recept na pečená žebra

Recept na šťavnatá pečená žebra v Coca-cole bez marinování

Milujete grilování? A víte, že si vůni a chuť grilované dobroty můžete dopřát i u vás doma? Stačí vám k tomu marináda z coly a trouba. Tady je recept na šťavnatá pečená žebra!

Příběh receptu

Jak vznikl recept na pečená žebra na Coca-cole? Přítel miluje maso. Takže, když viděl v masně žebra, okamžitě na ně dostal chuť, Problém byl v tom, že jsem žebra ještě nikdy nepekla. Trochu jsem se bála, že budou suchá. Ale v americké kuchařce jsem našla recept na žebra bez nutnosti marinování. Recept jsem si samozřejmě upravila dle dostupných surovin a samozřejmě podle své chuti.

pečená žebra podle brunety v kuchyni

Vznikl z toho recept na lahodná a šťavnatá žebra bez nutnosti předchozího marinování. Za přibližně dvě a půl hodiny můžete baštit skvělý chlapský oběd.

Žebra na Coca-cole – pečení vs. grilování

Výhodou tohoto receptu je to, že je univerzální po celý rok. V létě ho můžete použít na grilování dobrot na zahradní párty nebo jen tak na posezení s přáteli. A po zbytek roku si můžete pečená žebra v Coca-cole udělat doma v troubě. A pokud máte funkci „gril“ tak jen lépe!

pečená žebra recept

Jaké maso použít?

Je jenom na vás, jestli použijete vepřová nebo hovězí žebra. Nezapomeňte, ale, že každý druh masa má jinou chuť i vlastnost. Za mě jsou pro tento recept lepší vepřová žebra – jak pro grilování, tak pro pečení. Jsou menší, jemnější a po grilování nebo pečení jsou šťavnaté.

Hovězí žebra jsou sice masitější, ale používám je spíše pro pomalý hrnec.

recept na pečená žebra

Recept na pečená žebra na Coca-cole

Šťavnatá pečená žebra v Coca-cole bez marinování

Voňavá, lahodná a šťavnatá žebra, po kterých se slehne zem. Můžete je grilovat, ale skvěle chutnají také připravené v troubě.
5 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy15 minuty
Čas vaření/pečení2 hod 30 minuty
Čas celkem2 hod 45 minuty
Počet porcí: 2 porce
Chod: hlavní jídla
Typ jídla: maso
Národní kuchyně: americká
Obtížnost: pro zkušené
Příležitost: grilování, večer s přáteli

Ingredience

Ingredience na pečená žebra
  • 2 ks žebra s kostí
  • 2 hrnky Coca-Cola
  • sůl, (podle chuti)
  • pepř, (podle chuti)
  • chilli, (podle chuti)
  • máslo, (nepovinné - na vymazání pekáčku do trouby)
Ingredience na marinádu
  • 2 lžic med
  • 5 lžic kečup
  • 4 lžíce worcestrová omáčka
  • 4 lžíce hořčice
  • 1 lžíce jablečný ocet
  • Coca-Cola

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

Jak na to

  • Žebra je potřeba důkladně očistit.
    To znamená, že odstraníme blánu, žebra následně omyjeme a osušíme kuchyňskými utěrkami.
    recept na pečená žebra
  • Následně žebra osolíme a opepříme ze všech stran a takto připravená žebra vložíme do máslem vymazaného pekáčku.
    Pokud vám nevadí pikantnější varianta, nasypte chilli koření podle chuti do hrnku s Coca-Colou a důkladně promíchejte. Coca-Colu nalijeme pod žebra a celou zapékací nádobu přikryjeme alobalem. Pečeme cca na 2 hodiny na 170 ° C.
    pečená žebra podle brunety v kuchyni
  • Příprava marinády:
    Mezitím si do menšího hrnce připravíme marinádu. Smícháme med, kečup, worchester, hořčici, jablečný ocet a Coca-Colu a pomalu celou směs zahřejeme na plotně. Vše důkladně promícháme, aby nebyly v marinádě hrudky a necháme projít varem. Opět můžete přisypat trochu chilli, pokud máte raději pikantnější marinády. Takto připravenou marinádu odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
    grilovací marináda z Coca-coly
  • Jakmile jsou žebra upečená, vyndáme je z trouby, potřeme je naší připravenou marinádou a vložíme je zpět do trouby. Tentokrát už bez alobalu. Nastavíme režim grilování a grilujeme přibližně 10 minut. Žebra otočíme, potřeme marinádou a grilujeme je z druhé strany dalších 10 minut.
    pečená žebra recept
  • Máme hotovo a můžeme rovnou podávat. Zbytek marinády můžete použít jako dip k příloze. A jaká příloha je ta nejlepší? Přeci chléb a křen. Ale samozřejmě si k pečeným žebrům můžete dát domácí hranolky, grilovanou zeleninu nebo lehký salátek.
    recept na pečená žebra

Poznámky

Skvěle chutnají z trouby i grilovaná! 

Nutriční hodnoty

Kalorie: 450kcal | Sacharidy: 18g | Bílkoviny: 1g | Tuky: 42g | Nasycené mastné kyseliny: 24g | Cholesterol: 121mg | Vláknina: 0.1g | Cukr: 17g | Vápník: 17mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
letní grilovačka, nepočítám kalorie, žebra

Jakou dát přílohu?

Zbytek marinády můžete použít jako dip k příloze. A jaká příloha je ta nejlepší? Přeci chléb a křen. Ale samozřejmě si k pečeným žebrům můžete dát domácí hranolky, grilovanou zeleninu nebo lehký salátek.

Vyzkoušejte i další recepty – například Karamelizované párky ve slanině

Podobné články

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu