bábovka z vaječného likéru recept
| | | |

Vláčná bábovka z vaječného likéru

Vláčná bábovka z vaječného likéru

Zbyl vám doma vaječňák a nevíte, co s ním? Upečte si vláčnou bábovku z vaječného likéru! Bábovka z vaječného likéru je velice snadná na přípravu. A neodolá ji nikdo! Byla hned pryč! Vaječňák dodá těstu vláčnost a nádhernou vůni. 
5 od 2 hodnocení
Čas přípravy25 minuty
Čas vaření/pečení1 hodina
Čas celkem1 hodina 25 minuty
Počet porcí: 12 porcí
Chod: dezerty a pečení
Typ jídla: bábovky, sladká jídla
Národní kuchyně: česká, německá, polská, rakouská
Obtížnost: pro zkušené

Ingredience

Ingredience na těsto:
  • 5 ks vejce
  • 300 g polohrubá mouka
  • 200 g cukr, (může být krupice i krystal)
  • 1 sáček vanilkový cukr
  • 1 polévková lžíce holandské kakao
  • 1 sáček kypřicí prášek
  • 250 ml olej
  • 250 ml vaječný likér
Ingredience na vymazání formy:
  • 1 lžíce olej
  • 1 lžíce hrubá mouka, (nebo sušený kokos)

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

Jak na to

  • Vejce a likér si z ledničky vyndejte jako první. Ideálně 2 hodiny předem, aby měly ingredience pokojovou teplotu.
  • Předehřejte si troubu na 175℃.
    Vejce vyšlehejte do pěny. Jakmile začnou nabývat na objemu, přidejte postupně po lžicích cukr a vanilkový cukr. Pokud šleháte ručně, šlehejte cca 10 minut. Pokud používáte kuchyňského robota, postačí vám šlehat cca 5 minut. Cílem je, aby vznikla hustější lesklá nadýchaná směs.
  • Za stálého míchání přilejte tenkým pramínkem olej. Následně stejným způsobem přilijte vaječný likér o pokojové teplotě. Do této směsi následně vmíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva.
  • Z takto připraveného těsta si odlijte ⅓ do jiné misky. Do této třetinky těsta vmíchejte 1 lžíci prosátého kakaa.
  • Bábovkovou formu si důkladně vymažte olejem a vysypte hrubou moukou nebo kokosem. Dejte si opravdu záležet, ať nevynecháte žádné místo, kam by se mohlo těsto přichytit!
  • Do takto připravené bábovkové formy si navrstvěte těsto – nejdříve ½ světlého těsta, potom celé kakaové těsto a na závěr poslední polovinu světlého těsta. Bábovkovou formu s těstem vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte cca 60 minut, dokud není špejle po vpichu do těsta čistá.
  • Hotovou bábovku z vaječného likéru nechte vychladnout na mřížce a poté ji opatrně vyklopte. Vychladlou bábovku můžete pocukrovat nebo ji nechat jen tak. Dobrou chuť!
Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
jako od babičky, jídlo do krabičky, neplýtváme jídlem, pečení, základní recepty

Zbyl vám doma vaječňák a nevíte, co s ním? Upečte si vláčnou bábovku z vaječného likéru! Dělali jste jarní úklid v ledničce a objevili jste tam vaječný koňak? Pokud už jste z Vánoc přepití a víte, že ho nevypijete, vyzkoušejte ho na pečení. Já jsem se pustila do bábovky. Bábovka z vaječného likéru je velice snadná na přípravu. A neodolá ji nikdo! Byla hned pryč! ????

Proč přidat vaječný likér? Vaječňák dodá těstu vláčnost a nádhernou vůni.  Ať už máte domácí vaječný likér nebo ten kupovaný, věřte, že v této bábovce budou chutnat oba skvěle!

Recept: bábovka z vaječného likéru

obtížnost: snadné • počet porcí: 12 (forma o průměru 22 cm) • doba přípravy: cca 25 minut • doba pečení: cca 60 minut

bábovka z vaječného likéru recept

Ingredience

Na těsto:

  • 5 vajec
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru (může být krupice i krystal)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 250 ml oleje
  • 250 ml vaječného likéru

Na vymazání formy:

  • 1 lžíce oleje
  • lžíce hrubé mouky nebo sušeného kokosu

Jak připravit bábovku z vaječného likéru

Vejce a likér si z ledničky vyndejte jako první. Ideálně 2 hodiny předem, aby měly ingredience pokojovou teplotu.

Vše peču v horkovzdušné troubě, takže troubu zapínám až déle. Ale pokud víte, že vaší troubě předehřívání trvá, nejdříve ze všeho si dejte předehřát troubu na 175 °C.

