Dýňové sušenky hotové za 20 minut
Milujete dýni a nevíte, co z ní vytvořit? Podívejte se na jednoduchý recept na dýňové sušenky, které zvládnete za 20 minut! Úspěch zaručen u milovníků sladkého i zdravého. 😉
Letos se té dýně urodilo poněkud víc než obvykle, takže se na nás sypala ze všech stran. Jak už víte, miluji dýňovou polévku, která zaručeně patří k podzimu. Ale ta se nedá jíst pořád, že? Proto jsem vymýšlela, jak ji zakomponovat do dalších pečených i nepečených dobrot. Vznikla série receptů, o které se s vámi ráda podělím.
Jedním z nich je recept na dýňové sušenky, které vám zaberou pouze 20 minut vašeho času, a to včetně pečení v troubě. Navíc mají snížený obsah lepku, takže si je mohou dopřát i milovníci bezlepkových pokrmů. Když navíc použijete zdravou verzi, máte o fitness svačinku postaráno! 😉
Příběh receptu
Měla jsem chuť na něco sladkého a den předtím jsem dělala domácí dýňové pyré. Tak jsem to zkusila zkombinovat. Udělala jsem trochu odlehčeně variantě a ve variantě vhodné pro fitness recepty. Takže mi vznikla svačinka na několik dní. Zařaďte i vy dýňové sušenky do svého fitness jídelníčku!
Proč zrovna dýně?
Dýně má nízkou kalorickou hodnotu. Navíc obsahuje hromadu vitamínů a minerálů. Najdete v ní vitamín A, vitamín C, vitamín B. A z minerálů železo, vápník, hořčík, vlákninu, betakaroten a draslík. A aby toho nebylo málo, dýně Hokaido je močopudná a žlučopudná, takže pomáhá vyplavit z těla toxické látky. Proto ji lékaři doporučují podávat hlavně při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní.
Ještě vám to jako důvod nestačí? A co takhle to, že pomáhá s trávením? A v mixu se skořicí vás zahřeje a pomůže se zrychlením metabolismu.
Recept na dýňové sušenky
Dýňové sušenky z dýňového pyré
Ingredience
- 1 ks vejce
- 35 g máslo
- 30 g třtinový cukr
- 135 g špaldová mouka
- 1 polévková skořice
- 1 čajová lžička kypřicí prášek
- špetka sůl
- 60 g domácí dýňové pyré
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Všechny ingredience si nejdříve vytáhneme z ledničky i ze špajzu, aby měly pokojovou teplotu. Bude se s nimi lépe pracovat.
- Vyšleháme si vejce s třtinovým cukrem a změklým máslem do žluté pěny. Tip Brunety: usnadněte si práci a použijte kuchyňského robota!
- Do takto připravené pěny nasypeme prosetou špaldovou mouku, kypřící prášek, špetku soli a skořici.
- Přidáme dýňové pyré a důkladně promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
- Necháme těsto chvilku odpočinout v ledničce. Bude se s ním pak lépe pracovat.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 175℃. Na plech si dáme pečicí papír.
- Hotové těsto tvarujeme do menších stejně velkých kuliček. Všechny kuličky obalíme v moučkovém cukru nebo v erythritolu pro zdravější verzi a následně je na plechu trochu zmáčkneme, aby vytvořily placičky (sušenky). Nebojte, při pečení díky kypřicímu prášku ještě trochu nabydou na objemu.
- Takto připravené sušenky dáme péct na cca 15 minut do trouby. Po upečení je necháme vychladnout na mřížce.
Poznámky
Nutriční hodnoty
Dýňové sušenky chutnají skvěle ke kávě, k dýňovému cappuccinu nebo jen tak. Můžete si je dát třeba k snídani nebo jako fitness svačinku.