Pikantní thajská polévka podle Brunety v kuchyni
Vždycky jsem milovala lehce pikantní jídla. Ale Thajská polévka mě dostala do kolen. Recept je lehce upravený na naše české podmínky. Chuť Thajska může být nyní i u Vás doma.
Příběh receptu
S přítelem jezdíme občas na pikantní Thai curry polévku do vietnamského bistra, které je aktuálně kvůli koronaviru zavřené. Pokusila jsem se napodobit recept a vznikla jiná, ale chuťově úžasná pikantní polévka.
Tento recept obsahuje zázvor, takže ho doporučuji vyzkoušet hlavně v jarních nebo podzimních dnech. Zázvor prohřeje tělo, zrychlí metabolismus, posiluje srdce a podporuje krevní oběh. Dále budete potřebovat červenou kari pastu, kterou seženete buď v asijském bistru, v pražské Sapě nebo na internetu.
Pikantní thajská polévka podle Brunety v kuchyni
Ingredience
- 2 ks mrkev
- 1 lžíce olivový olej
- 1 sklenička bambusové výhonky, (Asijský týden v Lidlu)
- 150 g žampiony
- 150 g krevety, (nebo kuřecí maso, pokud neholdujete rybám)
- 1 plechovka kokosové mléko
- máta
- koriandr
- 1 lžička červená kari pasta, (koupíte například na eshopu Grizly)
- mletý zázvor
- šťáva z limetky
Jak na to
- Nejdříve si připravíme veškeré ingredience: Oloupeme mrkev, kterou nakrájíme na nudličky, očistíme krevety (popřípadě kuřecí maso), očistíme a nakrájíme žampiony na plátky.
- Na velkou pánev si dáme trochu olivového oleje a osmažíme na něm na nudličky nakrájenou mrkev. Přidáme trochu bambusových výhonků a trochu vody z bambusových výhonků. Pánev přiklopíme pokličkou a ingredience podusíme.
- Po chvilce dušení, odklopíme pokličku a k mrkvi a bambusovým výhonkům přidáme krevety (kuřecí maso) a žampiony. Vše důkladně zamícháme a opět chvíli podusíme.
- Polévku zalijeme kokosovým mlékem a pořádně promícháme. Nakonec přidáme ještě trochu kari pasty, nakrájenou mátu a koriandr a zakápneme limetkovou šťávou. Já přidávám ke konci vaření ještě trochu mletého zázvoru.
- Když máme veškeré ingredience v pánvi, stáhneme plamen (nebo stupeň na indukční desce) a chvíli polévku povaříme, aby se nám důkladně promísily ingredience a rozvinula se chuť.
Nutriční hodnoty
Pikantní thajská polévka podle Brunety v kuchyni
obtížnost: střední obtížnost • doba přípravy: 30 minut • způsob přípravy: vaření, smažení, dušení
Ingredience
- 2 ks mrkve
- trocha olivového oleje
- bambusové výhonky (Asijský týden v Lidlu)
- žampiony
- krevety (nebo kuřecí maso, pokud neholdujete rybám)
- kokosové mléko
- máta
- koriandr
- červená kari pasta (koupíte například na eshopu Grizly)
- mletý zázvor
- šťávu z limetky
Kde sehnat ingredience?
Bambusové výhonky seženete v Kauflandu, ve vietnamských večerkách nebo na internetu. Já si kupuji bambusové výhonky a kokosové mléko v Lidlu, když mají Asijský týden.
Kari pasta je nejdůležitější součástí polévky – bez ní nebude tak pikantní a lahodná. Bohužel jsem kari pastu nesehnala v žádném supermarketu kromě Kauflandu. Ale zakoupila jsem si červenou kari pastu v kelímku na eshopu Grizzly. Seženete tam 1 kg červené kari pasty za 159 Kč.
Mátu si pěstuji sama v koflíku na balkoně, ale seženete ji všude – včetně koriandru.
Krevety nakupuji už oloupané, předvařené a hluboce zmražené. Ale ne každý má rád mořské plody. Pokud chcete verzi pro každého jedlíka, můžete použít kuřecí prsa místo krevet.
Thajská polévka – postup
Nejdříve si připravíme veškeré ingredience: Oloupeme mrkev, kterou nakrájíme na nudličky, očistíme krevety (popřípadě kuřecí maso), očistíme a nakrájíme žampiony na plátky.
Na velkou pánev si dáme trochu olivového oleje a osmažíme na něm na nudličky nakrájenou mrkev. Přidáme trochu bambusových výhonků a trochu vody z bambusových výhonků. Pánev přiklopíme pokličkou a ingredience podusíme.
Po chvilce dušení, odklopíme pokličku a k mrkvi a bambusovým výhonkům přidáme krevety (kuřecí maso) a žampiony. Vše důkladně zamícháme a opět chvíli podusíme.
Polévku zalijeme kokosovým mlékem a pořádně promícháme. Nakonec přidáme ještě trochu kari pasty, nakrájenou mátu a koriandr a zakápneme limetkovou šťávou. Já přidávám ke konci vaření ještě trochu mletého zázvoru.
Když máme veškeré ingredience v pánvi, stáhneme plamen (nebo stupeň na indukční desce) a chvíli polévku povaříme, aby se nám důkladně promísily ingredience a rozvinula se chuť.
Polévku můžete ozdobit snítkou máty.