recept na vanilkové rohlíčky
| | | |

Tradiční recept na vanilkové rohlíčky z mandlí

Tradiční vanilkové rohlíčky

Tradiční recept na původní rakouské vanilkové rohlíčky, které můžete vyzkoušet i doma.
Ještě nikdo nehodnotil
Čas přípravy30 minuty
Čas vaření/pečení10 minuty
Nicnedělání8 hod
Čas celkem8 hod 40 minuty
Počet porcí: 40 ks
Chod: dezerty a pečení
Typ jídla: cukroví
Národní kuchyně: česká, rakouská
Obtížnost: pro zkušené

Ingredience

  • 300 g hladká mouka
  • 40 g moučkový cukr
  • 200 g máslo
  • 2 žloutek
  • citronová kůra
  • 1/2 vanilkový lusk, (případně vanilkové aroma)
  • 100 g mandle
Ingredience na obalení:
  • 2 sáčky vanilkový cukr
  • 1 šálek moučkový cukr

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

plech na pečení
pečicí papír
vál
váleček

Jak na to

1. fáze – příprava těsta

  • Nejdříve ze všeho si vyndejte z lednice a ze špajzu všechny ingredience, aby měly pokojovou teplotu. Poté na sucho opražte mandle. Nepřipalte je! Poté je nechte vychladnout a následně je namelte.
  • Prosejte mouku a moučkový cukr do mísy. Přidejte změklé máslo, 2 žloutky, citronovou kůru, vanilkový lusk nebo aroma a namleté mandle. Vše důkladně zapracujte na hladké těsto. Vytvořené těsto zabalte do potravinářské folie a nechte ideálně přes noc v lednici.

2. fáze – pečení

  • Předehřejte si troubu na180°C. Na plech si položte pečicí papír a vyndejte těsto z lednice.
  • Z těsta vytvořte váleček o průměru asi 3 cm. Z něj odkrajujte stejně velké dílky, které rozválejte na válečky. Zahněte je do tvaru půlměsíců a pečte při 180° C asi 10 minut. Vanilkové rohlíčky by měly lehce zespoda zezlátnout.
  • Upečené rohlíčky vyndejte z trouby a nechte je asi 3 minuty odpočinout na plechu. Mezitím si smíchejte v misce vanilkový cukr a hladký cukr na obalení rohlíčků. Ještě teplé rohlíčky opatrně obalujte v této cukrové směsi a dávejte na tác nebo na studený plech vychladnout.
  • Potom je můžete dávat do krabičky a připravit na Vánoce.
Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
jedlé dárky, nepočítám kalorie, Vánoce, vánoční cukroví

Vůně vanilkových rohlíčků prostě patří k Vánocům. Pojďte vyzkoušet tradiční recept na vanilkové rohlíčky z mandlí podle původní rakousko-uherské receptury.

Vanilkové rohlíčky provoní každé Vánoce. Jedná se o jedno z nejoblíbenějších cukroví, které zdobí nejenom český štědrovečerní stůl.

Historie vanilkových rohlíčků

Malé rohlíčky z křehkého těsta ve tvaru půlměsíce, které obalujeme v moučkovém cukru. Ano, to jsou vanilkové rohlíčky. Ale přemýšleli jste někdy, odkud se vzaly? Proč mají tvar půlměsíce?

I když jsou vanilkové rohlíčky součástí českých Vánoc, tradici v Čechách rozhodně nehledejte. Vanilkové rohlíčky pochází z rakouské Vídně. Podle pověsti se začaly péct ve Vídni v roce 1683 na počest porážky osmanských vojsk u Vídně. Osmanská říše tehdy měla na vlajce půlměsíc, proto se začaly péct vanilkové půlměsíčky. Vanilkové rohlíčky se potom rozšířily po celé Rakousko-uherské monarchii, ve které bylo mimo jiné také dnešní Polsko, Česko, Slovensko, Rumunsko, Rakousko a další země. Tradice vanilkových rohlíčků přetrvává i v těchto zemích.

Zajímá vás další historie českého cukroví? Přečtěte si také můj článek Historie vánočního cukroví – tradice vánočního cukroví v Čechách

vanilkové rohlíčky recept

Původní recept na vanilkové rohlíčky

Receptů na vanilkové rohlíčky najdete opravdu spoustu. Různé obměny mouky, másla, různé poměry surovin a také různé koření a druhy ořechů. Ale v původním rakouském receptu se používají zásadně mleté mandle. A právě tato původní receptura mě inspirovala pro vytvoření tohoto receptu.

Chcete si usnadnit pečení vánočního cukroví? Vytvořte si plán pečení a mějte přehled nad počtem druhů i nad časovým harmonogramem. Plán najdete ke stažení zdarma v sekci „Ke stažení“ nebo v mém článku Plán pečení vánočního cukroví – kdy začít péct vánoční cukroví?

Tradiční recept na vanilkové rohlíčky z mandlí

recept na vanilkové rohlíčky

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • 1/2 vanilkového lusku (případně vanilkové aroma)
  • 100 g mandlí
  • na obalení: 2 sáčky vanilkového cukru a 1 šálek moučkového cukru

Postup:

1. fáze příprava těsta

Nejdříve ze všeho si vyndejte z lednice a ze špajzu všechny ingredience, aby měly pokojovou teplotu. Poté na sucho opražte mandle. Nepřipalte je! Poté je nechte vychladnout a následně je namelte.

Prosejte mouku a moučkový cukr do mísy. Přidejte změklé máslo, 2 žloutky, citronovou kůru, vanilkový lusk nebo aroma a namleté mandle. Vše důkladně zapracujte na hladké těsto. Vytvořené těsto zabalte do potravinářské folie a nechte ideálně přes noc v lednici.

2. fáze pečení

Předehřejte si troubu na180°C. Na plech si položte pečicí papír a vyndejte těsto z lednice.

Z těsta vytvořte váleček o průměru asi 3 cm. Z něj odkrajujte stejně velké dílky, které rozválejte na válečky. Zahněte je do tvaru půlměsíců a pečte při 180° C asi 10 minut. Vanilkové rohlíčky by měly lehce zespoda zezlátnout.

Upečené rohlíčky vyndejte z trouby a nechte je asi 3 minuty odpočinout na plechu. Mezitím si smíchejte v misce vanilkový cukr a hladký cukr na obalení rohlíčků. Ještě teplé rohlíčky opatrně obalujte v této cukrové směsi a dávejte na tác nebo na studený plech vychladnout.

Potom je můžete dávat do krabičky a připravit na Vánoce.

Tradiční vanilkové rohlíčky

Tradiční recept na původní rakouské vanilkové rohlíčky, které můžete vyzkoušet i doma.
Ještě nikdo nehodnotil
Čas přípravy30 minuty
Čas vaření/pečení10 minuty
Nicnedělání8 hod
Čas celkem8 hod 40 minuty
Počet porcí: 40 ks
Chod: dezerty a pečení
Typ jídla: cukroví
Národní kuchyně: česká, rakouská
Obtížnost: pro zkušené

Ingredience

  • 300 g hladká mouka
  • 40 g moučkový cukr
  • 200 g máslo
  • 2 žloutek
  • citronová kůra
  • 1/2 vanilkový lusk, (případně vanilkové aroma)
  • 100 g mandle
Ingredience na obalení:
  • 2 sáčky vanilkový cukr
  • 1 šálek moučkový cukr

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

plech na pečení
pečicí papír
vál
váleček

Jak na to

1. fáze – příprava těsta

  • Nejdříve ze všeho si vyndejte z lednice a ze špajzu všechny ingredience, aby měly pokojovou teplotu. Poté na sucho opražte mandle. Nepřipalte je! Poté je nechte vychladnout a následně je namelte.
  • Prosejte mouku a moučkový cukr do mísy. Přidejte změklé máslo, 2 žloutky, citronovou kůru, vanilkový lusk nebo aroma a namleté mandle. Vše důkladně zapracujte na hladké těsto. Vytvořené těsto zabalte do potravinářské folie a nechte ideálně přes noc v lednici.

2. fáze – pečení

  • Předehřejte si troubu na180°C. Na plech si položte pečicí papír a vyndejte těsto z lednice.
  • Z těsta vytvořte váleček o průměru asi 3 cm. Z něj odkrajujte stejně velké dílky, které rozválejte na válečky. Zahněte je do tvaru půlměsíců a pečte při 180° C asi 10 minut. Vanilkové rohlíčky by měly lehce zespoda zezlátnout.
  • Upečené rohlíčky vyndejte z trouby a nechte je asi 3 minuty odpočinout na plechu. Mezitím si smíchejte v misce vanilkový cukr a hladký cukr na obalení rohlíčků. Ještě teplé rohlíčky opatrně obalujte v této cukrové směsi a dávejte na tác nebo na studený plech vychladnout.
  • Potom je můžete dávat do krabičky a připravit na Vánoce.
Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
jedlé dárky, nepočítám kalorie, Vánoce, vánoční cukroví

Vyzkoušejte i další recepty na vánoční cukroví:

Tradiční linecké cukroví
Tradiční recept na původní rakouské linecké cukroví, které můžete vyzkoušet i doma.
Chci recept
recept na linecké cukroví
Tradiční vanilkové rohlíčky
Tradiční recept na původní rakouské vanilkové rohlíčky, které můžete vyzkoušet i doma.
Chci recept
recept na vanilkové rohlíčky
Perníkové koření podle Brunety v kuchyni
Voňavé a hřejivé perníkové koření, které můžete použít při přípravě perníku, vánočního cukroví a dalších sladkých dezertů a polev.
Chci recept
recept na perníkové koření
Tradiční španělské Polvorones
Vyzkoušejte křehké, voňavé a lahodné sušenky Polvorones podle tradičního španělského receptu.
Chci recept
vánoční cukroví v zahraničí - španělsko
Nepečené Včelí úlky (vosí hnízda)
Vyzkoušejte výborné včelí úlky (nebo vosí hnízda) - prostě kakaové nepečené homolky, které nesmí chybět na žádném vánočním stole!
Chci recept
recept na včelí úly, recept na včelí úlky, recept na vosí hnízda

Podobné články

3 Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu