Recept na šťavnatá pečená žebra v Coca-cole bez marinování
Milujete grilování? A víte, že si vůni a chuť grilované dobroty můžete dopřát i u vás doma? Stačí vám k tomu marináda z coly a trouba. Tady je recept na šťavnatá pečená žebra!
Příběh receptu
Jak vznikl recept na pečená žebra na Coca-cole? Přítel miluje maso. Takže, když viděl v masně žebra, okamžitě na ně dostal chuť, Problém byl v tom, že jsem žebra ještě nikdy nepekla. Trochu jsem se bála, že budou suchá. Ale v americké kuchařce jsem našla recept na žebra bez nutnosti marinování. Recept jsem si samozřejmě upravila dle dostupných surovin a samozřejmě podle své chuti.
Vznikl z toho recept na lahodná a šťavnatá žebra bez nutnosti předchozího marinování. Za přibližně dvě a půl hodiny můžete baštit skvělý chlapský oběd.
Žebra na Coca-cole – pečení vs. grilování
Výhodou tohoto receptu je to, že je univerzální po celý rok. V létě ho můžete použít na grilování dobrot na zahradní párty nebo jen tak na posezení s přáteli. A po zbytek roku si můžete pečená žebra v Coca-cole udělat doma v troubě. A pokud máte funkci „gril“ tak jen lépe!
Jaké maso použít?
Je jenom na vás, jestli použijete vepřová nebo hovězí žebra. Nezapomeňte, ale, že každý druh masa má jinou chuť i vlastnost. Za mě jsou pro tento recept lepší vepřová žebra – jak pro grilování, tak pro pečení. Jsou menší, jemnější a po grilování nebo pečení jsou šťavnaté.
Hovězí žebra jsou sice masitější, ale používám je spíše pro pomalý hrnec.
Recept na pečená žebra na Coca-cole
Šťavnatá pečená žebra v Coca-cole bez marinování
Ingredience
- 2 ks žebra s kostí
- 2 hrnky Coca-Cola
- sůl, (podle chuti)
- pepř, (podle chuti)
- chilli, (podle chuti)
- máslo, (nepovinné - na vymazání pekáčku do trouby)
- 2 lžic med
- 5 lžic kečup
- 4 lžíce worcestrová omáčka
- 4 lžíce hořčice
- 1 lžíce jablečný ocet
- Coca-Cola
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Žebra je potřeba důkladně očistit. To znamená, že odstraníme blánu, žebra následně omyjeme a osušíme kuchyňskými utěrkami.
- Následně žebra osolíme a opepříme ze všech stran a takto připravená žebra vložíme do máslem vymazaného pekáčku. Pokud vám nevadí pikantnější varianta, nasypte chilli koření podle chuti do hrnku s Coca-Colou a důkladně promíchejte. Coca-Colu nalijeme pod žebra a celou zapékací nádobu přikryjeme alobalem. Pečeme cca na 2 hodiny na 170 ° C.
- Příprava marinády:Mezitím si do menšího hrnce připravíme marinádu. Smícháme med, kečup, worchester, hořčici, jablečný ocet a Coca-Colu a pomalu celou směs zahřejeme na plotně. Vše důkladně promícháme, aby nebyly v marinádě hrudky a necháme projít varem. Opět můžete přisypat trochu chilli, pokud máte raději pikantnější marinády. Takto připravenou marinádu odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
- Jakmile jsou žebra upečená, vyndáme je z trouby, potřeme je naší připravenou marinádou a vložíme je zpět do trouby. Tentokrát už bez alobalu. Nastavíme režim grilování a grilujeme přibližně 10 minut. Žebra otočíme, potřeme marinádou a grilujeme je z druhé strany dalších 10 minut.
- Máme hotovo a můžeme rovnou podávat. Zbytek marinády můžete použít jako dip k příloze. A jaká příloha je ta nejlepší? Přeci chléb a křen. Ale samozřejmě si k pečeným žebrům můžete dát domácí hranolky, grilovanou zeleninu nebo lehký salátek.
Poznámky
Nutriční hodnoty
Jakou dát přílohu?
Zbytek marinády můžete použít jako dip k příloze. A jaká příloha je ta nejlepší? Přeci chléb a křen. Ale samozřejmě si k pečeným žebrům můžete dát domácí hranolky, grilovanou zeleninu nebo lehký salátek.
Vyzkoušejte i další recepty – například Karamelizované párky ve slanině
Komentáře