Základní pečená granola pro zdravé fitness snídaně
Milujete granolu? Vytvořte si ji zdravě doma a mnohem levněji. Jakmile vyzkoušíte domácí pečenou granolu, nebudete se pro ni vracet do obchodu. Co je granola a jak ji můžete připravit?
Kdo by nechtěl po novém roce shodit pár přebytečných kilo, že?
Jak na to? Chce to pravidelný pohyb a pravidelnou vyváženou stravu. Oblíbenou variantou pro rychlou snídani je pečená granola. Kromě toho, že chutná skvěle i samotná, můžete ji zamíchat do jogurtu, tvarohu, do mléka…Nebo s ní udělat truffle, dezerty a další dobroty. Kupovaná granola je většinou doslazovaná a většinou i pěkně drahá. Ušetřete kalorie a finance a vytvořte si domácí pečenou granolu sami.
Co si mám představit pod slovem granola?
Granola je spojení ovesných vloček, ořechů, medu a dalších dobrot. Tato směs se většinou peče, aby byla lahodně křupavá. A můžete ji koupit i v obchodě, ale ne všechny druhy jsou vhodné pro fitness snídaně, protože v sobě mají hodně cukrů. Jiné jsou sice kaloricky vyvážené, ale drahé. Já si připravuji pečenou granolu doma – zabere mi to jen půl hodiny času a vydrží mi až 3 měsíce (nebo dokud ji nesním).
Granola a její ingredience
Ovesné vločky
Srdcem každé pečené granoly jsou ovesné vločky – jsou zdravé, vydatné a během pečení udržují svůj tvar. Navíc jsou vhodné i pro alergiky na lepek, protože je v obchodě k dostání i bezlepková varianta ovesných vloček.
Ořechy a semínka
Další důležité ingredience pro výrobu pečené granoly jsou ořechy a semínka. Jsou perfektním zdrojem kvalitních omega kyselin, vlákniny, bílkovin a vitamínů. Je jenom na vás, jestli využije pistácie, kešu, mandle, arašídy, vlašské, pekanové, para nebo makadamové ořechy. Oblíbenou ingrediencí jsou také semínka – chia, slunečnicová, sezamová, lněná, konopná, dýňová nebo mák.
Nerafinovaný olej
Proč olej? Olej pomáhá, aby byla pečená granola křupavá a nevysušená. Já osobně při výrobě pečené granoly preferuji nerafinovaný kokosový olej, který je lahodný a vytváří perfektní texturu. Místo něj, ale můžete použít i extra panenský olivový olej, slunečnicový olej, olivový olej nebo řepkový olej, pokud si hlídáte příjem nenasycených tuků.
Přírodní sladidlo
Aby se pečená granola krásně spojila do sebe a navíc byla sladká, potřebujete ji nějak osladit. Ve většině receptů najdete med, ale můžete použít i javorový sirup, agave, třtinový cukr nebo čekankový sirup, který jsem si v kuchyni hodně oblíbila. Jde o sladidlo, které má nízkou kalorickou hodnotu a je přírodní.
Sůl a koření i pro sladkou granolu
I když chceme granolu spíše sladkou, nezapomeňte na sůl. Při přípravě pečené granoly preferuji jemnozrnnou mořskou sůl s jódem, kvůli mé štítné žláze, ale v podstatě můžete použít jakoukoliv kuchyňskou sůl.
Do granoly můžete, ale nemusíte přidat i další koření podle chuti. Já miluji skořici, takže ji dávám i sem. Ale v podstatě můžete experimentovat i s perníkovým kořením, hřebíčkem, citronovou kúrou, mletým zázvorem, dýňovým kořením atd. Ideálně podle ostatních ingrediencí a sezóny.
Na podzim doporučuji granolu s dýňovým kořením, v zimě je ideální koření perníkové, skořice, badyán a další vánoční vůně. Na jaře je skvělý mletý zázvor na podporu imunity a pro zahřátí.
Sušené ovoce
Sušené ovoce můžete dát, ale nemusíte. Záleží na vaší chuti a preferencích. Sušené ovoce propůjčuje granole extra sladkost, žvýkací texturu a neodolatelnou ovocnou chuť.
Čokoláda
Já miluji granolu s čokoládou. Pokud se i vy rozhodnete přidat do své granoly čokoládové lupínky nebo kousky vysokoprocentní čokolády, přidejte ji do granoly až po úplném vychladnutí nebo těsně potom, co ji vyndáte z trouby. Nedoporučuji přidávat čokoládu před pečením, protože jinak z ní nic moc mít nebudete.
Další volitelné ingredience
Do granoly toho můžete přidat samozřejmě mnohem více. Svěží letní granole bude slušet sušený kokos a citrusová kúra nastrouhaná na kousky. Vánoční granolu můžete ozvláštnit kousky citronové kúry. Občas přidávám do pečené granoly i holandské kakao.
Zdravá granola recepty
Zaujala vás pečená granola, ale nevíte, jakou kombinaci ingrediencí zvolit, aby byla lahodná?
Vyzkoušejte mé recepty:
2 Komentáře