Sýrová frittata se zeleninou – rychlá večeře
Přemýšlíte, co si dát dneska k večeři? Nebo uvažujete, co udělat za slanou snídani o víkendu? Sýrová frittata se zeleninou nadchla i mého přítele a nadchne i vás! Tady je recept.
Sýrovou frittatu se zeleninou můžete udělat třeba k večeří nebo jako zdravou víkendovou snídaní, pokud máte rádi spíše slané snídaně.
Příběh receptu
Miluji vajíčka na všechny způsoby! A musím se přiznat, že mě nadchly italské frittaty. Co to je?
Frittata pochází z Itálie a je podobná naší omeletě. Připravuje se stejně jako omeleta z vajec, ale liší se způsobem přípravy a je také pevnější. Můžete ji péct v troubě, grilovat nebo smažit na pánvi s nepřilnavým povrchem. Do frittaty můžete dát jakoukoliv zeleninu, bylinky, šunku, houby, těstoviny a další ingredience. Pozor však na překombinovanost surovin. Ne vše se k sobě chuťově hodí. Správně vytvořená frittata je z vnější strany dokonale propečená, ale uvnitř částečně vlhká.
Moje první frittata byla pouze zeleninová, ale ta mě moc nenadchla. Postupně jsem zkoušela další ingredience a našla jsem pár svých favoritů. Jedním z nich je i dnešní sýrovo-zeleninová variace, která měla úspěch i u přítele.
Dnešní recept je věnován sýrovo-zeleninové frittatě.
Recept: sýrová frittata
Sýrová frittata se zeleninou
Ingredience
- 4 ks vejce
- 12 ks cherry rajčata
- 1 lžička hladká mouka, (nebo rýžová bezlepková)
- sýr, (já použila uzený Eidam)
- bazalka, (podle chuti)
- sůl, (podle chuti)
- pepř, (podle chuti)
Jak na to
- Nejdříve si připravíme ingredience. Sýr si nakrájíme na menší kousky, rajčata rozpůlíme vejpůl. Do misky rozklepneme vejce, přidáme mouku a sušenou bazalku a směs důkladně promícháme, aby v ní nebyly hrudky z mouky.
- Pokud nemáte nepřilnavou pánev, potřeme pánev trochou oleje. V případě nepřilnavé pánve můžete smažit bez oleje či tuku. Na rozpálenou pánev nalijeme vajíčkovou směs, kterou posypeme nakrájeným sýrem a rajčátky. Nakonec směs osolíme, opepříme a přikryjeme pokličkou.
- Frittatu necháme pod pokličkou smažit přibližně 3 minuty, poté ji otočíme a ještě ji necháme propéct z druhé strany. Můžeme podávat s čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátkem. Dobrou chuť!
Nutriční hodnoty
Ingredience
- 4 vejce
- 12 ks cherry rajčátek
- sýr (já použila uzený Eidam)
- sůl, pepř
- bazalka
- 1 lžička hladké mouky
Postup
Nejdříve si připravíme ingredience. Sýr si nakrájíme na menší kousky, rajčata rozpůlíme vejpůl. Do misky rozklepneme vejce, přidáme mouku a sušenou bazalku a směs důkladně promícháme, aby v ní nebyly hrudky z mouky.
Pokud nemáte nepřilnavou pánev, potřeme pánev trochou oleje. V případě nepřilnavé pánve můžete smažit bez oleje či tuku. Na rozpálenou pánev nalijeme vajíčkovou směs, kterou posypeme nakrájeným sýrem a rajčátky. Nakonec směs osolíme, opepříme a přikryjeme pokličkou.
Frittatu necháme pod pokličkou smažit přibližně 3 minuty, poté ji otočíme a ještě ji necháme propéct z druhé strany.
Můžeme podávat s čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátkem. Dobrou chuť!