recept na třešňové knedlíky

Recept na třešňové knedlíky ze špaldové mouky

Sezóna třešní je tady! Vyzkoušejte tento rychlý a jednoduchý recept na třešňové knedlíky ze špaldové mouky a zamlsejte si zdravě.

Příběh receptu

Knedlíky plněné ovocem miluji již od dětství. A je jedno jestli s jahodami, třešněmi, jablky, meruňkami, borůvkami a dalším ovocem. Samozřejmě, že nejlepší knedlíky dělá vždycky moje babička a rozhodně se nemá smysl se s jejím vařením a pečením srovnávat. Oproti ní jsem velký břídil. 😊

Ale co se týče zdravých knedlíků, ty zvládám skvěle. A dnes se s vámi podělím o tento jednoduchý recept ze špaldové mouky, který zvládne i začátečník. Standardně dělám jahodové nebo borůvkové knedlíky, ale zrovna jsme měli dost třešní, takže po několika hodinách vypeckování jsem dostala chuť na knedlíky.    

Třešňové knedlíky ze špaldové mouky

Sezóna třešní je tady! Vyzkoušejte tento rychlý a jednoduchý recept na třešňové knedlíky ze špaldové mouky a zamlsejte si zdravě.
5 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy20 minuty
Čas vaření/pečení6 minuty
Čas celkem26 minuty
Počet porcí: 4 porce
Chod: hlavní jídla, snídaně a brunch
Typ jídla: knedlíky, sladká jídla
Národní kuchyně: bavorská, česká, moravská, rakouská
Obtížnost: snadné
Speciální strava: pro děti od 1 roku
Příležitost: narozeniny, párty a oslavy, recepty pro každý den, romantická večeře, Valentýn, večer s přáteli

Ingredience

  • 250 g třešně, (vypeckované)
  • 4 lžičky med, (2 lžičky do těsta a 2 na polití)
  • 300 g špaldová mouka
  • 40 g olej
  • 100 ml mléko, (vlažné)
  • 175 g polotučný tvaroh
  • 1 ks žloutek
  • špetka sůl
  • máslo, (rozpuštěné na polití)
na posypání: co máte rádi – skořice, holandské kakao, tvaroh, jogurt, čerstvé ovoce atd.

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

Jak na to

  • Do velkého hrnce nalijte vodu a dejte ji vařit.
    Mezitím si připravte těsto: ve velké míse smíchejte celozrnnou špaldovou mouku, olej, mléko, tvaroh, žloutek, špetku soli a 2 lžičky medu. Pokud máte kuchyňského robota, tak ho nechte vymíchat těsto, v opačném případě použijte ruce a vařečku.
    recepty z třešní
  • Až budete mít z těsta bochánek, který se nelepí na mísu, vyklopte ho na prkénko nebo na vál. Pak už stačí jen odtrhnout kus těsta, udělat z něj placičku a následně do ní zabalit kousky třešní. Babička mě vždycky při přípravě knedlíků upozorňovala na to, že je potřeba hlídat, aby v něm nebyla díra. Přeci nechcete, aby se voda dostala až k třešním.
    recept na zdravé třešňové knedlíky
  • Třešňové knedlíky pokládejte do vroucí vody v hrnci a počkejte, než vyplavou na povrch. Trvá to přibližně 5 minut podle toho, jak velké knedlíky vytvoříte. Hotové knedlíky rozdělíme na talíře a polijeme rozpuštěným máslem se zbytkem medu. Můžete je posypat tím, co máte rádi – holandským kakaem, skořicí, tvarohem, ovocem nebo jogurtem. Já miluji skořici, takže u mě je volba jasná!
    recept na třešňové knedlíky

Nutriční hodnoty

Kalorie: 649kcal | Sacharidy: 82g | Bílkoviny: 18g | Tuky: 30g | Nasycené mastné kyseliny: 11g | Cholesterol: 45mg | Vláknina: 8g | Cukr: 25g | Vápník: 107mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
1. máj, dětské recepty, fitness recepty, jako od babičky, jídlo do krabičky, neplýtváme jídlem, recepty pro děti od 1 roku, rychlé recepty do 30 minut, třešňová sezóna, Valentýn, základní recepty, zdravé mlsání

Recept na třešňové knedlíky ze špaldové mouky

obtížnost: snadné • doba přípravy: 15-20 minut • doba vaření: 5–6 minut • počet porcí: 4 porce

recept na třešňové knedlíky

Ingredience na třešňové knedlíky

Na 4 porce zdravých třešňových knedlíků budete potřebovat následující ingredience:

  • 250 g vypeckovaných třešní
  • 4 lžičky medu (2 lžičky do těsta a 2 na polití)
  • 300 g špaldové mouky
  • 40 g oleje
  • 100 ml vlažného mléka
  • 175 g polotučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • špetku soli
  • rozpuštěné máslo na polití
  • na posypání: co máte rádi – skořice, holandské kakao, tvaroh, jogurt, čerstvé ovoce atd.  

Postup

Pokud nemáte vypeckované a omyté třešně, tak si je nejdříve připravte. Není nic horšího než jíst knedlíky a každou chvíli kousat do pecek nebo je plivat na talíř. Ano, je to trochu nuda a starost a nikoho to nebaví, ale rozhodně je to lepší varianta než tam hodit celé třesně a půlku oběda hrát, „kdo se trefí do talíře“.   

Nevíte, jak jednoduše a efektivně odpeckovat třešně? Mrkněte na článek Osvědčené tipy na odpeckování třešní

Do velkého hrnce nalijte vodu a dejte ji vařit. Mezitím si připravte těsto: ve velké míse smíchejte celozrnnou špaldovou mouku, olej, mléko, tvaroh, žloutek, špetku soli a 2 lžičky medu. Pokud máte kuchyňského robota, tak ho nechte vymíchat těsto, v opačném případě použijte ruce a vařečku.

Až budete mít z těsta bochánek, který se nelepí na mísu, vyklopte ho na prkénko nebo na vál. Pak už stačí jen odtrhnout kus těsta, udělat z něj placičku a následně do ní zabalit kousky třešní. Babička mě vždycky při přípravě knedlíků upozorňovala na to, že je potřeba hlídat, aby v něm nebyla díra. Přeci nechcete, aby se voda dostala až k třešním.  

 

Třešňové knedlíky pokládejte do vroucí vody v hrnci a počkejte, než vyplavou na povrch. Trvá to přibližně 5 minut podle toho, jak velké knedlíky vytvoříte. Hotové knedlíky rozdělíme na talíře a polijeme rozpuštěným máslem se zbytkem medu. Můžete je posypat tím, co máte rádi – holandským kakaem, skořicí, tvarohem, ovocem nebo jogurtem. Já miluji skořici, takže u mě je volba jasná!

Dobrou chuť!

A pokud se rozhodnete recept vyzkoušet, pochlubte se na Instagramu #brunetavkuchyni nebo označením @lady_noir_cz.

Podobné články

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu