pikantní thajská polévka recept
|

Recept: pikantní thajská polévka podle Brunety v kuchyni

Vždycky jsem milovala lehce pikantní jídla. Ale Thajská polévka mě dostala do kolen. Recept je lehce upravený na naše české podmínky. Chuť Thajska může být nyní i u Vás doma.

Příběh receptu

S přítelem jezdíme občas na pikantní Thai curry polévku do vietnamského bistra, které je aktuálně kvůli koronaviru zavřené. Pokusila jsem se napodobit recept a vznikla jiná, ale chuťově úžasná pikantní polévka.

Tento recept obsahuje zázvor, takže ho doporučuji vyzkoušet hlavně v jarních nebo podzimních dnech. Zázvor prohřeje tělo, zrychlí metabolismus, posiluje srdce a podporuje krevní oběh.

 

Pikantní thajská polévka podle Brunety v kuchyni

obtížnost: střední obtížnost • doba přípravy: 30 minut • způsob přípravy: vaření, smažení, dušení

pikantní thajská polévka recept

Ingredience

  • 2 ks mrkve
  • trocha olivového oleje
  • bambusové výhonky (Asijský týden v Lidlu)
  • žampiony
  • krevety (nebo kuřecí maso, pokud neholdujete rybám)
  • kokosové mléko
  • máta
  • koriandr
  • červená kari pasta (koupíte například na eshopu Grizly)
  • mletý zázvor
  • šťávu z limetky

Kde sehnat ingredience?

Bambusové výhonky seženete v Kauflandu, ve vietnamských večerkách nebo na internetu. Já si kupuji bambusové výhonky a kokosové mléko v Lidlu, když mají Asijský týden.

Kari pasta je nejdůležitější součástí polévky – bez ní nebude tak pikantní a lahodná. Bohužel jsem kari pastu nesehnala v žádném supermarketu kromě Kauflandu. Ale zakoupila jsem si červenou kari pastu v kelímku na eshopu Grizzly. Seženete tam 1 kg červené kari pasty za 159 Kč.

Mátu si pěstuji sama v koflíku na balkoně, ale seženete ji všude – včetně koriandru.

Krevety nakupuji už oloupané, předvařené a hluboce zmražené. Ale ne každý má rád mořské plody. Pokud chcete verzi pro každého jedlíka, můžete použít kuřecí prsa místo krevet.

Thajská polévka – postup

Nejdříve si připravíme veškeré ingredience: Oloupeme mrkev, kterou nakrájíme na nudličky, očistíme krevety (popřípadě kuřecí maso), očistíme a nakrájíme žampiony na plátky.

Na velkou pánev si dáme trochu olivového oleje a osmažíme na něm na nudličky nakrájenou mrkev. Přidáme trochu bambusových výhonků a trochu vody z bambusových výhonků. Pánev přiklopíme pokličkou a ingredience podusíme.

Po chvilce dušení, odklopíme pokličku a k mrkvi a bambusovým výhonkům přidáme krevety (kuřecí maso) a žampiony. Vše důkladně zamícháme a opět chvíli podusíme.

Polévku zalijeme kokosovým mlékem a pořádně promícháme. Nakonec přidáme ještě trochu kari pasty, nakrájenou mátu a koriandr a zakápneme limetkovou šťávou. Já přidávám ke konci vaření ještě trochu mletého zázvoru.

Když máme veškeré ingredience v pánvi, stáhneme plamen (nebo stupeň na indukční desce) a chvíli polévku povaříme, aby se nám důkladně promísily ingredience a rozvinula se chuť.

thajská polévka

Polévku můžete ozdobit snítkou máty.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *