Dýňové hody: nejlepší recepty z dýně, které musíte vyzkoušet!
Královnou podzimu je dýně, kterou můžete využít jako dekoraci nebo z ní připravit něco dobrého na zub. Pokud už nevíte, co ze své dýňové úrody vytvořit, mrkněte na můj článek. Sepsala jsem pro vás nejlepší recepty z dýně, které musíte vyzkoušet! Dýňové hody jsou tady!
Podzim je obdobím chladného počasí, pestrých barev, ale také podmanivých vůní a chutí. Já nevím jak vy, ale já mám na podzim největší chuť na polévky nebo teplá jídla pro zahřátí organismu. A k podzimu patří rozhodně dýně, kterou můžete použít v kuchyni i v domácnosti na ozdobu. Tato krásná oranžová zelenina je skvělou ingrediencí do mnoha lahodných pokrmů – a to jak sladkých, tak slaných.
Něco málo o dýních
Dýně je nejen chutná, ale také bohatá na vitamíny A, C a E, draslík, a vlákninu, což z ní dělá perfektní volbu pro podzimní jídelníček. Existuje několik druh§ dýní a každá se hodí na něco jiného. Některé dýně jsou pouze okrasné, jiné jsou vhodné pro přípravu všech sladkých i slaných jídel a jiné jsou ideální pouze na zavařování nebo na výrobu pyré.
Zajímají vás více informací o dýních? Přečtěte si také můj článek TOP 20 nejoblíbenější dýně na jídlo i dekoraci.
Připravila jsem pro vás několik tipů na nejlepší recepty z dýně, které oslní vaše chuťové buňky i oko.
Slané dýňové hody
Dýně je výborná nejenom na přípravu polévek! Její jemná chuť je ideální také v kombinaci s různými bylinkami, sýry, kořením a masem. Tady jsou některé tipy na slané pokrmy s dýní:
Pečená dýně s medem a sýrem feta
Hledáte jenom něco lehkého nebo netradiční podzimní přílohu k masu? Vyzkoušejte tento recept na pečenou dýni s medem a sýrem feta. Jde o lehké jídlo, které v sobě kombinuje sladké i slané chutě.
Ingredience:
- 1 menší dýně (doporučuji máslovou)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 100 g sýru feta
- sůl, pepř, čerstvý rozmarýn nebo tymián
Postup:
- Dýni oloupejte, nakrájejte na měsíčky nebo kostky.
- V misce smíchejte med a olivový olej a touto směsí potřete dýni. Posypte jí solí a pepřem.
- Rozložte na plech s pečicím papírem, přidejte rozmarýn nebo tymián a pečte na 200 °C asi 25 minut, dokud dýně nezměkne.
- Posypejte rozdrobenou fetou a podávejte ještě teplé.
Pečená dýně s bylinkami a parmezánem
Pokud milujete parmezán, mám pro vás další rychlý a jednoduchý recept! Pečenou dýni s bylinkami a parmezánem si můžete připravit jako lehké bezmasé jídlo třeba k večeři nebo s ní doplnit maso k obědu.
Ingredience:
- 1 menší dýně (například Hokaido)
- olivový olej
- 50 g parmezánu
- sůl, pepř
- čerstvý tymián nebo rozmarýn dle chuti
Postup:
- Dýni omyjte, vydlabejte semínka a nakrájejte na měsíčky nebo kostky. Pokud použijete Hokaido, můžete nechat i se slupkou.
- Kousky dýně rozložte na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte tymiánem nebo rozmarýnem.
- Pečte na 200 °C asi 25 minut, dokud dýně nezměkne.
- Pět minut před dopečením posypejte parmezánem a nechte roztéct. Podávejte jako přílohu k masu nebo samostatně lehký hlavní chod.
Dýňová polévka z pečené Hokaido
Dýňové rizoto s parmazánem
Máte rádi rizota? Vyzkoušejte i krémové dýňové rizoto s barvami a vůněmi podzimu! Může to být vydatný oběd plný podzimních chutí nebo večeře pro zahřátí.
