Recept: velikonoční sekaná s vejcem a bylinkovým pestem
Velikonoce se blíží! I když letos budou Velikonoce trochu jiné než obvykle, neznamená to, že si nemůžete užít rodinnou pohodu. Dnes vám ukážu velikonoční recept – čeká vás velikonoční sekaná s vejcem a bylinkovým pestem.
Příběh receptu
Pro věřící jsou Velikonoce nejdůležitějšími svátky v roce, protože jsou spjaté s památkou smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Pro ostatní je to spíše pěkná tradice předávaná z generace na generaci. S tím, že každý kraj a dokonce i každá rodina má různé zvyky, které dodržuje.
Na Velikonoční pondělí se většinou dělá slavnostní oběd v podobě jehněčího masa, kachny nebo velikonoční sekané. Od své kolegyně z práce jsem dostala domácí pesto z medvědího česneku, a napadlo mě využít ho právě do slavnostní velikonoční sekané s vejcem.
No a proč vejce? Vajíčko je jedním symbolem Velikonoc. Jde o symbol nového života, plodnosti, úrodnosti a narození. Proto do velikonoční sekané rozhodně patří! Ale dost poučování a povídání. Máte přeci hlad, ne?
Velikonoční sekaná s vejcem a bylinkovým pestem
obtížnost: snadné • doba přípravy: cca 15 minut • doba pečení: 60 minut • počet porcí: 4 porce
- 0,5 kg mletého masa
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- hrst strouhanky
- 5 vajec
- sůl, pepř, majoránka
- bazalkové pesto nebo pesto z medvědího česneku
- olej
- voda na podlití
Postup
Nejdříve si v mírně osolené vodě uvaříme 3 vejce na tvrdo. Mezitím si vyndáme maso z ledničky, aby nebylo studené a oloupeme si cibuli a česnek.
Maso dáme do velké mísy a přidáme k němu na jemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a hrst strouhanky. Do této směsi rozklepneme dvě vejce a celou směs osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Celou tuto směs důkladně promícháme, aby se spojila v jeden velký celek.
Chvíli necháme směs odpočinout a mezitím si oloupeme uvařená vajíčka a předehřejeme troubu na 180°C. Maso si rozprostřeme na pečící papír nebo potravinářskou folii a lehce ho potřeme bazalkovým nebo česnekovým pestem. Na pesto poklademe na polovinu rozkrojená vajíčka. Maso zabalíme do velké šišky, aby bylo vajíčko schované uvnitř sekané.
Sekanou vložíme do pekáčku a podlijeme asi 1 cm studené vody. Pečeme v troubě na 180°C po dobu přibližně jedné hodiny.
Hotovou velikonoční sekanou s vejcem můžete podávat s bramborovou kaší, pečenými brambory nebo domácím pečivem a zeleninou. Doufám, že vám a vaší rodině bude velikonoční sekaná s vejcem chutnat stejně jako mému příteli.
Fotopostup
Velikonoční sekaná s vejcem a bylinkovým pestem
Ingredience
- 0,5 kg mleté maso, (ideálně mix hovězí a vepřové)
- 2 ks cibule
- 2 stroužky česnek
- 1 hrst strouhanka
- 5 ks vejce
- sůl, (podle chuti)
- majoránka, (podle chuti)
- pepř, (podle chuti)
- pesto z medvědího česneku, (nebo bazalkové pesto)
- olej
- voda na podlití
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Nejdříve si v mírně osolené vodě uvaříme 3 vejce na tvrdo. Mezitím si vyndáme maso z ledničky, aby nebylo studené a oloupeme si cibuli a česnek.
- Maso dáme do velké mísy a přidáme k němu na jemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a hrst strouhanky. Do této směsi rozklepneme dvě vejce a celou směs osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Celou tuto směs důkladně promícháme, aby se spojila v jeden velký celek.
- Chvíli necháme směs odpočinout a mezitím si oloupeme uvařená vajíčka a předehřejeme troubu na 180°C. Maso si rozprostřeme na pečící papír nebo potravinářskou folii a lehce ho potřeme bazalkovým nebo česnekovým pestem. Na pesto poklademe na polovinu rozkrojená vajíčka. Maso zabalíme do velké šišky, aby bylo vajíčko schované uvnitř sekané.
- Sekanou vložíme do pekáčku a podlijeme asi 1 cm studené vody. Pečeme v troubě na 180°C po dobu přibližně jedné hodiny.
- Hotovou velikonoční sekanou s vejcem můžete podávat s bramborovou kaší, pečenými brambory nebo domácím pečivem a zeleninou.