exotické kaki ovoce
BYDLENÍ,  Ingredience

Poznejte exotické Kaki ovoce. Víte, jak jíst ovoce Bohů?

Kaki je zářivé lesklé oranžové exotické ovoce podobné broskvi nebo rajčeti. Bezpečně ho poznáte podle kalichu s lístky nahoře na plodu ovoce. Kaki chuťově připomíná meloun s broskví a já tohle ovoce Bohů naprosto zbožňuji!

Exotické Kaki ovoce

Plod kaki váží okolo 200 g až 400 g a má v průměru 6-9 cm. Bohužel v Čechách nemáme podmínky na jeho pěstování, takže se k nám dováží z Japonska, Číny, Kalifornie nebo Španělska. Kvůli exportu k nám se plody musí očesat ještě nezralé, aby zvládly transport do Čech a nepřezrály.

V supermarketu byste se měli setkat s již dozrálým ovocem. Nedozrálé kaki poznáte podle toho, že je plod tvrdý a barva je spíše žlutá. Pokud na takové ovoce narazíte v obchodě, nekupujte ho nebo ho alespoň nejezte hned, protože nedozrálé kaki ovoce vám udělá pořádný kolotoč v žaludku. Pokud jste už nedozrálé ovoce zakoupili, nechte ho pár dní dozrát třeba na okně. Správně dozrálé kaki ovoce poznáte podle zářivě oranžové barvy. A navíc je po stisknutí měkké.

Mně osobně kaki opravdu hodně chutná. Kaki je sladké, ale ne příliš přeslazené. Zároveň je velice šťavnaté a svěží. Chutí mi připomíná kombinaci melounu a broskví. A vůní mi připomíná vanilkový lusk. Prostě božská lahoda. Ne nadarmo se kaki ovoci říká ovoce Bohů!

Chuť a vůně není ale všechno, exotické kaki je nejenom velice výživné, ale i zdravé.

jak jíst kaki ovoce?

Proč je exotické kaki tak úžasné?

  • odstraňuje únavu
  • podporuje spalování tuků
  • zlepšuje kvalitu spánku
  • posiluje imunitu
  • udržuje v normě hladinu cukru v krvi
  • funguje jako prevence proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním
  • podporuje správné trávení
  • působí jako prevence proti ateroskleróze
  • chrání sliznici střev před působením škodlivých látek
  • má močopudný účinek
  • má pozitivní účinek na pleť
  • zklidňuje nervový systém
  • působí jako prevence před vznikem ledvinových a močových kamenů

Kaki je navíc vhodné i při hubnutí nebo udržování váhy, protože podporuje spalování tuků a udržuje hladinu cukru v krvi. Navíc je sladké a šťavnaté, takže nebudete mít tolik chuť na další sladké nezdravé potraviny, kterými byste se dožrali.

Exotické kaki ovoce si v Čechách můžete koupit od podzimu do jara, protože se plody sklízí ke konci podzimu. Takže pokud chcete tohle úžasné exotické ovoce ochutnat, neváhejte s nákupem. Později už totiž nebude!

Jak kaki ovoce oloupat a jíst?

Některé druhy kaki jsou před dozráním zcela nepoužitelné, ale v Čechách se prodává nejčastěji odrůda Persimon Bouquet. Tato odrůda je poživatelná i nezralá, ale může vám vyvolat zažívací potíže. Takže se při nákupu zaměřte na jasně žluté kousky, které jsou měkčí na stisk.

A jak se kaki ovoce jí? Pokud kaki důkladně omyjete a zbavíte ho kalichu s lístky nahoře, nemusíte jej loupat. Já jsem naučená ho před konzumací oloupat, což ale u hodně zralého ovoce moc dobře nejde. Nejlépe kaki zbavíte slupky pomocí klasické škrabky, kterou používáte na brambory, okurku nebo mrkev.

Recepty z kaki ovoce

Kaki ovoce je velice lahodné samotné. Pokud vám vadí jeho sladkost, můžete jej zakápnout kapkou citronu nebo limety. To však není jediné použít kaki. Toto božské ovoce můžete použít do tvarohů, jogurtů nebo salátů, ale skvěle se hodí i do těstovin nebo k masu. Jde z něj udělat pyré, džem nebo osvěžující míchaný nápoj (v alkoholické i nealkoholické verzi). Na internetu jsem viděla i recepty na kaki muffiny, pečené koláče nebo božskou kaki bábovku.

Já jsem také pár receptů z kaki ovoce již vyzkoušela a najdete je na mém blogu. Já si nejvíce oblíbila skořicové kaki pyré, které dávám do jogurtů, buchet, dezertů nebo ho jím jen tak lžičkou.

Oblíbené recepty z kaki:

Skořicové kaki pyré hotové za 5 minut

Kaki chia pudink – lahodná snídaně nebo svačinka s sebou

Kaki vločky ve skleničce

Jsem milovnice dobrého jídla a pití. Ve volném čase ráda vařím, vytvářím recepty, tvořím a užívám si života. Vím, že nikdo není dokonalý, ale věřím, že každý může být šťastný.

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

error: Pozor: Obsah je chráněn proti zneužití