pečená granola s čokoládou

Recept: pečená granola s čokoládou a ořechy

Zdravá granola u vás doma? Jasně! Vyzkoušejte recept na pečenou granolu podle Brunety. Granola s čokoládou a ořechy vás dostane do kolen při každé vaší snídani!

Pečená granola s čokoládou je moje velká slabost. Miluji chuť a vůni čokolády v kombinaci s ořechy. Dávám si granolu k snídani nebo ke svačině, protože bych bez sladkého dopoledne asi nemohla fungovat. Skvěle se hodí do jogurtu, tvarohu nebo do mléka.

Doufám, že vám můj recept bude chutnat tak jako mně.

Co si mám představit pod slovem granola? 

Granola je spojení ovesných vloček, ořechů, medu a dalších dobrot. Tato směs se většinou peče, aby byla lahodně křupavá. A můžete ji koupit i v obchodě, ale ne všechny druhy jsou vhodné pro fitness snídaně, protože v sobě mají hodně cukrů. Jiné jsou sice kaloricky vyvážené, ale moc drahé. Já si připravuji pečenou granolu doma – zabere mi to jen půl hodiny času a vydrží mi 2 týdny ve špajzu a až 3 měsíce v mrazáku (nebo dokud ji nesním).

Recept: Pečená granola s čokoládou a ořechy

pečená granola s čokoládou

Ingredience (na 5 skleniček od přesnídávky):

  • 3 šálky ovesných vloček v celku
  • 1 ½ šálku semínek a ořechů – já použila kombinaci para ořechů, vlašských ořechů a slunečnicových semínek
  • špetka soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ½ šálku olivového oleje
  • ½ šálku medu
  • vysokoprocentní čokoláda

Postup přípravy:

Nejdřív jsem předehřála troubu na 170 stupňů. Mezitím jsem smíchala všechny suroviny kromě čokolády ve velké míse, aby se ingredience spojily.

Celou směs jsem vyklopila na pečicí papír na plech. Vložila jsem do předehřáté trouby a pekla jsem na 170 stupňů po dobu 10 minut. Směs jsem potom vařečkou promíchala a pekla dalších 10 minut.

Během pečení jsem si nakrájela kousky vysokoprocentní čokolády na malé kousíčky a dala bokem do misky. Když jsem vyndala hotovou granolu, vhodila jsem do ni kousky čokolády a nechala jsem ji vychladnout.

Skladování granoly

Po úplném vychladnutí můžete granolu dát do uzavíratelné sklenice, kde vydrží cca 2 týdny, nebo dokud ji nesníte. Někdy udělám granolu s čokoládou a ořechy ve větším množství a následně ji rozdělím na několik porcí. Každou porci uzavřu do pytlíku a vložím do mrazáku, kde vydrží po dobu 3 měsíců. Je to dobrota, ale doporučuji ji před konzumací na pár minut vyndat.

A s čím můžete granolu jíst?

Se vším! Je výborná s mlékem místo cereálií, já si ji nejčastěji dávám k jogurtu a ovoci, ale můžete z ní udělat klidně i truffle, jíst ji jen tak nebo ji použít jako základ dalšího pečení. Je vhodná jako vyvážená fitness snídaně nebo svačina.

Domácí pečená granola s čokoládou a ořechy

Je libo rychlá a zdravá snídaně? Vyzkoušejte domácí pečenou granolu s čokoládou a ořechy.
Ještě nikdo nehodnotil
Čas přípravy5 minuty
Čas vaření/pečení30 minuty
Čas celkem35 minuty
Počet porcí: 15 porcí
Chod: snídaně a brunch, svačiny
Typ jídla: bez masa, granola a müsli
Národní kuchyně: německá, švýcarská
Obtížnost: snadné
Speciální strava: bezlepkové
Příležitost: na cesty, recepty pro každý den, redukce váhy

Ingredience

  • 3 šálky ovesné vločky, (pokud držíte bezlepkovou dietu, tak volte bezlepkové)
  • šálku ořechy, (dle chuti - já použila para ořechy a vlašské ořechy)
  • 80 g slunečnicová semínka
  • 2 lžičky skořice
  • špetka sůl
  • ½ šálku olivový olej
  • ½ šálku med
  • hořká čokoláda, (dle chuti)

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

plech na pečení

Jak na to

  • Předehřejte si troubu na 170℃ a vyložte si plech pečicím papírem.
  • Všechny ingredience kromě čokolády důkladně smíchejte ve velké míse. Vysypte obsah mísy na pečicí papír a rozetřete po celé ploše.
    domácí granola recept
  • Vložte plech s vytvořenou směsí do trouby a pečte při 170℃ cca 10 minut. Po 15 minutách směs na plechu důkladně promíchejte a nechce péct ještě 10-15 minut.
    pečená granola s čokoládou
  • Po této době plech vyndejte z trouby, položte na mřížku a nechte vychladnout. Do ještě teplé granoly dejte kousky čokolády a zamíchejte.
    pečená granola se sušenými švestkami

Poznámky

Jak směs uchovávat?

Po úplném vychladnutí můžete granolu dát do uzavíratelné sklenice, kde vydrží cca 2 týdny, nebo dokud ji nesníte. Někdy udělám granolu s čokoládou a ořechy ve větším množství a následně ji rozdělím na několik porcí. Každou porci uzavřu do pytlíku a vložím do mrazáku, kde vydrží po dobu 3 měsíců. Je to dobrota, ale doporučuji ji před konzumací na pár minut vyndat.

A s čím můžete granolu jíst?

Se vším! Je výborná s mlékem místo cereálií, já si ji nejčastěji dávám k jogurtu a ovoci, ale můžete z ní udělat klidně i truffle, jíst ji jen tak nebo ji použít jako základ dalšího pečení. Je vhodná jako vyvážená fitness snídaně nebo svačina.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 51kcal | Sacharidy: 6g | Bílkoviny: 1g | Tuky: 3g | Nasycené mastné kyseliny: 0.2g | Vláknina: 1g | Cukr: 4g | Vápník: 6mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
fitness recepty, jedlé dárky, jídlo do krabičky, neplýtváme jídlem, recepty do skleničky, základní recepty, zdravé mlsání, zdravé recepty

Vypečená dobrota, nemyslíte?

A pokud vás tato kombinace nezaujala vyzkoušejte recept  napečenou domácí granolu se sušenými švestkami.

Podobné články

2 Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu