Recept na třešňové knedlíky ze špaldové mouky
Sezóna třešní je tady! Vyzkoušejte tento rychlý a jednoduchý recept na třešňové knedlíky ze špaldové mouky a zamlsejte si zdravě.
Příběh receptu
Knedlíky plněné ovocem miluji již od dětství. A je jedno jestli s jahodami, třešněmi, jablky, meruňkami, borůvkami a dalším ovocem. Samozřejmě, že nejlepší knedlíky dělá vždycky moje babička a rozhodně se nemá smysl se s jejím vařením a pečením srovnávat. Oproti ní jsem velký břídil. 😊
Ale co se týče zdravých knedlíků, ty zvládám skvěle. A dnes se s vámi podělím o tento jednoduchý recept ze špaldové mouky, který zvládne i začátečník. Standardně dělám jahodové nebo borůvkové knedlíky, ale zrovna jsme měli dost třešní, takže po několika hodinách vypeckování jsem dostala chuť na knedlíky.
Třešňové knedlíky ze špaldové mouky
Ingredience
- 250 g třešně, (vypeckované)
- 4 lžičky med, (2 lžičky do těsta a 2 na polití)
- 300 g špaldová mouka
- 40 g olej
- 100 ml mléko, (vlažné)
- 175 g polotučný tvaroh
- 1 ks žloutek
- špetka sůl
- máslo, (rozpuštěné na polití)
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Do velkého hrnce nalijte vodu a dejte ji vařit. Mezitím si připravte těsto: ve velké míse smíchejte celozrnnou špaldovou mouku, olej, mléko, tvaroh, žloutek, špetku soli a 2 lžičky medu. Pokud máte kuchyňského robota, tak ho nechte vymíchat těsto, v opačném případě použijte ruce a vařečku.
- Až budete mít z těsta bochánek, který se nelepí na mísu, vyklopte ho na prkénko nebo na vál. Pak už stačí jen odtrhnout kus těsta, udělat z něj placičku a následně do ní zabalit kousky třešní. Babička mě vždycky při přípravě knedlíků upozorňovala na to, že je potřeba hlídat, aby v něm nebyla díra. Přeci nechcete, aby se voda dostala až k třešním.
- Třešňové knedlíky pokládejte do vroucí vody v hrnci a počkejte, než vyplavou na povrch. Trvá to přibližně 5 minut podle toho, jak velké knedlíky vytvoříte. Hotové knedlíky rozdělíme na talíře a polijeme rozpuštěným máslem se zbytkem medu. Můžete je posypat tím, co máte rádi – holandským kakaem, skořicí, tvarohem, ovocem nebo jogurtem. Já miluji skořici, takže u mě je volba jasná!
Nutriční hodnoty
Recept na třešňové knedlíky ze špaldové mouky
obtížnost: snadné • doba přípravy: 15-20 minut • doba vaření: 5–6 minut • počet porcí: 4 porce
Ingredience na třešňové knedlíky
Na 4 porce zdravých třešňových knedlíků budete potřebovat následující ingredience:
- 250 g vypeckovaných třešní
- 4 lžičky medu (2 lžičky do těsta a 2 na polití)
- 300 g špaldové mouky
- 40 g oleje
- 100 ml vlažného mléka
- 175 g polotučného tvarohu
- 1 žloutek
- špetku soli
- rozpuštěné máslo na polití
- na posypání: co máte rádi – skořice, holandské kakao, tvaroh, jogurt, čerstvé ovoce atd.
Postup
Pokud nemáte vypeckované a omyté třešně, tak si je nejdříve připravte. Není nic horšího než jíst knedlíky a každou chvíli kousat do pecek nebo je plivat na talíř. Ano, je to trochu nuda a starost a nikoho to nebaví, ale rozhodně je to lepší varianta než tam hodit celé třesně a půlku oběda hrát, „kdo se trefí do talíře“.
Nevíte, jak jednoduše a efektivně odpeckovat třešně? Mrkněte na článek Osvědčené tipy na odpeckování třešní.
Do velkého hrnce nalijte vodu a dejte ji vařit. Mezitím si připravte těsto: ve velké míse smíchejte celozrnnou špaldovou mouku, olej, mléko, tvaroh, žloutek, špetku soli a 2 lžičky medu. Pokud máte kuchyňského robota, tak ho nechte vymíchat těsto, v opačném případě použijte ruce a vařečku.
Až budete mít z těsta bochánek, který se nelepí na mísu, vyklopte ho na prkénko nebo na vál. Pak už stačí jen odtrhnout kus těsta, udělat z něj placičku a následně do ní zabalit kousky třešní. Babička mě vždycky při přípravě knedlíků upozorňovala na to, že je potřeba hlídat, aby v něm nebyla díra. Přeci nechcete, aby se voda dostala až k třešním.
Třešňové knedlíky pokládejte do vroucí vody v hrnci a počkejte, než vyplavou na povrch. Trvá to přibližně 5 minut podle toho, jak velké knedlíky vytvoříte. Hotové knedlíky rozdělíme na talíře a polijeme rozpuštěným máslem se zbytkem medu. Můžete je posypat tím, co máte rádi – holandským kakaem, skořicí, tvarohem, ovocem nebo jogurtem. Já miluji skořici, takže u mě je volba jasná!
Dobrou chuť!
A pokud se rozhodnete recept vyzkoušet, pochlubte se na Instagramu #brunetavkuchyni nebo označením @lady_noir_cz.
Komentáře