Valentýn není americký svátek!
| |

Příběh svatého Valentýna – aneb Valentýn není americký svátek!

Ach ano, blíží se Valentýn a já už u každé reklamy na Facebooku vidím komentáře, že si mají obchody ten americký svátek strčit někam, že jsme Češi. Nebudu se vyjadřovat k chování některých spoluobčanů na sociálních sítích. Ale chci vám osvětlit příběh svatého Valentýna, na základě kterého se (pravděpodobně) tento svátek slaví. Tak tady je!

Valentýn (nebo Den svatého Valentýna) je svátek spojený s láskou a romantikou. To ví asi všichni. Ale málokdo už ví, odkud tento svátek vlastně pochází nebo proč se vůbec slaví. A ještě existuje strašná spousta lidí, kteří tvrdí, že Valentýn je stejně jako Halloween americký svátek. Jednou pro vždy – NENÍ! Až se s vámi bude někdo známý hádat, tak ho klidně odkažte na můj článek. Miluji historii a zajímám se o původ všech svátků. Původ tohoto svátku není 100% jasný, protože má několik verzí vzniku, ale ani jedna nemá spojitost s Amerikou.

I když mnozí mohou považovat Valentýn za typicky americký svátek, jeho kořeny sahají hluboko do historie (ano, ještě dřív než nějaká Amerika byla vůbec objevená) a jsou spojeny s různými kulturami a tradicemi. A také s jedním příběhem…

Legenda o svatém Valentýnovi

Původní příběh svatého Valentýna je obestřen tajemstvím a existuje několik verzí. Jedna z nejpopulárnějších legend říká, že ve 3. století žil v Římě kněz jménem Valentýn. Ten byl odsouzen k smrti za to, že tajně oddával zamilované páry. To by nebylo nic špatného, ale v té době císař Claudius II zakázal sňatky. Bylo to z toho důvodu, aby se muži soustředili pouze na válčení a ne na rodinu. A protože na to císař přišel, nechal kněze Valentýna 14. února roku 270 popravit.

Přestože jeho původní příběh neměl přímo spojitost s láskou, stal se Valentýn po své smrti svatým ochráncem zamilovaných. Jak vidíte, nikde žádná Amerika!

legenda o knězi valentýnovi

Jde o pohanský svátek?

Něco jiného ale tvrdí dva angličtí autoři z 18. století – Alban Butler a Francis Douce. Během svých výzkumu legend o křesťanských světcích si všimli, že pro zjištění identity Svatého Valentýna není dostatek důkazů. Takže si myslí, že Den svatého Valentýna je pravděpodobně odvozen od pohanského svátku Lupercalia, který starověcí Římané slavili 15. února. Šlo o pohanský svátek zasvěcený pastevectví, plodnosti a jarní očistě.

No, a v předvečer tohoto dne (takže 14. února) totiž měli takový pěkný zvyk – do „urny lásky“ vložili lístečky se jmény svobodných dívek. Poté si každý mladý svobodný muž potom tahal poslepu lísteček. A dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho „miláčkem“ v následujícím roce.

den svatého valentýna

Proč se slaví Valentýn? Z jaké země pochází Valentýn?

Ale samotná tradice spojená se 14. únorem začala poněkud déle. A hlavně jinde – ve středověké Anglii. Lidé tento den považovali za začátek jara, protože si holubi a labutě hledají svého partnera právě v únoru. A protože holubi i labutě mají celý život pouze jednoho partnera, lidé si tento ptačí den spojili také s oslavou lásky.

Začali si projevovat náklonost a lásku drobnými dárky. A tahle tradice se vlivem emigrace brzy rozšířila po celé Evropě. Hmm, opět žádná Amerika!

Komerční pojetí Valentýna

Tradice zamilovaných páru sice vznikla v Anglii a pokračovala dál po Evropě, ale představa romantického svátku, jak ho známe dnes, se výrazně proměnila v 19. a 20. století. Právě díky komerčnímu vlivu Spojených států amerických. Konečně tu máme tu vaši Ameriku! 😀

V Americe začaly společnosti propagovat prodej růží, bonboniér a dalších dárků jako projev lásky. Samozřejmě, že čím více, tím lépe a čím dražší, tím lepší.

Tipy na dárky na Valentýn

Dárky pro ní

 

Tipy na dárky pro něj

 

Láska prochází žaludkem – co uvařit na Valentýna

A na závěr mám pro vás pár tipů, co připravit na Valentýna.

Valentýnská horká čokoláda

Sladká, chutná, lahodná a jen ze 3 ingrediencí. Taková je Valentýnská horká čokoláda, kterou si můžete připravit během 5 minut.
Chci recept
valentýnská horká čokoláda

Čokoládová pěna z hořké čokolády

Lahodná a neuvěřitelně jednoduchá čokoládová pěna, kterou můžete připravit na Valentýna, výročí nebo na oslavy!
Chci recept
recept na čoko pěnu z hořké čokolády

Valentýnské horké maliny se zmrzlinou

Sladké a studené, ale zároveň teplé a lehce kyselé. Dokonalá kombinace protikladů stejně jako u partnerů. Proto jsou horké maliny se zmrzlinou dokonalý recept na Valentýna. A hlavně rychlý!
Chci recept
recept na valentýnské horké maliny se šlehačkou

Nepečený dezert z vaječného likéru

Lahodný nepečený dezert pro dospělé, který připravíte za 10 minut (a necháte přes noc v ledničce).
Chci recept
recepty z vaječného likéru

Třešňové sušenky s čokoládou (Valentýnské sušenky)

Zamilované třešňové sušenky s čokoládou se skvěle hodí jako občerstvení na Valentýna, ale i na další oslavy. Navíc je můžete připravit i jako jedlý dárek pro své blízké.
Chci recept
domácí třešňové sušenky

Extra čokoládový mug cake

Hříšně čokoládový mug cake, který si zamilujete. Je sladký, čokoládový a připravený za 5 minut.
Chci recept
extra čokoládový mug cake

A co vy? Slavíte?

Podobné články

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *