Vláčná bábovka z vaječného likéru
Zbyl vám doma vaječňák a nevíte, co s ním? Upečte si vláčnou bábovku z vaječného likéru! Dělali jste jarní úklid v ledničce a objevili jste tam vaječný koňak? Pokud už jste z Vánoc přepití a víte, že ho nevypijete, vyzkoušejte ho na pečení. Já jsem se pustila do bábovky. Bábovka z vaječného likéru je velice snadná na přípravu. A neodolá ji nikdo! Byla hned pryč! 🤭
Proč přidat vaječný likér? Vaječňák dodá těstu vláčnost a nádhernou vůni. Ať už máte domácí vaječný likér nebo ten kupovaný, věřte, že v této bábovce budou chutnat oba skvěle!
Recept: bábovka z vaječného likéru
obtížnost: snadné • počet porcí: 12 (forma o průměru 22 cm) • doba přípravy: cca 25 minut • doba pečení: cca 60 minut
Ingredience
Na těsto:
- 5 vajec
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g cukru (může být krupice i krystal)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 polévková lžíce kakaa
- 1 sáček prášku do pečiva
- 250 ml oleje
- 250 ml vaječného likéru
Na vymazání formy:
- 1 lžíce oleje
- lžíce hrubé mouky nebo sušeného kokosu
Jak připravit bábovku z vaječného likéru
Vejce a likér si z ledničky vyndejte jako první. Ideálně 2 hodiny předem, aby měly ingredience pokojovou teplotu.
Vše peču v horkovzdušné troubě, takže troubu zapínám až déle. Ale pokud víte, že vaší troubě předehřívání trvá, nejdříve ze všeho si dejte předehřát troubu na 175 °C.
Vejce vyšlehejte do pěny. Jakmile začnou nabývat na objemu, přidejte postupně po lžicích cukr a vanilkový cukr. Pokud šleháte ručně, šlehejte cca 10 minut. Pokud používáte kuchyňského robota, postačí vám šlehat cca 5 minut. Cílem je, aby vznikla hustější lesklá nadýchaná směs.
Za stálého míchání přilejte tenkým pramínkem olej. Následně stejným způsobem přilijte vaječný likér o pokojové teplotě. Do této směsi následně vmíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva.
Z takto připraveného těsta si odlijte 1/3 do jiné misky. Do této třetinky těsta vmíchejte 1 lžíci prosátého kakaa.
V tuto chvíli si předehřívám horkovzdušnou troubu na 175 °C a mezitím si připravím formu na pečení.
Bábovkovou formu si důkladně vymažte olejem a vysypte hrubou moukou nebo kokosem. Dejte si opravdu záležet, ať nevynecháte žádné místo, kam by se mohlo těsto přichytit!
Do takto připravené bábovkové formy si navrstvěte těsto – nejdříve 1/2 světlého těsta, potom celé kakaové těsto a na závěr poslední polovinu světlého těsta. Bábovkovou formu s těstem vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte cca 60 minut, dokud není špejle po vpichu do těsta čistá.
Hotovou bábovku z vaječného likéru nechte vychladnout na mřížce a poté ji opatrně vyklopte. Vychladlou bábovku můžete pocukrovat nebo ji nechat jen tak. Dobrou chuť!
Vláčná bábovka z vaječného likéru
Ingredience
- 5 ks vejce
- 300 g polohrubá mouka
- 200 g cukr, (může být krupice i krystal)
- 1 sáček vanilkový cukr
- 1 polévková lžíce holandské kakao
- 1 sáček kypřicí prášek
- 250 ml olej
- 250 ml vaječný likér
- 1 lžíce olej
- 1 lžíce hrubá mouka, (nebo sušený kokos)
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Vejce a likér si z ledničky vyndejte jako první. Ideálně 2 hodiny předem, aby měly ingredience pokojovou teplotu.
- Předehřejte si troubu na 175℃.Vejce vyšlehejte do pěny. Jakmile začnou nabývat na objemu, přidejte postupně po lžicích cukr a vanilkový cukr. Pokud šleháte ručně, šlehejte cca 10 minut. Pokud používáte kuchyňského robota, postačí vám šlehat cca 5 minut. Cílem je, aby vznikla hustější lesklá nadýchaná směs.
- Za stálého míchání přilejte tenkým pramínkem olej. Následně stejným způsobem přilijte vaječný likér o pokojové teplotě. Do této směsi následně vmíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva.
- Z takto připraveného těsta si odlijte ⅓ do jiné misky. Do této třetinky těsta vmíchejte 1 lžíci prosátého kakaa.
- Bábovkovou formu si důkladně vymažte olejem a vysypte hrubou moukou nebo kokosem. Dejte si opravdu záležet, ať nevynecháte žádné místo, kam by se mohlo těsto přichytit!
- Do takto připravené bábovkové formy si navrstvěte těsto – nejdříve ½ světlého těsta, potom celé kakaové těsto a na závěr poslední polovinu světlého těsta. Bábovkovou formu s těstem vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte cca 60 minut, dokud není špejle po vpichu do těsta čistá.
- Hotovou bábovku z vaječného likéru nechte vychladnout na mřížce a poté ji opatrně vyklopte. Vychladlou bábovku můžete pocukrovat nebo ji nechat jen tak. Dobrou chuť!
Komentáře