Povidlové šátečky (z domácího i kupovaného) listového těsta
Můj manžel moc na sladké není, ale neodolá povidlovým šátečkům z listového těsta. Dnes mám pro vás recepty hned 2. Jeden na rychlé povidlové šátečky a druhý na povidlové šátečky z domácího listového těsta.
Povidlové šátečky z listového těsta jsou rychlovka, pokud máte kupované listové těsto. Není se za co stydět. Sama ho využívám, když potřebuji udělat nějakou rychlou dobrotu pro návštěvu. Ale pokud máte trochu víc času, ukážu vám, jak si udělat domácí listové těsto, které je mnohem chutnější.
Proč povidlové šátečky?
Jsou lahodné, rychlé a vynikající!
Tip Brunety: Doporučuju mít v ledničce listové těsto, protože nikdy nevíte, kdy se vám nečekaně ohlásí návštěva. A tyhle povidlové šátečky zvládnete s hotovým listovým těstem za 15 minut.
Kupované vs. domácí listové těsto
Kupované listové těsto se tomu domácímu chutí nevyrovná. Domácí listové těsto voní po másle, chuťově je mnohem lepší, textura je nadýchanější a lépe se s ním pracuje. Kupované listové těsto je většinou vyrobeno z náhražky másla (margarínu), což se odráží i na jeho chuti. Bezespornou výhodou kupovaného listového těsta je samozřejmě rychlost a to, že je již hotové. Povidlové šátečky z kupovaného listového těsta máte za 15 minut hotové. U domácího listového těsta je samozřejmě čas delší – většinou okolo 2-10 hodin.
A proto vám ukážu oba recepty, abyste si mohli vybrat to, na co máte zrovna čas!
Recept na domácí listové těsto
Domácí listové těsto
Recept na povidlové šátečky z listového těsta
Ingredience na 3 porce:
- 1 plát listové těsto
- 1 ks vejce
- 150 g švestková povidla
- skořicový cukr (podle chuti)
Jak na to:
Předehřejte si troubu na 180℃.
Rozložte si listové těsto na vál a nakrájejte ho na stejně velké čtverečky o rozměrech cca 6-7 cm.
Doprostřed každého čtverce dejte pomocí dvou lžiček trochu povidel. Konce těsta přehněte přes sebe do trojúhelníků a spojte je, aby vám povidla nevytekla. Můžete si pomoct třeba studenou vodou, pokud se vám nechce konec přichytit.
Šátečky rozložte na pečicí papír na plech, potřete vejcem, posypte cukrem a pečte při 180℃ cca 10-15 minut dozlatova.
Povidlové šátečky z listového těsta
Ingredience
- 1 plát listové těsto
- 1 ks vejce
- 150 g švestková povidla
- skořicový cukr, (podle chuti)
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Předehřejte si troubu na 180℃.
- Rozložte si listové těsto na vál a nakrájejte ho na stejně velké čtverečky o rozměrech cca 6-7 cm.
- Doprostřed každého čtverce dejte pomocí dvou lžiček trochu povidel. Konce těsta přehněte přes sebe do trojúhelníků a spojte je, aby vám povidla nevytekla. Můžete si pomoct třeba studenou vodou, pokud se vám nechce konec přichytit.
- Šátečky rozložte na pečicí papír na plech, potřete vejcem, posypte cukrem a pečte při 180℃ cca 10-15 minut do zlatova.
Nutriční hodnoty
Můžete podávat ještě teplé nebo nechat vychladit.