Vejce vyšlehejte do pěny. Jakmile začnou nabývat na objemu, přidejte postupně po lžicích cukr a vanilkový cukr. Pokud šleháte ručně, šlehejte cca 10 minut. Pokud používáte kuchyňského robota, postačí vám šlehat cca 5 minut. Cílem je, aby vznikla hustější lesklá nadýchaná směs.

Za stálého míchání přilejte tenkým pramínkem olej. Následně stejným způsobem přilijte vaječný likér o pokojové teplotě. Do této směsi následně vmíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva.

Z takto připraveného těsta si odlijte 1/3 do jiné misky. Do této třetinky těsta vmíchejte 1 lžíci prosátého kakaa.

V tuto chvíli si předehřívám horkovzdušnou troubu na 175 °C a mezitím si připravím formu na pečení.

Bábovkovou formu si důkladně vymažte olejem a vysypte hrubou moukou nebo kokosem. Dejte si opravdu záležet, ať nevynecháte žádné místo, kam by se mohlo těsto přichytit!

 

Do takto připravené bábovkové formy si navrstvěte těsto – nejdříve 1/2 světlého těsta, potom celé kakaové těsto a na závěr poslední polovinu světlého těsta. Bábovkovou formu s těstem vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte cca 60 minut, dokud není špejle po vpichu do těsta čistá.

Hotovou bábovku z vaječného likéru nechte vychladnout na mřížce a poté ji opatrně vyklopte. Vychladlou bábovku můžete pocukrovat nebo ji nechat jen tak. Dobrou chuť!

Vláčná bábovka z vaječného likéru

Zbyl vám doma vaječňák a nevíte, co s ním? Upečte si vláčnou bábovku z vaječného likéru! Bábovka z vaječného likéru je velice snadná na přípravu. A neodolá ji nikdo! Byla hned pryč! Vaječňák dodá těstu vláčnost a nádhernou vůni. 
5 od 2 hodnocení
Čas přípravy25 minuty
Čas vaření/pečení1 hodina
Čas celkem1 hodina 25 minuty
Počet porcí: 12 porcí
Chod: dezerty a pečení
Typ jídla: bábovky, sladká jídla
Národní kuchyně: česká, německá, polská, rakouská
Obtížnost: pro zkušené

Ingredience

Ingredience na těsto:
  • 5 ks vejce
  • 300 g polohrubá mouka
  • 200 g cukr, (může být krupice i krystal)
  • 1 sáček vanilkový cukr
  • 1 polévková lžíce holandské kakao
  • 1 sáček kypřicí prášek
  • 250 ml olej
  • 250 ml vaječný likér
Ingredience na vymazání formy:
  • 1 lžíce olej
  • 1 lžíce hrubá mouka, (nebo sušený kokos)

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

Jak na to

  • Vejce a likér si z ledničky vyndejte jako první. Ideálně 2 hodiny předem, aby měly ingredience pokojovou teplotu.
  • Předehřejte si troubu na 175℃.
    Vejce vyšlehejte do pěny. Jakmile začnou nabývat na objemu, přidejte postupně po lžicích cukr a vanilkový cukr. Pokud šleháte ručně, šlehejte cca 10 minut. Pokud používáte kuchyňského robota, postačí vám šlehat cca 5 minut. Cílem je, aby vznikla hustější lesklá nadýchaná směs.
  • Za stálého míchání přilejte tenkým pramínkem olej. Následně stejným způsobem přilijte vaječný likér o pokojové teplotě. Do této směsi následně vmíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva.
  • Z takto připraveného těsta si odlijte ⅓ do jiné misky. Do této třetinky těsta vmíchejte 1 lžíci prosátého kakaa.
  • Bábovkovou formu si důkladně vymažte olejem a vysypte hrubou moukou nebo kokosem. Dejte si opravdu záležet, ať nevynecháte žádné místo, kam by se mohlo těsto přichytit!
  • Do takto připravené bábovkové formy si navrstvěte těsto – nejdříve ½ světlého těsta, potom celé kakaové těsto a na závěr poslední polovinu světlého těsta. Bábovkovou formu s těstem vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte cca 60 minut, dokud není špejle po vpichu do těsta čistá.
  • Hotovou bábovku z vaječného likéru nechte vychladnout na mřížce a poté ji opatrně vyklopte. Vychladlou bábovku můžete pocukrovat nebo ji nechat jen tak. Dobrou chuť!
Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
jako od babičky, jídlo do krabičky, neplýtváme jídlem, pečení, základní recepty

Podobné články

Komentáře

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu