Recept na vánoční perníčky s perníkovým kořením
Co by byly Vánoce bez vánočních perníčků? Podívejte se na recept na vánoční perníčky s perníkovým kořením.
Každý si pod pojmem Vánoce představí něco jiného. Pro mě to je vůně vánočního cukroví, balení dárků, farmářské vánoční trhy a samozřejmě světýlka a vánoční výzdoba všude okolo. A jako každé Vánoce také vánoční perníčky. Dnes vám ukážu recept na vánoční perníčky s perníkovým kořením, které si zamilujete.
Jump to RecipePerníkové koření dává perníčkům typickou chuť a hlavně vůni. Někdo si připravuje perníkové koření doma svépomocí, ale dá se koupit i hotové v supermarketu, ve zdravé výživě nebo v kořenářství. Pokud se rozhodnete dělat koření sami, věřte, že neexistuje jen jediný správný recept. Je to většinou směs koření (badyán, mletá skořice, nové koření, anýz, zázvor, muškátový oříšek, kardamom, černý pepř, koriandr, hřebíček, vanilka, fenykl a další) v různém poměru.
Jaké použít perníkové koření?
Na vánoční perníčky s perníkovým kořením můžete použít buď domácí perníkové koření, na které jsem vám také připravila recept. Nebo si usnadnit práci a koupit již hotové perníkové koření. Já jsem si oblíbila například
BIO perníkové koření Sonnentor
Proč je recept rozdělen na 2 dny?
1. den věnuji přípravě těsta. Hotové těsto balím do potravinářské folie a nechávám odpočinout v lednici. Lépe se s ním potom pracuje. A navíc si můžu připravit i další těsta na vánoční cukroví.
2. den válím těsto, vykrajuji tvary a peču vánoční perníčky.
A co potom?
Perníčky po vychladnutí dávám do uzavíratelné krabice s kouskem jablka, aby mi krásně změkly.
Kolik udělám perníčků z jedné dávky?
Záleží, jak velká máte vykrajovátka. Já dělám většinou cca 80 kousků a mám formičky o velikosti 5×7 cm.
Recept na vánoční perníčky s perníkovým kořením
vánoční perníčky s perníkovým kořením
Ingredience
- 500 g hladká mouka
- 100 g moučkový cukr
- 200 g máslo
- 2 ks vejce
- 120 g med, (cca 5 polévkových lžic)
- 1 čajová lžička jedlá soda
- 4 čajové lžičky perníkové koření, (domácí nebo třeba BIO perníkové koření Sonnentor)
- 2 čajové lžičky holandské kakao
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- 1. den příprava těsta:Nejdříve utřete cukr, med a máslo. Potom přidejte vejce (kromě bílku na potření) a zapracujte.Mouku prosejte do mísy. Následně smíchejte s kakaem, jedlou sodou a perníkovým kořením. Tuto sypkou směs přidejte k medové směsi. Vypracujte hladké nelepivé těsto.
- TIP Brunety: Pokud vám přijde, že se těsto lepí, přidejte ještě trochu mouky. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu vody.
- Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechte přes noc odležet v lednici.
- 2. den pečení:Druhý den předehřejte troubu na 170 °C (horkovzdušnou troubu dejte na 160 °C). Mezitím si můžete vyndat těsto z lednice. Rozkrájejte ho na kousky, aby se vám lépe válelo. Na lehce pomoučeném vále rozválejte na 3mm silný plát. Pak už je tu zábava nejenom pro dospělé, ale také pro děti – vykrajování. Vaši fantazii se meze nekladou.
- Vykrojené tvary dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nezapomeňte nechat trochu místa mezi jednotlivými kousky, protože vánoční perníčky s perníkovým kořením ještě při pečení trochu zvětší svůj objem.
- V rozehřáté troubě pečte při 170 °C (nebo 160 °C u horkovzduchu) cca 10-12 minut.
- Ještě teplé perníčky potřete bílkem z vejce. Budou mít nádherný lesklý vzhled. Pak už jenom stačí zdobit polevou nebo nechat jen tak.
Poznámky
Nutriční hodnoty
Nevíte, kdy péct vánoční cukroví?
Podívejte se na Plán pečení vánočního cukroví – kdy začít péct vánoční cukroví?
Komentáře