Domácí bylinkové brambory z horkovzdušné fritézy
Máte doma horkovzdušnou fritézu? Vyzkoušejte můj ověřený recept na domácí bylinkové brambory z horkovzdušné fritézy, které chutnají božsky. Příprava je velice jednoduchá a díky horkovzdušné fritéze velice rychlá.
Na podzim jsme si domů pořídili horkovzdušnou fritézu. A co vám budu povídat – je to úžasné! Vybraný model je lepší si předem ověřit například skrze odborné recenze, ale pokud zvolíte správně, určitě nebudete litovat.
Už jsem v ní zkoušela připravit všemožné pokrmy a vyladila jsem použité ingredience, čas a teplotu tak, aby bylo jídlo vždy dokonalé. S manželem jsme si zamilovali domácí bylinkové brambory z horkovzdušné fritézy. Můžete je dát jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo si je dát jen tak s dipem k večeři. Zaujmou vás nejenom svou chutí, ale i podmanivou vůní bylinek. A tady je recept!
Recept na domácí bylinkové brambory z horkovzdušné fritézy
obtížnost: snadné • doba přípravy: 5-10 minut • doba pečení: 20-30 minut • vhodné jako: oběd, večeře, večerní zobání • počet porcí: 2 porce
Ingredience:
- 7 středně velkých brambor
- 2 čajové lžičky soli
- 2 čajové lžičky bazalky
- 2 čajové lžičky oregana
- 2 čajové lžičky tymiánu
- 1 lžíce olivového oleje
Postup:
Brambory si důkladně omyjte a nakrájejte je na stejně velké „měsíčky“. Nezapomeňte, že velikost určuje dobu přípravy – čím tenčí měsíčky budete mít, tím rychleji budou hotové. Já většinou vezmu středně velkou bramboru a udělám z ní čtvrtky.
Brambory vložte do větší mísy.
TIP Brunety: Já používám uzavíratelnou mísu, abych mohla pak ingredience jednoduše promíchat. Dám všechny ingredience, uzavřu mísu a párkrát zahrkám.
Připravte si směsici koření tak, že do menší mističky dáte sůl a veškeré italské koření.
Horkovzdušnou fritézu si předehřejte na 180 °C.
Do mísy s bramborami nalijte lžíci olivového oleje a promíchejte. Do omaštěných brambor přidejte kořenící směs z mističky a opět důkladně promíchejte, aby byly všechny rovnoměrně ochucené.
Takto připravené brambory vložte do horkovzdušné fritézy. Smažte na 180 °C po dobu přibližně 20-30 minut (podle velikosti brambor a výkonu horkovzdušné fritézy). Doporučuji každých 10 minut brambory protřást, aby se rovnoměrně upekly.
Domácí bylinkové brambory z horkovzdušné fritézy jsou ideální přílohou ke všem masům s výpekem nebo s omáčkami. Můžete jimi nahradit všechny recepty, u kterých používáte hranolky, vařené brambory nebo krokety. Skvěle chutnají i samotné – třeba jako zobání k telce.
Domácí bylinkové brambory z horkovzdušné fritézy
Ingredience
- 7 ks brambor
- 2 čajové lžičky sůl
- 2 čajové lžičky bazalka
- 2 čajové lžičky oregano
- 2 čajové lžičky tymián
- 1 lžíce olivový olej
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Brambory si důkladně omyjte a nakrájejte je na stejně velké „měsíčky“. Nezapomeňte, že velikost určuje dobu přípravy - čím tenčí měsíčky budete mít, tím rychleji budou hotové. Já většinou vezmu středně velkou bramboru a udělám z ní čtvrtky.
- Brambory vložte do větší mísy. Přidejte olej, sůl a bylinky a vše důkladně promíchejte, aby byly brambory rovnoměrně ochucené.
- Horkovzdušnou fritézu si předehřejte na 180 °C. Připravené brambory vložte do horkovzdušné fritézy. Fritujte na 180 °C po dobu přibližně 20-30 minut (podle velikosti brambor a výkonu horkovzdušné fritézy). Doporučuji každých 10 minut brambory protřást, aby se rovnoměrně upekly.
Poznámky
Nutriční hodnoty
Jaký dip?
Servírovat je můžete klasicky s kečupem nebo tatarkou. Ale pokud chcete povýšit své bylinkové brambory z horkovzdušné fritézy ještě na vyšší level, vytvořte si jogurtový nebo česnekový dip.
Česnekový dip
Smíchejte 1 polévkovou lžíci řeckého jogurtu s 2 prolisovanými stroužky česneku, osolte a zamíchejte.
Česnekový dip se sýrem
Smíchejte 1 polévkovou lžíci řeckého jogurtu s 2 prolisovanými stroužky česneku, přidejte strouhaný sýr, osolte a zamíchejte.
Jogurtový dip s bylinkami
Smíchejte 2 polévkové lžíce řeckého jogurtu s bylinkami podle chuti, osolte a zamíchejte.
Komentáře