Ingredience:
- 1 šálek dýňového pyré (uvařená a rozmixovaná dýně)
- 1 šálek kulatozrnné rýže (carnaroli nebo arborio rýže)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 750 ml zeleninového vývaru
- 50 g parmazánu
- olivový olej, sůl, pepř, tymián dle chuti
Postup:
- Na olivovém oleji osmahněte cibuli a česnek.
- Přidejte rýži a míchejte, dokud nezačne být sklovitá.
- Po naběračkách přilévejte horký vývar a míchejte, dokud rýže nevstřebá tekutinu (trvá to asi 20 minut).
- Když je rýže měkká, vmíchejte dýňové pyré, sůl, pepř a tymián.
- Na závěr přidejte strouhaný parmazán a podávejte teplé.
Dýňové kari s kokosovým mlékem
V poslední době jsem si oblíbila vaření s kokosovým mlékem, takže jsem vyzkoušela také podzimní vůně a chutě pro asijská jídla. Dýně skvěle absorbuje chutě a vůně koření, takže se perfektně hodí do indických a asijských jídel, jako je třeba právě kari. Kokosové mléko naopak pokrm zjemní a dodá mu nádhernou vůni.
Ingredience:
- 1 menší dýně (Hokaido nebo máslová)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce kari pasty nebo směsi kari koření
- 400 ml kokosového mléka
- sůl, pepř, koriandr na ozdobu
- volitelné: uvařená cizrna nebo čočka pro sytější variantu
Postup:
- Dýni nakrájejte na kostky. Na pánvi osmahněte cibuli a česnek.
- Přidejte kari pastu nebo kari koření, promíchejte a přidejte dýni.
- Zalijte kokosovým mlékem a vařte na mírném plameni asi 20 minut, dokud dýně nezměkne.
- Ochuťte solí a pepřem, podávejte s rýží a ozdobte čerstvým koriandrem.
Dýňové karbanátky z máslové dýně
Sladké dýňové hody
Dýně se skvěle hodí i do sladkých jídel! Její jemně nasládlá chuť se výborně kombinuje s kořením, jako je skořice, muškátový oříšek nebo zázvor. Díky tomu je ideální do dezertů, koláčů a sladkého pečiva. Tady je několik skvělých tipů na sladké recepty s dýní, které vás zahřejí a navodí pravou podzimní atmosféru:
Dýňový mug cake
Dýňové vafle ze špaldové mouky
Halloweenský dýňový koláč s pavučinou
Dýňové muffiny s vlašskými ořechy
Sladká varianta dýňového receptu potěší každého milovníka pečiva. Dýňové muffiny jsou vláčné a díky vlašským ořechům i křupavé.
Ingredience:
- 1 šálek dýňového pyré
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek cukru
- 1/2 šálku oleje
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- hrst nasekaných vlašských ořechů
Postup:
- V jedné misce smíchejte mouku, cukr, sodu, skořici a sůl.
- V druhé misce vyšlehejte vejce s olejem a přidejte dýňové pyré.
- Spojte suché a mokré ingredience, promíchejte a nakonec přidejte ořechy.
- Těsto rozdělte do formy na muffiny a pečte na 180 °C asi 20 minut.
Dýňové muffiny s čokoládou
Dýňový cheesecake
Cheesecake s dýňovým základem je neodolatelný dezert, který kombinuje jemnost krémového sýra s podzimními chutěmi.
Ingredience:
- 200 g sušenek (např. Bebe)
- 100 g rozpuštěného másla
- 500 g krémového sýra (např. Philadelphia)
- 1 šálek dýňového pyré
- 3 vejce
- 1 šálek cukru
- 1 lžička skořice, špetka muškátového oříšku a mletého hřebíčku
Postup:
- Sušenky rozdrťte na jemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Natlačte směs na dno dortové formy a dejte vychladit.
- V míse vyšlehejte krémový sýr s cukrem, přidejte vejce, dýňové pyré a koření.
- Směs nalijte na sušenkový základ a pečte na 160 °C asi 50 minut.
- Nechte vychladnout a poté podávejte s karamelovým přelivem nebo šlehačkou.
Dýňové sušenky z dýňového pyré
Sladké dýňové pyré
Dýňové hody – sirupy, koření a káva
Dýni můžete využít také jako základ pro tvoření dalších receptů. Nebo jako přísadu do kávy.
2 Komentáře