pikantní thajská polévka recept

Pikantní thajská polévka podle Brunety v kuchyni

Vždycky jsem milovala lehce pikantní jídla. Ale Thajská polévka mě dostala do kolen. Recept je lehce upravený na naše české podmínky. Chuť Thajska může být nyní i u Vás doma.

Příběh receptu

S přítelem jezdíme občas na pikantní Thai curry polévku do vietnamského bistra, které je aktuálně kvůli koronaviru zavřené. Pokusila jsem se napodobit recept a vznikla jiná, ale chuťově úžasná pikantní polévka.

Tento recept obsahuje zázvor, takže ho doporučuji vyzkoušet hlavně v jarních nebo podzimních dnech. Zázvor prohřeje tělo, zrychlí metabolismus, posiluje srdce a podporuje krevní oběh. Dále budete potřebovat červenou kari pastu, kterou seženete buď v asijském bistru, v pražské Sapě nebo na internetu. 

Pikantní thajská polévka podle Brunety v kuchyni

Vždycky jsem milovala lehce pikantní jídla. Ale Thajská polévka mě dostala do kolen. Recept je lehce upravený na naše české podmínky. Chuť Thajska může být nyní i u Vás doma.
5 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy10 minuty
Čas vaření/pečení20 minuty
Čas celkem30 minuty
Počet porcí: 4 porce
Chod: polévky a vývary
Národní kuchyně: orientální, thajská
Obtížnost: snadné
Speciální strava: bezlaktózové, bezlepkové
Příležitost: recepty pro každý den, romantická večeře, tématická párty, večer s přáteli

Ingredience

  • 2 ks mrkev
  • 1 lžíce olivový olej
  • 1 sklenička bambusové výhonky, (Asijský týden v Lidlu)
  • 150 g žampiony
  • 150 g krevety, (nebo kuřecí maso, pokud neholdujete rybám)
  • 1 plechovka kokosové mléko
  • máta
  • koriandr
  • 1 lžička červená kari pasta, (koupíte například na eshopu Grizly)
  • mletý zázvor
  • šťáva z limetky

Jak na to

  • Nejdříve si připravíme veškeré ingredience: Oloupeme mrkev, kterou nakrájíme na nudličky, očistíme krevety (popřípadě kuřecí maso), očistíme a nakrájíme žampiony na plátky.
  • Na velkou pánev si dáme trochu olivového oleje a osmažíme na něm na nudličky nakrájenou mrkev. Přidáme trochu bambusových výhonků a trochu vody z bambusových výhonků. Pánev přiklopíme pokličkou a ingredience podusíme.
  • Po chvilce dušení, odklopíme pokličku a k mrkvi a bambusovým výhonkům přidáme krevety (kuřecí maso) a žampiony. Vše důkladně zamícháme a opět chvíli podusíme.
  • Polévku zalijeme kokosovým mlékem a pořádně promícháme. Nakonec přidáme ještě trochu kari pasty, nakrájenou mátu a koriandr a zakápneme limetkovou šťávou. Já přidávám ke konci vaření ještě trochu mletého zázvoru.
    polévka z kokosového mléka
  • Když máme veškeré ingredience v pánvi, stáhneme plamen (nebo stupeň na indukční desce) a chvíli polévku povaříme, aby se nám důkladně promísily ingredience a rozvinula se chuť.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 47kcal | Sacharidy: 3g | Bílkoviny: 7g | Tuky: 1g | Nasycené mastné kyseliny: 0.1g | Cholesterol: 47mg | Vláknina: 1g | Cukr: 2g | Vápník: 33mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
chuť orientu, rychlé recepty do 30 minut, z jednoho hrnce

 

Pikantní thajská polévka podle Brunety v kuchyni

obtížnost: střední obtížnost • doba přípravy: 30 minut • způsob přípravy: vaření, smažení, dušení

pikantní thajská polévka recept

Ingredience

  • 2 ks mrkve
  • trocha olivového oleje
  • bambusové výhonky (Asijský týden v Lidlu)
  • žampiony
  • krevety (nebo kuřecí maso, pokud neholdujete rybám)
  • kokosové mléko
  • máta
  • koriandr
  • červená kari pasta (koupíte například na eshopu Grizly)
  • mletý zázvor
  • šťávu z limetky

Kde sehnat ingredience?

Bambusové výhonky seženete v Kauflandu, ve vietnamských večerkách nebo na internetu. Já si kupuji bambusové výhonky a kokosové mléko v Lidlu, když mají Asijský týden.

Kari pasta je nejdůležitější součástí polévky – bez ní nebude tak pikantní a lahodná. Bohužel jsem kari pastu nesehnala v žádném supermarketu kromě Kauflandu. Ale zakoupila jsem si červenou kari pastu v kelímku na eshopu Grizzly. Seženete tam 1 kg červené kari pasty za 159 Kč.

Mátu si pěstuji sama v koflíku na balkoně, ale seženete ji všude – včetně koriandru.

Krevety nakupuji už oloupané, předvařené a hluboce zmražené. Ale ne každý má rád mořské plody. Pokud chcete verzi pro každého jedlíka, můžete použít kuřecí prsa místo krevet.

Thajská polévka – postup

Nejdříve si připravíme veškeré ingredience: Oloupeme mrkev, kterou nakrájíme na nudličky, očistíme krevety (popřípadě kuřecí maso), očistíme a nakrájíme žampiony na plátky.

Na velkou pánev si dáme trochu olivového oleje a osmažíme na něm na nudličky nakrájenou mrkev. Přidáme trochu bambusových výhonků a trochu vody z bambusových výhonků. Pánev přiklopíme pokličkou a ingredience podusíme.

thajská polévka

Po chvilce dušení, odklopíme pokličku a k mrkvi a bambusovým výhonkům přidáme krevety (kuřecí maso) a žampiony. Vše důkladně zamícháme a opět chvíli podusíme.

Polévku zalijeme kokosovým mlékem a pořádně promícháme. Nakonec přidáme ještě trochu kari pasty, nakrájenou mátu a koriandr a zakápneme limetkovou šťávou. Já přidávám ke konci vaření ještě trochu mletého zázvoru.

Když máme veškeré ingredience v pánvi, stáhneme plamen (nebo stupeň na indukční desce) a chvíli polévku povaříme, aby se nám důkladně promísily ingredience a rozvinula se chuť.

Polévku můžete ozdobit snítkou máty.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu