku muškátového oříšku
- špetku mletého zázvoru
- 1 espresso (nebo silného turka)
- sladidlo podle chuti (nejlepší je třtinový cukr, med, javorový sirup nebo čekankový sirup)
Postup:
- Ohřejte mléko společně s dýňovým pyré, skořicí, muškátovým oříškem a zázvorem. Dobře promíchejte!
- Přilijte espresso (nebo silnou kávu) a doslaďte dle chuti.
- Podávejte horké ozdobené šlehačkou a skořicí.
Vyzkoušejte také:
Dýňové cappuccino z dýňového pyré
Dýňové cappuccino z domácího dýňového sirupu
Podzimní svařené nápoje s alkoholem i bez něj
Horký jablečný mošt s kořením (alko i nealko)
Já miluju svařené jablečné mošty! Kromě toho, že nádherně voní, skvěle vás zahřejí a dodají vám úžasný hřejivý pocit. Horký jablečný mošt je klasika, se kterou se můžete setkat i v kavárnách. A to v alkoholické i nealkoholické verzi! Tento nápoj můžete snadno přizpůsobit dle vlastní chuti a přidat oblíbené koření jako hřebíček, skořici nebo badyán.
Budete potřebovat:
- 1 litr jablečného moštu (nebo džusu)
- 2–3 celé skořice
- 3–4 hřebíčky
- 1 hvězdičku badyánu
- kousek zázvoru (můžete vynechat, pokud nemáte rádi)
- plátek citronu nebo pomeranče
- pro alkoholickou verzi: 1 panáka rumu nebo Jack Daniel’s Apple
Postup:
- Do hrnce nalijte mošt (nebo džus) a přidejte veškeré koření.
- Tekutinu s kořením pomalu zahřívejte, ale nevařte, aby se chuť koření mohla rozvinout.
- Jakmile je mošt dostatečně horký, nalijte do sklenic a ozdobte plátkem pomeranče nebo citronu.
Pokud chcete dodat moštu říz, dejte do sklenice před nalitím moštu malého panáka rumu nebo ještě lépe Jack Daniel’s Apple. Ale nezapomeňte, že potom nemůžete řídit!
Vyzkoušejte také:
Tekutý jablečný koláč (nealko)
Tekutý jablečný koláč s rumem
Svařená hruška s kořením (alko i nealko)
Mým dalším oblíbeným pitím je svařená hruška (a to v alkoholické, ale teď spíše v nealkoholické těhotenské verzi). Stejně jako předešlý nápoj nádherně voní a důkladně vás zahřeje. A pokud by vám to zahřátí nestačilo, stačí přidat malého panáka rumu!
Budete potřebovat:
- 1 litr hruškového džusu
- med podle chuti na oslazení
- 2–3 celé skořice
- 3–4 hřebíčky
- 1 hvězdičku badyánu
- kousek zázvoru (můžete vynechat, pokud nemáte rádi)
- pro alkoholickou verzi: 1 panáka rumu nebo Jack Daniel´s Apple
Postup:
- Do hrnce nalijte hruškový džus a přidejte veškeré koření.
- Tekutinu s kořením pomalu zahřívejte, ale nevařte, aby se chuť koření mohla rozvinout.
- Jakmile je svařená hruška dostatečně horká, nalijte jí do sklenic a oslaďte medem podle chuti.
Pokud chcete dodat svařené hrušce trochu říz, dejte do sklenice nejdříve malého panáka rumu a poté až připravenou hrušku. Tahle verze není pro děti, řidiče ani těhulky.
Svařený podzimní punč (alko i nealko)
Pokud patříte mezi milovníky punče, tento recept nesmíte vynechat! Svařený podzimní punč je plný ovoce a aromatického koření, které nádherně provoní váš domov. Skvěle se hodí na chladné večery, ale i na podzimní večírky s přáteli. A jako bonus je velice snadný na přípravu. Můžete ho připravit s alkoholem i bez, takže je vhodný pro celou rodinu.
Budete potřebovat:
- 1 litr jablečného moštu
- 1 pomeranč (nakrájený na plátky)
- 1 menší jablko (nakrájené na plátky)
- 1 hrušku (nakrájenou na plátky)
- 3–4 celé skořice
- 3–4 hřebíčky
- 1 hvězdičku badyánu
- kousek zázvoru (asi 2 cm, nakrájený na plátky)
- med nebo javorový sirup podle chuti
- pro alko verzi: 250 ml červeného vína
Postup:
- V hrnci zahřejte jablečný mošt, přidejte plátky pomeranče, jablka, hrušky a koření (skořici, hřebíček, badyán a zázvor).
- Pomalu zahřívejte, aby se chutě a vůně propojily, ale nevařte!
