Recenze: Jak se fotografuje jídlo
Jak se fotí jídlo? Častá otázka začínajících, ale i zkušenějších food blogerů, kuchařů a cukrářů. Ale také influencerů a milovníků focení jídla. Znáte to, některé jídlo je velice fotogenické, zatímco u jiného to můžete zkoušet z různých úhlů a stejně se pěkného výsledku nedočkáte. To by vám mohla vyřešit kniha Jak se fotografuje jídlo od autorky Aleny Hrbkové. Ve spolupráci s nakladatelstvím SmartPress. Přemýšlíte nad její koupí? Podívejte se na dnešní recenzi a ukázku z knihy.
Spolupráce Nakladatelství SmartPress děkuji za poskytnutou knihu. Fotografie jsem pro vás s láskou nafotila já. × Zrušit upozornění
Nakladatelství SmartPress
České nakladatelství SmartPress se zaměřuje na originální knihy a kuchařky. Když mě kontaktovala paní Olga s nabídkou spolupráce, kývla jsem, protože se snažím podpořit co nejvíce českých tvůrců. Navíc se mi líbí to, že prodávají knihy určené pro tvoření, vaření, pečení nebo jenom k zabavení dětí, aby neseděly neustále u počítače.
SmartPress mi poskytl k recenzování celkem 4 knihy:
- Tradinář, ve kterém najdete inspiraci zvyků po celý rok;
- Láska prochází kuchyní, kde vás čekají recepty na jedlé dárky;
- Dej tělu šanci pro hormonální rovnováhu pomocí jídla;
- a poslední knihou je právě Jak se fotografuje jídlo, na kterou vám ukážu recenzi hned teď.
Jak se fotografuje jídlo
cena: 499 Kč • kde koupit: Smart press • počet stran: 160 stran • rozměry: 20,4 cm × 26,6 cm
Kdo se někdy snažil vyfotit jídlo tak, aby vypadalo i na fotografii dobře, určitě si pěkně zanadával. Ne vždycky je to totiž povedené. Kniha od Aleny Hrbkové vás má naučit pracovat s fotoaparátem – konkrétně s hloubkou ostrosti, ohniskovou vzdáleností, vyvážením bílé barvy a s dalšími fotografickými pojmy. Kniha má změnit váš úhel pohledu. Opravdu do umí?
Autorka knihy Jak se fotografuje jídlo je profesionální fotografka. Ale Hrbková fotí hlavně jídlo, takže má veškerou kompetenci pro tvoření návodu pro tento zajímavý, ale náročný fotografický žánr.
Recenze knihy Jak se fotografuje jídlo
I když by se podle názvu na první pohled mohlo zdát, že je kniha určená pouze profíkům, není tomu tak. Autorka ji s láskou psala pro všechny, kdo se zajímá o focení jídla pro domácí i profesionální využití.
Design knihy
Kniha vás na první pohled zaujme svým provedením. Tvrdá vazba vypadá kvalitně a velikost knihy je tak akorát do ruky. Navíc se skvěle vejde i do regálu. Nenechte se odradit počtem stran. 160 stránek je lemováno nejenom písmem, ale také obrázky, jak uvidíte níže.
Mám ráda černou barvu, takže oceňuji i designové zpracování knížky. A podle obalu mám i chuť knihou listovat. A dokonce i chuť na zmrzlinu. 🙂
Od základů techniky
Kniha je rozdělena do několika kapitol. V každé se dozvíte něco zajímavého, co můžete využít. Samozřejmě nechybí ani ukázkové fotografie, kde můžete vidět jednotlivé rozdíly na vlastní oči. A na konci každé kapitoly najdete i místo pro vaše poznámky.
Hned v 1. kapitole zjistíte, jak vybrat vhodný fotoaparát a objektiv. A pokud jste ve focení úplný začátečník, dozvíte se, co je ISO nebo clona, proč je důležité hlídat světlo, ostření i vyvážení bílé. A samozřejmě zjistíte, jestli je lepší fotit na šířku nebo na výšku.
Změňte svůj úhel pohledu
V další kapitole vás čekají odpovědi na otázky typu „odkud fotit“ nebo „proč používat makro režim“. V této kapitole se dozvíte, jaké jídlo je lepší fotografovat ze shora nebo ze strany, protože i to dost ovlivní celkové vyznění výsledné fotky. Ani v této kapitole nechybí ukázky, na kterých jde vysvětlení autorky krásně vidět.
Zvláštní disciplíny focení jídla
Po zdolání techniky focení na vás čeká to nejzajímavější – aranžování, dekorování a samotné focení jídla. Na tuto kapitolu jsem se těšila nejvíce a byla jsem z ní nadšená. Kromě toho, jak na styling talíře a okolí se dozvíte i to, jak fotit například zmrzlinu, horké nápoje, nápoje s ledem ve skle a další náročnější dobroty.
Proč si knihu Jak se fotografuje jídlo pořídit?
- Naučíte se základy fotografování.
- Zlepšíte své aranžérské schopnosti během přípravy jídla.
- Naučíte se fotit jídlo ze všech úhlů tak, aby vypadalo dokonale.
- Zlepšíte své fotografie na blogu i na sociálních sítích.
- Můžete si nafotit svou vlastní kuchařku.
Kromě toho je to skvělý dárek pro někoho, kdo miluje focení jídla v restauracích nebo doma. Třeba pro nějakou food blogerku. 🙂
Závěrečné hodnocení knihy
Kniha Jak fotografovat jídlo je nejenom dokonalým dárkem pro někoho, kdo miluje vaření, pečení a smažení, ale zvláště pro někoho, kdo si chce vytvořit svou vlastní kuchařku nebo má food blog. I já sama ve svých novějších receptech využívám znalosti od Aleny Hrbkové.
Kniha vypadá velice dobře jak po designové stránce tak po stránce obsahové. Líbí se mi ukázky fotografií, protože jsou zpracované tak, aby čtenář lépe pochopil text. Autorka má ke každé kapitole dokonce i vlastní rady „jak to dělám já“, kde můžete vidět, co používá v praxi samotná Alena.
Za mě je to dokonalá kniha, ze které může čerpat opravdu každý.