Domácí makové mléko plné živin bez laktózy
Zdravá a chutná alternativa mléka – to je domácí makové mléko. Stačí vám hrstka máku a voda a můžete si vykouzlit zdravou a na bílkoviny bohatou variantu mléka bez laktózy.
Příběh receptu
Mák je v mnoha zemích považován za halucinogen a nesmí se pěstovat, což u nás naštěstí neplatí. Mák je totiž kvalitním zdrojem bílkovin, zinku, železa, hořčíku a hlavně vápníku. 100 g máku obsahuje 1460 mg vápníku. Pro srovnání například sójové mléko má 120 mg, 100 g luštěnin má 143 mg a 100 g brokolice obsahuje 77 mg. Mák je tedy velice užitečný, zdravý a bezlaktózový produkt.
Mák také pomáhá předcházet rakovině prsu a bojuje i s depresemi, protože pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu. Jo a pokud trpíte migrénami, tohle vám také při pravidelné konzumaci pomůže. Osobně vyzkoušeno! Makové mléko si oblíbili lidé s alergií na laktózu a hojně se používá i v Raw stravě. Makové mléko můžete pít jen tak nebo jej použít jako základ do pudinků, smothies nebo dezertů. Jaj jej tedy připravit?
Recept na domácí makové mléko
Domácí makové mléko ze 2 ingrediencí
Ingredience
- 4 hrnečky modrý mák
- 6 hrnků voda, (přefiltrovaná nebo převařená studená voda)
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Mák přimícháme do studené přefiltrované vody a necháme odstát přibližně 2-3 hodiny. Pokud nemáte přefiltrovanou vodu, můžete použít i převařenou, ale nechejte ji nejdříve vychladnout!
- Mák ve vodě rozmixujeme tyčovým mixérem a přefiltrujeme do uzavíratelné flašky přes jemné sítko.
- Můžete přefiltrovat i přes plátýnko. Vzniklé makové mléko uchovávejte v ledničce maximálně po dobu 2 dnů.
Nutriční hodnoty
Z takto připraveného mléka můžete připravit dezerty, pudinky, ale mléko můžete použít pro své ranní Müsli. Samozřejmě se dá i klasicky pít. No, a jak už jistě víte, nerada plýtvám, takže zbytek máku nevyhazuji. Používám ho jako náplň do buchet, koláčů, dezertů nebo do Mug cake.
2 Komentáře