Kari rýže – chutná příloha k masu i omáčkám
Kari rýže skvěle doplní každý oběd i večeři. Zamilujete si ji nejenom k indické a čínské kuchyni, ale využijete ji také v kuchyni české.
Příběh receptu
Miluji asijskou a indickou kuchyni, takže mám doma opravdu velké zásoby jasmínové a basmati rýže. Kari rýži dělám už opravu dlouho, protože mám ráda koření a nikdy mi nechutnala klasická suchá rýže. Ale dovětek – tu mají chlapi rádi, jsem získala díky jednomu českému filmu. Viděli jste Všechno nebo nic? Pokud ne, tak rozhodně doporučuji, protože je to opravdu skvělá romantická komedie s perfektním obsazením. No nic, jdeme zpět k receptu.
Kari rýže je skvělou přílohou asijských i indických jídel a je opravdu jednoduché ji vytvořit. A nebojte se používat basmati nebo jasmínovou rýži. Slyšela jsem názor, že obě rýže smrdí, ale já si to nemyslím. Obě jsou sice více aromatické, ale když je správně připravíte, na talíři smrdět nebude ani jedna z nich.
Dost povídá, pojďme na recept, protože od toho tu je, no ne?
Kari rýže
Ingredience
- 1 hrnek basmati rýže, (nebo jasmínová)
- 2 hrnky voda
- špetka sůl
- 1 kapka olivový olej
- 2 lžička kari koření
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Rýži propláchněte pod tekoucí vodou.
- Pokud máte doma rýžovar, tak máte půl práce hotovo. Pokud mezi šťastlivce s rýžovarem nepatříte (stejně ajko já), pojďte na starý dobrý osvědčený recept.
- Hrnek důkladně propláchnuté rýže nasypte do hrnce a zalijte ji 2 hrnky vody. Přidejte špetku soli, kapku olivového oleje a na mírném ohni chvíli vařte. Přidejte 2 lžičky kari koření, promíchejte a opět vařte až do změknutí rýže. Často rýži v hrnci promíchejte, aby se vám nepřipálila.
Poznámky
Nutriční hodnoty
Recept na kari rýži
obtížnost: snadné • počet porcí: 4 • doba přípravy: 7 minut
Ingredience
- 1 hrnek basmati nebo jasmínové rýže
- 2 hrnky vody
- špetka soli
- kapka olivového oleje
- 2 lžička kari koření
Postup Kari rýže
Ať už použijete basmati nebo jasmínovou rýži, musíte ji nejdřív důkladně propláchnout. Někdo tvrdí, že jasmínová rýže smrdí, ale není to pravda. Jasmínovka je sice více aromatická a používá se spíše v čínské kuchyni, ale nesmrdí. Ne, pokud ji správně propláchnete! Basmati rýže se používá spíše v indické kuchyni, ale oba typy rýže můžete pro naše účely použít.
Pokud máte doma rýžovar, tak máte půl práce hotovo. Pokud mezi šťastlivce s rýžovarem nepatříte (stejně ajko já), pojďte na starý dobrý osvědčený recept.
Máte doma rýžovar? Použijte ho! Kari rýže bude dokonalá, ale nezapomeňte přidat kari koření po uvaření.
Hrnek důkladně propláchnuté rýže nasypte do hrnce a zalijte ji 2 hrnky vody. Přidejte špetku soli, kapku olivového oleje a na mírném ohni chvíli vařte. Přidejte 2 lžičky kari koření, promíchejte a opět vařte až do změknutí rýže. Často rýži v hrnci promíchejte, aby se vám nepřipálila.
Kari rýži můžete použít jako přílohu k orientálním kuchyním. Já miluji například Kuřecí prsa s Teriyaki omáčkou a kari rýží.