- Jakmile je směs dostatečně horká, přidejte červené víno (pouze pro alko verzi!) a nechte ještě chvilku prohřívat. Nevařte, jinak si vyvaříte alkohol z vína!
- Doslaďte medem nebo javorovým sirupem dle chuti.
- Punč nalijte do sklenic, přidejte ovoce z hrnce a podávejte ještě horké.
Sladké podzimní nápoje
Horká čokoláda s pomerančovou příchutí
Oblíbeným podzimním nápojem je pro mě také hořká horká čokoláda. Zamilovala jsem si recept na horkou čokoládu s pomeranči, která vás zaručeně zahřeje a zároveň vám osladí život. Pomerančová kůra dodá čokoládě úžasnou vůní podzimu!
Budete potřebovat:
- 2 hrnky mléka
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 1 polévkovou lžíci kakaa
- špetku mleté skořice
- kůru z poloviny pomeranče
- šlehačku a tekutou čokoládu (volitelné – pouze na ozdobu)
Postup:
- Na středním stupni ohřevu ohřejte mléko s pomerančovou kůrou. Míchejte a hlídejte, abyste mléko nepřipálili!
- Přidejte kousky čokolády a kakao, a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
- Hotovou čokoládu nalijte do sklenice nebo hrníčku a ozdobte šlehačkou a tekutou čokoládou.
Horká čokoláda s hruškou
Další skvělou alternativou je horká čokoláda s hruškou. Tento elegantní a neobvyklý podzimní nápoj v sobě spojuje sladkost čokolády s jemnou ovocnou chutí hrušek. Díky hruškovému pyré má čokoláda jemnou strukturu a přirozenou sladkost.
Budete potřebovat:
- 2 hrnky mléka
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 1 menší hrušku
- 1 polévkovou lžíci medu nebo javorového sirupu
- špetku skořice
- šlehačku a plátky hrušky (volitelné – pouze na ozdobu)
Postup:
- Hrušku oloupejte, nakrájejte na malé kousky a poduste v menším množství vody, dokud nezměkne.
- Hrušku rozmixujte na pyré a případně přidejte trochu medu nebo javorového sirupu na oslazení.
- V hrnci ohřejte mléko na mírném stupni ohřevu, ale pozor, abyste mléko nepřipálili! Poté přidejte kousky čokolády a míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
- Přimíchejte hruškové pyré a špetku skořice, dobře promíchejte, aby byla směs jemná a hladká.
- Nalijte do hrnečků, ozdobte šlehačkou a plátkem hrušky nebo špetkou skořice.
Vyzkoušejte také:
Domácí horká čokoláda bez spěchu
Kořeněné kakao s chilli
Hledáte něco netradičního? Vyzkoušejte kakao s chilli a kořením. Tenhle podzimní nápoj vás rozhodně zahřeje a potěší vaše chuťové pohárky!
Budete potřebovat:
- 2 hrnky mléka
- 2 polévkové lžíce kvalitního holandského kakaa
- 1 polévkovou lžíci medu
- špetku mleté skořice
- špetku chilli
- šlehačku a špetku skořice (volitelné – pouze na ozdobu)
Postup:
- Na nízkém stupni ohřevu ohřejte mléko s kakaem a dobře promíchejte. Hlídejte, aby se vám mléko nepřipálilo!
- Přidejte med, skořici a nakonec špetku chilli.
- Hotové kakao nalijte do sklenice nebo hrníčku a ozdobte šlehačkou a skořicí.
Chai latte s medem
Na závěr jsem si nechala to nejlepší! Nekávovou dobrotu, na které v poslední době ujíždím asi nejvíc – kořeněné Chai latté. Chai latte má díky své bohaté směsi koření úžasnou schopnost vás zahřát a povzbudit. Navíc se dá připravit i v domácích podmínkách a vy si můžete množství koření i medu upravit podle své chuti.
Budete potřebovat:
- I čajový sáček černého čaje
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek mléka (může být i rostlinné)
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého kardamomu
- špetku mletého zázvoru
- špetku mletého hřebíčku
- med (případně javorový nebo čekankový sirup)
Postup:
- Nejdříve si v hrnci s vodou uvařte černý čaj společně s kořením. Nechte pár minut povařit.
- Přilijte mléko a směs prohřejte, ale nevařte! A hlídejte, aby se mléko nepřipálilo!
- Oslaďte podle chuti a podávejte horké posypané skořicí.
Všechny tyto nápoje si můžete upravit podle své chuti a nálady. Podzim je ideálním obdobím na experimenty s kořením a na objevování nových chutí, které vám přinesou teplo a útulnost do chladných dní.