Recept na podzimní dýňový mug cake
Je tu zase podzim, který nás láká svými dobrotami. Třeba těmi z Hokaido dýně! Tady je recept na podzimní dýňový mug cake bez lepku.
Miluju mug cake a ještě víc podzimní dýňový mug cake, které voní skořicí a muškátovým oříškem !
Co je mug cake, neboli hrníčková buchta?
Proč mug cake? Je to z anglického „mug“ (hrnek) a „cake“ (dort). Takže je to hrníčkový dort nebo buchta. K přípravě vám stačí jen několik ingrediencí a hrnek nebo miska, ve kterém necháte dortík upéct. Vybrat si můžete troubu, horkovzdušnou fritézu nebo mikrovlnku. Mug cake můžete dělat ve fitness verzi, ale také v hodně hříšné a kalorické variantě. Jde udělat skoro na každý způsob, v každou roční dobu.
Podzimní mug cake bez lepku zvládnete jednoduše.
Recept na podzimní dýňový mug cake
obtížnost: snadné • počet porcí: 1 porce • doba přípravy: 5 minut + 2-3 min. pečení
Ingredience na dýňový mug cake:
- 4 lžíce špaldové mouky
- 1 lžíce čekankového sirupu
- 3 lžíce vlažného mléka
- 2 lžíce domácího dýňového pyré
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1 lžička skořice
- špetka soli
můžete podávat s: jogurtem, slaným karamelem, karamelem, lotuskovým krémem, pekanovými ořechy, oříškovým máslem nebo jíst jen tak.
Postup:
Hrnek nebo misku určenou do mikrovlnky nebo do trouby vymažte olejem. Smíchejte všechny ingredience, aby se spojily do jednotného těstíčka.
Těsto vložte do mikrovlnné trouby na plný výkon na cca 2-3 minuty. Hlídejte, aby vám mug cake nepřeteklo.
Já dávám těsto péct na 2 minuty. Potom udělám test špejlí a pokud je špejle čistá, hrneček už vyndám. Pokud necháte těsto moc dlouho v mikrovlnné troubě, může být mug cake suchý. A to nechcete. Pokud vidím na špejli ještě kousky těsta, dávám zpět do mikrovlnné trouby ještě na půl minutky nebo minutku dopéct.
Dýňový mug cake
Ingredience
- 4 lžíce špaldová mouka
- 1 lžíce čekankový sirup
- 3 lžíce mléko, (vlažné)
- 2 lžíce domácí dýňové pyré
- 1 lžička kypřicí prášek
- 1 lžička muškátový oříšek
- 1 lžička skořice
- špetka sůl
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Hrnek nebo misku určenou do mikrovlnky nebo do trouby vymažte olejem.
- Smíchejte všechny ingredience, aby se spojily do jednotného těstíčka.
- Těsto vložte do mikrovlnné trouby na plný výkon na cca 2-3 minuty. Hlídejte, aby vám mug cake nepřeteklo.Já dávám těsto péct na 2 minuty. Potom udělám test špejlí a pokud je špejle čistá, hrneček už vyndám. Pokud necháte těsto moc dlouho v mikrovlnné troubě, může být mug cake suchý. A to nechcete. Pokud vidím na špejli ještě kousky těsta, dávám zpět do mikrovlnné trouby ještě na půl minutky nebo minutku dopéct.
- Když máte hotovo, opatrně vyndejte hrnek nebo misku – pozor pálí to! Nechte chvíli vychladnout a poté můžete jíst přímo z misky/hrnku nebo můžete buchtu vyklopit na talířek.Podávejte s jogurtem, slaným karamelem, karamelem, lotuskovým krémem, pekanovými ořechy, oříškovým máslem nebo čekankovým sirupem.
Nutriční hodnoty
Podávejte s jogurtem, slaným karamelem, karamelem, lotuskovým krémem, pekanovými ořechy, oříškovým máslem nebo čekankovým sirupem. Dobrou chuť!